Eliades Ochoa
Marc Bischoff
Y tu querías salsa?
Afrolatin concerten in 5-15 november Fonseca, El Canario, Bischoff, Peña, Caicedo donderdag 5 november, 2009

De komende tien dagen kunnen liefhebbers van afrolatin in Nederland en België hun hart ophalen: bijna elke dag is er een concert van formaat te bezoeken. Van de beste salsa - José Alberto el Canario en Calambuco - tot latin jazzpianisten Roberto Fonseca en Marc Bischoff.

Zo besluit Eliades Ochoa dit weekend zijn Europese tournee in Venlo, Antwerpen en Amsterdam. De gitarist uit Santiago de Cuba, die wereldwijd bekend werd dankzij Buena Vista Social Club en in 2006 een Nederlandse nummer één hit had in duet met Bløf, zingt en speelt traditionele son montuno en guajira's met zijn groep Cuarteto Patria.

En aanstaande zaterdagavond presenteert Francisco Peña zijn nieuwe plaat 'Y tu querías salsa?' Over die cd staat in de huidige Mixed: 'De plaat – met enkel zelf geschreven nummers – stelt niet teleur: afwisselend, opzwepend en strak, zoals een salsaplaat hoort te zijn. Met soepele zangpartijen van Cheo Arizala en Nando Vanin, de sterke afrocaribische basis van percussionist Marco Toro en een enorme drive en energie is dit een van de beste latin-releases van het jaar.'

Diezelfde avond speelt Roberto Fonseca in de Warande in Turnhout. De getalenteerde jonge pianist, die ooit faam maakte als vervanger van Ruben González bij Buena Vista Social Club, bracht onlangs zijn nieuwe cd 'Akokan' uit. Op de zelfgeschreven latin jazznummers gebruikt hij zijn afrocubaanse roots op een lyrische en gevoelsmatige manier.

Een dag later treedt de Colombiaanse sonero Alberto Caicedo - vorig jaar nog gekatapulteerd in Mixed - op in Amsterdam. Caicedo’s formidabele stem en improvisatievermogen zijn sinds enkele jaren een aanwinst voor de Nederlandse latin scene. Hij werkte met Gerardo Rosales, Nils Fischer en Lucas van Merwijk. Nu treedt La Voz de Colombia op met zijn eigen groep.

Volgende week donderdag, 12 november, presenteert Marc Bischoff zijn eerste soloplaat 'Later is too late', een verzameling eigen jazzcomposities. De pianist, componist en arrangeur werd bekend met latinorkesten als Nueva Manteca, Rumbatá en de Cubop City Bigband. Ook arrangeerde en coproduceerde hij Nils Fischers album ¡Gracias Joe Cuba! en maakt hij deel uit van de vaste band van Izaline Calister. Zijn eigen trio bestaat uit Afra Mussawisade op percussie en Reno Steba op elektrische bas.

Tot slot kan in het weekend van 14 en 15 november de winter ingeluid worden met de meest dampende salsa: op zaterdagavond staat de Colombiaanse formatie Calambuco in het Utrechtse RASA, en op zondag komt de legendarische zanger José Alberto El Canario naar Paradiso in Amsterdam. Met andere woorden: ¡¡A bailar y a gozar!!

Concertdata:
Eliades Ochoa – do. 5 november - De Maaspoort, Venlo; vr. 6 november - Arenbergschouwburg, Antwerpen; zat. 7november - Melkweg, Amsterdam
Roberto Fonseca – zat. 7 november - De Warande, Turnhout
Francisco Peña – zat. 7 nov – WMDC Rotterdam
Alberto Caicedo – zon. 8 nov – Werktheater Amsterdam
Marc Bischoff Trio – dond. 12 nov – WMDC Rotterdam
Calambuco – zaterdag 14 nov – RASA Utrecht
José Alberto El Canario – zondag 15 november – Paradiso Amsterdam


meer nieuws
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024