Opwarmen voor de Antilliaanse Feesten Het Caribische festival brengt geen echte headliner, maar wel veel moois dinsdag 12 juli, 2011

Veel soca dit jaar op 'Hoogstraten', net als reggaeton, ska en reggae. Maar ook kaseko, bachata, merengue, reggaeton, soukous en salsa ontbreken niet op de Antilliaanse Feesten, die het weekend van 12 en 13 augustus weer losbarsten. Behalve Don Omar is er geen echte internationale publiekstrekker, maar zoals elk jaar staat het programma vol moois. MixedWorldMusic maakte een selectie van het aanbod.


Luister naar alle artiesten die komen optreden tijdens de Antilliaanse Feesten, in de playlist die we maakten op Spotify
.

Don Omar
Zowel in Italië als in Nederland staat hij op het moment op nummer 1 in de hitlijsten met de single Danza Kuduro. De videoclip is op YouTube al bijna 200 miljoen(!) keer bekeken. Don Omar was een van de eerste echte supersterren van de reggaeton. In 2003 brak hij internationaal door met Dale Don Dale. Daarna volgen grote successen als Salio el Sol, Angelito, en Conteo. Zijn muziek werd gebruikt als soundtrack voor de Hollywoodfilm Fast & Furious, waarin hij zelf de rol van Rico vertolkt.

Yuri Buenaventura
Deze beroemde salsamuzikant uit Buenaventura, Colombia, scoorde in 1996 een monsterhit  in Frankrijk met een salsa-versie van Jacques Brel’s Ne Me Quitte Pas. Hoewel hij normaal bekend staat om zijn salsa dura, bracht hij in 2009 een plaat met bolero’s en ander romantisch repertoire uit. Lees hier de recensie.

Choc Quib Town
Ze hebben inmiddels een Latin Grammy op zak, de jongens van Choc Quib Town. De spraakmakende Colombiaanse groep laat de zwarte folklore van de Pacifische kust op organische wijze versmelten met hiphop, funk en Caribische klanken. Lees hier ons interview met frontvrouw Goyo.

Alex Bueno
De Dominicaanse merenguezanger is al meer dan dertig jaar een begrip in de latinwereld. In 1998 veroverde hij met zijn allereerste bachata-album Bachata a Su Tiempo de Amerikaanse markt: het luidde het begin in van de emancipatie van dit typische Dominicaanse muziekgenre.

Manolin El Médico de la Salsa
Deze ‘dokter van de salsa’ hing kort na zijn medische studies de stethoscoop aan de wilgen en ging op tournee. Nu, zo’n twintig jaar later, is hij een van de grootste salsasterren in thuisland Cuba. Zijn grootste hit La Bola stond meer dan een jaar lang onafgebroken in de Cubaanse hitparade.

Kuenta i Tambu
Roël Calister is bandleider en percussionist van het opzwepende percussieproject Kuenta i Tambú (KiT). De groep begon als theaterproductie op basis van verhalende teksten in het Papiaments, maar heeft zich, met Afro-Antilliaanse percussie in een jasje van dance, inmiddels ontwikkeld tot een enerverende podiumact voor in het clubcircuit en op festivals. Lees hier ons interview me Calister over KiT.

Grupo Galé
Onder leiding van Diego Galé is Grupo Galé al jaren een van dé salsaorkesten van de Colombiaanse stad Medellín en ver daarbuiten. Authentieke salsa in de stijl van de jaren zeventig – Fania All Stars, La Sonora Ponceña en El Gran Combo –, maar met een Colombiaanse insteek. Met daarnaast ook nog boogaloo, rumba, descarga, montuno, en wat romantisch repertoire is Grupo Galé een feest voor dansers.

Werrason
Werrason en zijn groep Wenge Musica Maison Mère zijn een absoluut instituut in Congo. De in Kinshasa woonachtige zanger is misschien wel de bekendste popmuzikant van de laatste twintig jaar. Een grootheid, bekend om zijn persoonlijkheid en choreografieën, die zijn concerten legendarisch maken. Binnenkort komt zijn Simply the Best Of uit, de kans voor niet-kenners om zich te familiariseren met deze beroemde soukousartiest.

Yumuri
Yumuri (Moises Valle) is ook bekend als Yumuri y Sus Hermanos. Hij speelt namelijk met drie van zijn vier broers. De vierde broer is die andere orkstleider, Orlando Maraca Valle. SindsYumuri zijn band in 1992 oprichtte is hij een begrip in de Cubaanse salsa. Hoogstraten heeft hem na lange tijd weten te strikken.

Voor het volledige programma plus tijdschema. Klik hier.

 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024