Minyo Crusaders soundcheck
Minyo Crusaders in Tivoli

Video-interview met Minyo Crusaders Japanse volksdeuntjes op Latijns-Caribische ritmes maandag 2 december, 2019

Tussen de soundcheck en het optreden op festival Le Guess who? door, was er even tijd om de 10-koppige bigband uit Tokio te interviewen. Omdat niemand goed Engels sprak, besloot Charlie Crooijmans het in het Japans te doen en stelde ze de leden slechts drie vragen: Wie ben je, wat speel je en wat is favoriete artiest, album of muziekstijl? Een video-interview!

door Charlie Crooijmans

Minyo Crusaders zijn niet de eersten die experimenteren met minyo (Japanse volksliedjes) en niet-Japanse muziekstijlen, maar door het gebruik van trendy ritmes en een vet rafelrandje, past de muziek helemaal in deze tijd.

Volksliedjes terug naar het volk
Op hun debuutalbum Echoes of Japan (2019, Mais Um) hoor je plattelands-, vissers- en sumo-liedjes die lekker in het gehoor liggen op ritmes als cumbia, bolero, boogaloo en reggae. Hun missie is om de volksliedjes weer terug naar het volk te brengen; ze mogen immers niet verworden tot kostbare, elitaire museumstukjes.



Favorieten van alle bandleden
Dit jaar zijn ze voor het eerst buiten Japan gaan optreden, waaronder dus op Le Guess Who? in Utrecht. Tussen de soundcheck en het optreden door, was er even tijd om de groep te interviewen. Omdat niemand goed Engels sprak, besloot ik het in het Japans te doen en stelde ik de leden slechts drie vragen: Wie ben je, wat speel je en wat is favoriete artiest, album of muziekstijl? Daar kwam een heel divers beeld uit. Iedereen heeft een uitgesproken eigen smaak, ook al vonden ze het moeilijk kiezen. Oprichter en gitarist Katsumi Tanaka komt aan het einde van de video aan het woord. Hij noemt een van de artiesten waardoor hij voor Minyo Crusaders werd geïnspireerd.

 

 

Live in Utrecht: 


meer nieuws
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024