Lhasa op Sfinks in 2004



Lhasa overleden Canadese zangeres werd 37 jaar woensdag 6 januari, 2010

Voor wie Lhasa destijds alleen kende van haar twee platen, vol intieme, weemoedige en bespiegelende liedjes, leek de Mexicaans-Canadese zangeres in 2004 zo ongeveer de meest onwaarschijnlijke keuze om het slotconcert op het hoofdpodium van het Sfinks Festival bij Antwerpen te verzorgen. Maar Lhasa kwam, zong en overwon. Met haar bezwerende, lichthese stem wist ze ondanks de relatieve monotonie van haar songs het duizendkoppige publiek tot ademloos luisteren te verleiden. Het werd de meest gedenkwaardige finale die het festival ooit beleefde.

door Ton Maas

Gisteren werd bekend dat Lhasa de Sela op 1 januari in haar woonplaats Montreal, Canada, is overleden aan de gevolgen van borstkanker. Ze werd 37 jaar oud. Haar carrière verliep niet bepaald volgens het boekje. Geschokt door het onverwachte succes van haar Spaanstalige debuutalbum La Llorona (1997) dook ze onder en sloot zich samen met haar drie zussen aan bij een klein rondreizend circus in Frankrijk.
 
Het kostte Lhasa vijf jaar om haar podiumangst te overwinnen, en te ontdekken dat haar eigen multiculturele achtergrond niet alleen iets was om je druk over te maken, maar ook een bron van inspiratie kon zijn. Daarmee hervond ze zichzelf als artiest.

Lhasa's tweede cd The Living Road (2003) vormde de neerslag van die ontwikkeling, met liedjes in alle drie de talen waarmee ze opgroeide: Spaans, Frans en Engels. Tijdens de internationale tournee die ze vervolgens maakte, bleek hoe sterk ze was geworden als liveperformer.
Lang bleef onduidelijk waarom het wederom vijf jaar duurde voordat er weer een nieuw album van Lhasa verscheen. De verklaring daarvoor en voor de onmiskenbaar somberder toon van haar derde, geheel Engelstalige cd Lhasa, die vorig jaar verscheen, kwam in de vorm van haar overlijdensbericht. De laatste jaren waren overschaduwd geweest door haar slopende ziekte.

Bekijk hier de live uitvoering van Who by Fire:
www.youtube.com/watch?v=j3kTGePPjJI


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024