Op de eerste dag van Music Meeting Festival 2017 in Nijmegen draait alles en iedereen rond het thema MMMoves: 'electronic dance meets traditional meets experimental'. Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou heeft een achtergrond in voudou, het tweede thema van deze dag. Dat thema werd ingeleid door een interview in de Mixed Media Lounge met Leendert van der Valk over zijn onlangs verschenen, gelijknamige boek. Kijk het hele interview terug en lees het verslag van het concert in dit artikel.
door Mattie Poels, foto's Ton Maas
NRC-journalist Leendert van der Valk schreef zijn boek Voudou over de ‘verborgen muziek' die in het tijdperk van de slavernij naar diverse Caribische en Amerikaanse landen is meegekomen. Het boek is verschenen na Duivelsmuziek, dat een soort reisverslag is van Memphis naar New Orleans.
Van der Valk vertelt aan interviewer Ton Maas dat in voudoumuziek dezelfde goden worden vereerd als in Haïti, Cuba en Nigeria. Bovendien wordt door voudoubeoefenaars nog altijd heel geheimzinnig gedaan over de bijeenkomsten, die alleen toegankelijk zijn voor gelovigen.
In de video hieronder is het volledige interview te zien. Van der Valk laat op 16'20 een stukje EDM (Electronic Dance Music) horen waarin de voudou zo in het arrangement is verwerkt dat de gemiddelde luisteraar niet beseft dat hij naar voudou luistert.
Aan het slot van het interview vertelt Van der Valk over de voudouachtergrond van Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou. Lees het verslag van dat concert verderop in de dit artikel.
Het Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou is een tienkoppige band uit Benin, West-Afrika. Alhoewel de groep al vijftig jaar bestaat, kreeg ze pas in 2009 bekendheid in Europa (herontdekt door de Franse muziekjournalist Elodie Maillot) en bracht ze twee jaar later het album Madjafalao uit; dit is tevens hun laatste album.
Op deze 33ste editie van het Music Meeting Festival blinkt de groep uit met funky blaaspartijen, puntige baslijnen en stevig groovende ritmes - overigens op een drumstel dat klinkt als een kartonnen doos. Spontaan en bevlogen zijn deze musici en ze gaan er helemaal voor. Alle mannen van Orchestre Poly-Rythmo zijn gekleed in identieke, kleurige gewaden. De drie zangers staan voor op het podium en zingen afzonderlijk een lied waarbij ze elkaar met voor- en nazang aanvullen. Er wordt veel gelachen en ze hebben er duidelijk plezier in; vooral de middelste zanger, die zich profilert als leider en het publiek al in het tweede nummer wil laten meezingen - wat maar matig lukt. Alle stukken zijn tot in de puntjes gearrangeerd en worden met strak gespeelde breaks en loopjes uitgevoerd. De nummers klinken verzorgd en worden spontaan gebracht. Een genot om naar te kijken. Zeker als een van de blazers naar voren komt en spontaan met de drie zangers een dansje doet, dat nog het meest doet denken aan 'Tavares, midden jaren zeventig'.
Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou is een hoogtepunt op deze eerste dag van de Music Meeting in Nijmegen. Voudoumuziek in een innovatieve vorm, anno 2017, met een vleug psychedelica, een beetje soul, funk, soukous, salsa en pop, gebracht met veel trots en charisma in een deinende Apollo-tent.
MixedWorldMusic en Music Meeting Festival
Onlinemagazine MixedWorldMusic doet verslag vanaf het festivalterrein Music Meeting.
Lees alle verslagen en bekijk alle video's via deze link. Klik hier.
Park Brakkenstein in Nijmegen staat het hele pinksterweekend in het teken van muziek uit alle windstreken.
Met MixedWorldMusic doen we live-interviews en miniconcerten met de festivalartiesten in de Mixed Media Lounge. Je kunt ons vinden in de Mezzo-tent.
Tijdens drie festivaldagen zetten we een heel aantal verslagen online.
Klik hier voor alles over het programma van Music Meeting
Klik hier voor de programmering van de Mixed Media Lounge
www.mixedworldmusic.com
www.musicmeeting.nl
3-4-5 juni 2017, Park Brakkenstein, Nijmegen