Roufaida Aboutaleb
Maria Portugal
Yoran Vroom
Mooie dingen maken waarmee mensen zich willen verbinden Maite Hontelé over haar ambitie als artistiek leider van Music Meeting vrijdag 30 april, 2021

Sinds Maite Hontelé in november 2019 aantrad als opvolger van Wim Westerveld (die overigens als programmeur bij Music Meeting betrokken blijft, net als Kay Krijnen), is weinig bij het oude gebleven. Omdat niemand een herhaling wilde van het debacle van vorig jaar - toen het festival vanwege de coronamaatregelen geen doorgang kon vinden, afgezien van een enkele livestream - werd er een nieuw format opgetuigd dat ook mét beperkingen uitvoerbaar moest zijn. Aan Ton Maas vertelde Hontelé wat er allemaal op stapel staat en hoe zij de toekomst van Music Meeting ziet.

door Ton Maas

Ik had in november 2019 ontzettend veel zin om voor het eerst als artistiek leider aan de slag te gaan. En al helemáál vanwege Cuba als thema – echt mijn ding natuurlijk! Ik had daar heel veel ideeën over en had ook al bijzondere bands gecontracteerd, maar toen zakte het geheel vervolgens als een plumpudding in elkaar vanwege corona. Dat je dan al die energie die je ambitie je geeft, opeens niet meer kwijt kan, vond ik echt heel lastig. Daar zijn we ook als team heel nadrukkelijk mee bezig geweest. Hoe zorg je ervoor dat je met z’n allen op de rails blijft, die energie weet te kanaliseren en een horizon creëert waar je naar toe kunt werken? Dat lukte niet altijd even goed, maar op dit moment hebben we het spoor duidelijk te pakken. Waar het vorig jaar nog vaak spartelen was – afgezien van die ene prachtige livestream met Ramon Valle en Reinier Baas - ligt er nu een concreet en waterdicht plan dat hoe dan ook kan worden uitgevoerd: het muziekkanaal Music Meeting All Ears dat we op eerste pinksterdag gaan lanceren.

Het experiment niet geschuwd
Je zou kunnen zeggen dat we van de nood een deugd hebben gemaakt door het avontuur op te zoeken en het experiment niet te schuwen. We zijn nu dingen aan het doen die velen van ons nog niet eerder hebben gedaan. Iedereen wordt uitgedaagd om nieuwe dingen uit te zoeken en antwoorden te vinden op heel nieuwe vragen. En dat voelt gezond. Dat nieuwe platform is niet de zoveelste plek waar je een bepaald soort content kunt vinden. Voor ons draait het steeds om de vraag waar we als Music Meeting voor staan en hoe we dat willen uitdragen. Dus niet alleen ‘wat past bij onze doelgroep?’, maar ook ‘wat past bij de nieuwe doelgroep die we willen bereiken?’ Dan kom je terecht bij een verscheidenheid aan soorten content, een term waar ik een hekel aan heb maar die wel de lading dekt.

Podcasts naast optredens
Zo maken we onder meer een podcastserie getiteld Music Meetup, met nieuwe duo’s die door ons zijn gecureerd. Daarmee bedienen we een publiek dat van podcasts houdt, maar er zijn ook mensen die liever een optreden horen. Dus gaan de muzikanten niet alleen in gesprek met host Roufaida Aboutaleb, maar treden ook samen op. En dat wordt gefilmd, dus dan heb je een podcast om naar te luisteren en ook een optreden waar je naar kunt kijken. Op die manier proberen we de boodschap op verschillende manieren te verspreiden.

