Hugh Masekela
AfroCubism


Dulce Pontes
Hugh Masekela
Hugh Masekela
Cadiz de la Frontera
Veel wereldmuziek onder Robeco Zomerconcerten AfroCubism, Dulce Pontes, Hugh Masekela en Cadiz de la Frontera zaterdag 16 juli, 2011

De Robeco Zomerconcerten in Het Concertgebouw in Amsterdam hebben dit jaar hoog ingezet op de wereldmuziek. Vier topformaties komen spelen, te beginnen op 30 juli met AfroCubism, dat Eliades Ochoa van Buena Vista Social Club koppelt aan de grootste artiesten uit de Malinese muziekscene: Toumani Diabaté, Bassekou Kouyaté, Kasse Mady Diabaté, Djelimady Tounkara en Baba Sissoko. In augustus is het de beurt aan respectievelijk Hugh Masekela, Dulce Pontes en Cadiz de la Frontera.


Deze zomer staat Het Concertgebouw niet alleen in het teken van klassieke muziek, maar ook voor jazz en wereldmuziek is in de maanden juli en augustus een prominente plek ingeruimd.

Luister naar muziek van de artiesten die tijdens de Robeco Zomerconcerten optreden in onze Spotify-playlist.

En bekijk hier de video's van AfroCubism, Dulce Pontes, Hugh Masekela en Cadiz de la Frontera in de playlist op de YouTube-kanaal van MixedWorldMusic.

AfroCubism
Het spits wordt afgebeten door AfroCubism. Producer Nick Gold had het plan vijftien jaar geleden al, maar door gebrek aan Malinese visa ging het feest toen niet door en werd in plaats daarvan het album Buena Vista Social Club opgenomen. Met alle gevolgen van dien: miljoenenverkopen, wereldtournees, mondiale herwaardering voor de Cubaanse muziek, eerherstel voor ‘vergeten’ muzikanten.

Gold wilde zijn oorspronkelijk idee echter toch uitvoeren en slaagde erin de Malinese en Cubaanse muzikanten bij elkaar te krijgen. Het album AfroCubism werd een groot succes en werd gevolgd door een wereldtournee. In 2011 is het alweer tijd voor de tweede tournee, en het optreden tijdens de serie Robeco Zomerconcerten in Het Concertgeouw in Amsterdam is daar onderdeel van.

De formatie treedt aan in de volgende bezetting: Eliades Ochoa, Toumani Diabaté, Bassekou Kouyaté, Kasse Mady Diabaté, Djelimady Tounkara, Lassana Diabaté, Osnel Odit, José A. Martínez, Jorge Maturell, Eglis Ochoa, Lennis Lara, Alain A. Dragonit, en Baba Sissoko
Zaterdag 30 juli: Het Concertgebouw, Amsterdam

Dulce Pontes
In 1991 vertegenwoordigde de zangeres Dulce Pontes Portugal op het Eurovisie Songfestival met het lied Lusitana Paixão. Ze won niet, maar haar naam was gevestigd. Ze groeide uit tot de ongekroonde koningin van de fado.

Ze was ook een van de eerste Portugese zangeressen die haar repertoire met veel succes uitbreidde, onder meer in samenwerking met grote namen als The Chieftains, Andrea Bocelli en Ennio Morricone, die onder de indruk waren van haar sensuele stem en haar originele vakmanschap. Terugkijkend op twintig jaar carrière bracht ze vorig jaar het dubbelalbum Momentos met daarop haar grootste hits.
Woensdag 10 augustus: Het Concertgebouw, Amsterdam

Hugh Masekela 
Hij mag een oudgediende zijn, Hugh Masekela blijft voorlopig doorspelen. Tijdens de serie Robeco Zomerconcerten treedt hij in de voetsporen van een van zijn grote voorbeelden, Louis Armstrong, die in de jaren vijftig een fameus nachtconcert gaf in de Grote Zaal. Het was in ongeveer díe periode dat Armstrong een trompet als donatie naar Zuid-Afrika stuurde aan bisschop Huddleston, via wie het instrument vervolgens belandde in de handen van een jonge talentvolle trompettist uit Witbank. Een muzikant die destijds niet kon bevroeden wat voor impact dat instrument op zijn eigen leven maar ook op de wereld zou hebben.

Huddleston koppelde de vijftienjarige Hugh Masekela aan een muziekdocent. Bij het lokale jeugdjazzorkest The Huddleston Jazz Band (dat was in die tijd een unicum in Zuid-Afrika) en verschillende bands waarin hij onder anderen Miriam ‘Mama Afrika’ Makeba leerde kennen, begon de route van Masekela’s muzikale loopbaan. Hij zou een wereldster worden.
Vrijdag 12 augustus: Het Concertgebouw, Amsterdam

Flamenco ‘Cadiz de la Frontera’, met Andrés Peña en Pilar Ogalla
Een beknopte historie van de flamenco, dat is Cadiz de la Frontera. In de theatervoorstelling van de vooraanstaande flamencodansers Andres Peña en Pilar Ogalla speelt hun beider afkomst een grote rol. Peña is geboren in Cádiz, net als de grote Camarón de la Isla, en Ogalla in Jerez de la Frontera, twee rivaliserende steden met elk hun eigen traditie, hun eigen stijl.

De dansers zetten beide flamencostijlen naast elkaar, en een accordeonist, een hedendaagse toevoeging, vormt uiteindelijk de verbindende schakel. Hij bemiddelt tussen musici die elkaar uitdagen en aftroeven, tussen dansers die elkaar overtreffen in verbluffend voetenwerk. Het resultaat is even boeiend als spannend flamencotheater op het scherpst van de snede.

Bezetting: May Fernández, Londro, David Carpio en Jesús Méndez (vocalen), Jesús Guerrero en Keko Baldomero (gitaar), Ale Romero (accordeon), Juan Manuel Zurano, Juan Aguirre, Marina Valiente en Laura Santamaría (dans).
Dinsdag 23 augustus: Het Concertgebouw, Amsterdam

Meer informatie en tickets: www.robecozomerconcerten.nl
 


meer nieuws
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024