Dwarsdoorsnede culturen op Antillen Festival In De Doelen Rotterdam en Tropentheater Amsterdam van 7 t/m 16 mei 19 april, 2010 Randal Corsen is met Izaline Calister de bekenste exponent van de Antilliaanse muziek in Nederland. Grupo di Betico en Oswin Chin Behilia zijn dat op de Antillen zelf. Allemaal geven ze acte de présence op het Antillen Festival dat zich tussen 7 en 16 mei afspeelt in De Doelen in Rotterdam en in het Tropentheater in Amsterdam. Op zaterdag 15 mei zal MixedWorldMusic.com op de grote festivalavond in De Doelen een Mixed Media Lounge presenteren.

Africa Independent festival 22 april van start Vierdaags festival met Dobet Gnahoré, Sam Mangwana, Victor Démé en de African Blacklist 18 april, 2010 Vier dagen lang staat het Utrechtse Rasa in het teken van de onafhankelijkheidsverklaringen van zestien Afrikaanse landen in het jaar 1960, precies vijftig jaar geleden. Dat wordt gevierd met een rijk geprogrammeerd muziekfestival. Tijdens het festival zal bovendien de African Blacklist gelanceerd worden: de lijst met beste Afrikaanse songs aller tijden.
International Gipsy Festival & Djangology 29 en 30 mei Met Mahala Raï Banda, Djangology en veel, veel meer 14 april, 2010 Het International Gipsy Festival is al jaren hét podium voor de gipsymuziek in Nederland. Vanuit heel Europa komen de beste formaties naar de sfeervolle Interpolistuin in Tilburg. Dit jaar is het festival zelfs een dag uitgebreid vanwege de 100ste geboortedag van de man die zo veel betekend heeft voor de ontwikkeling van de gipsymuziek, Django Reinhardt.

Trad.it! festival kleiner maar fijner Europese rootsmuziek uitermate dansbaar 13 april, 2010 Een kwaliteitsslag maken terwijl de organisatie de broekriem moet aantrekken? Dat lukte het Groningse festival voor Europese rootsmuziek Trad.it! dit jaar perfect met een combinatie van dansbare luistermuziek en idem bigbandfolk.
Succes voor Fatoumata Diawara In een uitverkocht Podium Mozaïek 11 april, 2010 De eerste twee avonden van Fatoumata Diawara’s World Sessions-serie zijn een groot succes geworden. Werd het in de Rotterdamse Doelen een intiem dansfeestje na afloop, in het uitverkochte Podium Mozaïek in Amsterdam begon het dansfeest al halverwege het concert. Diawara toonde zich een innemende persoonlijkheid met een grote hoeveelheid talenten.
Choc Quib Town brengt Colombiaans goud 'Chocó is het Afrika binnen Colombia' 29 maart, 2013 De spraakmakende Colombiaanse groep Choc Quib Town laat de zwarte folklore van de Pacifische kust op organische wijze versmelten met hiphop, funk en Caribische klanken. MixedWorldMusic.com voelde hen in 2011 aan de tand over hun Europese debuutplaat Oro.
Other Europeans op de Donau Danube Music Festival 2010 uitdagend en inspirerend 7 april, 2010 Twaalf dagen op een schip over de Donau, met alle dagen muziek van het beste uit de Balkan en verre omstreken. Ton Maas maakte het mee en is lyrisch over het fenomeen Danube Music Festival. Maas op de Donau!
Ali & Toumani No.1 in de World Music Charts april De 20 beste tracks van de maand, gekozen door 45 Europese radiojournalisten 1 april, 2010 De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 23 Europese landen.
Blue Flamingo's Congo Jazz Leve het ongekunstelde! 19 augustus, 2010 Begin maart verscheen op het Excelsior-label Congo Jazz, de tweede cd van dj en 78-toerenplatenverzamelaar Blue Flamingo. Evenals zijn eerste boreling bestaat Congo Jazz uit drie verschillende delen, deze keer gegroepeerd rond hot jazz, Congolese rumba en gospel. Wederom is het hem gelukt een schijfje af te leveren dat niet uit je cd-speler te branden is. Hoe krijgt Blue Flamingo, in het dagelijks leven Ziya Ertekin geheten, dat toch voor elkaar?
Fatoumata Diawara vernieuwt de Wassoulou-muziek Energieke zangeres doet Benelux aan tijdens wereldtournee 15 april, 2014 In 2010 was Fatoumata Diawara voor het eerst uitgebreid in Nederland voor serie World Sessions. Voorafgaand aan die serie sprak MixedWorldMusic met Diawara. In oktober en november 2011 tourde Fatoumata Diawara met het repertoire van haar debuut-cd door de Benelux. MixedWorldMusic-medewerkers kozen dat album, Fatou, tot beste van 2011. In de jaren erna groeide ze uit toe dé nieuwe ster van de Afrikaanse muziek. Een nieuwe wereldtournee brengt Diawara tussen 29 april en 3 mei 2014 naar de Benelux. We nemen de gelgenheid te baat het interview dat we in 2010 met haar deden nog eens naar voren te halen.
De zomerfestivals: alle programma's in aug-sept 2010 Veelbelovende festivalprogramma’s in staartje van de zomer 15 juli, 2010 Dit is een oud artikel. Klik voor zomerfestivals 2011 op de link hieronder.
Fadozangeres Cristina Branco tourt met Kronos Vanaf 31 maart: twaalf optredens door heel Nederland 27 maart, 2010 Ze is een van de meest veelzijdige fadozangeressen van Portugal. Woensdag 31 maart start de tournee die de naam heeft gekregen van haar laatste cd, 'Kronos'.