Context voor beter begrip
Hetzelfde geldt voor de achtergrondartikelen die we altijd al op de site en in de festivalgids hadden staan. Die zal lang niet iedereen tot zich nemen, maar we vinden het belangrijk dat die informatie beschikbaar is om context te geven aan de optredens. We willen een zo compleet beeld aanreiken waarin de artiesten op zo veel mogelijk manieren worden belicht. Het is altijd al onze ambitie geweest om het publiek mee te nemen in de wereld van de artiest. We zetten als het ware een deurtje open om van achter de schermen naar een artiest te kunnen kijken. Dat is voor mij een belangrijke toevoeging: geen eendimensionaal concert, maar de kans om er als bezoeker helemaal omheen te lopen en de artiest en zijn of haar muziek te gaan begrijpen vanuit de culturele context. Volgens mij krijg je juist dan zin om nog meer te gaan beluisteren. Prikkelen en nieuwsgierig maken, dat is wat we proberen te doen.

Aandacht voor achtergrond
Dit alles zal zeker ook zijn doorwerking hebben in de opzet van het reguliere festival zoals we dat volgend jaar natuurlijk weer hopen te organiseren. Voor achtergrondinformatie zorgden we altijd al – denk maar aan de Mixed Media Lounge, waarin jullie unterviews deden met de festivalartiesten – maar we willen in de toekomst ook door het jaar heen meer concerten gaan organiseren en ook daar extra context omheen creëren. We willen zogezegd online naar offline brengen en offline naar online.

Makerstrajecten
Ook de compositieopdracht van weleer is in zekere zin terug van weggeweest, want er zijn nu een aantal makerstrajecten ingezet die we op All Ears laten zien. Op die manier bieden we artiesten een kans - of noem het een uitdaging - en gaan met ze in gesprek over wat hun dromen of wensen zijn en of wij die kunnen faciliteren. En in dit uitzonderlijke jaar hebben we daarvoor meer gelegenheid, want er staan minder concerten geprogrammeerd.

Artiesten die kwetsbaar durven zijn
Voor zo’n ontwikkeltraject hebben we vijf verschillende artiesten geselecteerd. In het geval van Fuensanta Méndez uit Mexico gaat het om iets groots, want zij heeft een complete suite gecomponeerd, maar bij Mariá Portugal (foto) uit Brazilië betreft het de uitbreiding van haar vaste ensemble met een elektronicaspecialist. Het gaat in alle gevallen om artiesten die goed aansluiten bij ons profiel: die het avontuur opzoeken en die kwetsbaar en benaderbaar durven zijn.

Vernieuwing met oog op de toekomst
Deze vernieuwing is natuurlijk in een stroomversnelling geraakt door de pandemie, maar het is meer dan een tijdelijke noodgreep. We zien het ook als perspectief voor de toekomst. We willen dat Music Meeting kan blijven bestaan en ook door het jaar heen relevant is en een podium kan bieden. Qua overleving hebben we het geluk dat we op allerlei manieren worden gesteund en dat blijft de komende jaren ook zo. Maar het zal nog veel creativiteit vereisen om ook dat nieuwe platform overeind en in leven te houden. Zelf ben ik er overigens van overtuigd dat ons dat gaat lukken. In elk geval willen we niet dat er sprake is van een financiële drempel en dat het platform gratis toegankelijk blijft voor iedereen. Want waar het ons om gaat, is dat we mensen uit hun muzikale comfort zone halen en prikkelen om naar iets anders te luisteren dan ze al deden. En door context te bieden, hopen we dat mensen dat eerder zullen doen.

Verrassing in petto
Een bijzonder nieuwtje is dat we een bekende tv-presentator hebben weten te strikken voor een minidocumentaire – waarvan er hopelijk meer zullen volgen – waarin steeds een muzikant wordt geportretteerd. De eerste is met drummer Yoràn Vroom en met hem gaan we de wijk in. Dus we bezoeken de muziekschool waar hij ooit begon en bezoeken zijn leermeester, zien hem honkballen en aan het werk in de studio bij de opnamen voor zijn eerste album. Met die content moeten we vervolgens ‘de boer op’, want in de toekomst zullen er natuurlijk wel weer inkomsten moeten worden gegenereerd. Maar het begint volgens mij bij kwaliteit: dat we mooie dingen maken waarmee mensen zich willen verbinden.

Lees ook het artikel over Music Meeting All Ears elders op MixedWorldMusic.com.

Meer info: musicmeeting.nl


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024