Debopriya en Suschismita Chatterjee
Thudippu Dance Foundation
Dharavi Rocks

Felix van Lamsweerde begin 1960
LaLaLand in Ruigoord beleeft tweede editie! Meer dan 50 Indiase concerten en optredens dinsdag 28 mei, 2024

Lalita van Lamsweerde, dochter van Indiase-muziekpionier Felix van Lamsweerde, die ooit Ravi Shankar naar Nederland haalde en meer dan vijftig jaar geleden voor het allereerste India Festival in Nederland tekende, organiseert op 29 en 30 juni voor de tweede keer alweer LaLaLand, een evenement waar je kunt kennismaken met de kunst en de cultuur (in de ruimste zin van het woord) van India anno 2024.

 

De klassieke violisten vader en zoon Mysore en Sumanth Manjanath, de Indiase fluitisten Debopriya en Suschismita Chatterjee en klassiek en fusion zangeres Chandana Kala Balyan zijn toegevoegd aan de lijst van musici tijdens de 2e editie van LaLaLand - the Magic of India op 29 en 30 juni aanstaande op Ruigoord Amsterdam. Tijdens LaLaLand Festival staan er meer dan 50 concerten en optredens uit India en andere landen op het programma. 
 
LaLaLand Festival laat een gevarieerde staalkaart zien van de kunst en cultuur uit India anno 2024. Van de klassieke Indiase muziek tot en met hiphopacts van het muziekcollectief annex vuilnisophalers Dharavi Rocks, de optredens van de dragqueens Drag Glam Trio, de nieuwe band van multi-instrumentaliste Tritha Sinha en de zachte en sensuele klanken van de Noord-Indiase klassieke muziek door sitarspeler Deobrat Mishra en tabla virtuoos Prashant Mishra uit Varanassi.

Sterrenstatus en wereldpremière 
Violist en voormalig wonderkind Mysore Manjanath heeft in India en daar buiten een sterrenstatus in de klassieke muziekwereld. Hij wordt geprezen om zijn virtuositeit en muzikale vernuft. Hij komt naar Ruigoord samen met zijn zoon Sumanth Manjanath, die net zoals zijn vader, op hele jonge leeftijd op alle belangrijke podia in de wereld stond. 
 
De zusters Debopriya en Suschismita Chatterjee hebben dankzij hun uitmuntende spel op de bansuri (Indiase bamboefluit) in hun thuisland alle felbegeerde onderscheidingen in hun prijzenkast, zoals de Sahara Exellence Award. Debopriya Chatterjee was jarenlang de vaste begeleider van haar goeroe, de wereldberoemde bansuri-meester Hariprasad Chaurasia.
 
Chandana Kala Balyan presenteert tijdens LaLaLand twee nieuwe muzikale projecten. De in de klassieke Carnatische traditie opgeleide zangeres zingt met een ongewone muzikale behendigheid. Chandana Kala Balyan komt naar Nederland met de wereldpremière van Marma, een concertprogramma rondom de devotionele en spirituele poëzie van de bhakti- en soefi-heiligen. Ook brengt zij tijdens LaLaLand haar veel bejubelde programma Swaram and some jazz, verkenningen naar westerse jazz-tradities, muzikaal vormgegeven op de Indiase manier.

Hip hop door vuilnisophalers uit Mumbai en drag queens uit Goa 
De band Dharavi Rocks uit de sloppenwijk Dharavi in Mumbai bestaat sinds 2010 en is oorspronkelijk opgericht om de boodschap van recycling en afvalbeheer te verspreiden. De bandleden maken instrumenten van het verzamelde afval, zoals blauwe tonnen, verfblikken, stokken, flessen, metalen doppen. Dharavi Rocks brengt een veelzijdigheid aan genres zoals percussie, rap, beatboxing en calypso maar ook Indiase klassieke en volksmuziek. Het is de eerste keer dat Dharavi Rocks naar Nederland komt.
 
Het Drag Glam Trio is afkomstig uit Goa. Het queer trio brengt een mix van zang, dans en entertainment waarbij de Indiase klassieke dans naadloos overgaat in westerse stijlen, in een ‘true drag performance’ stijl. 
 
Zangeres Tritha Sinha was één van de grote verrassingen tijdens het LaLaLand festival in 2023. Met haar klassiek geschoolde, gouden stem mixt zij diverse genres tot een nieuw geheel. In India staat Trisha Sinha bekend als een echte ‘sound yogini’. Tijdens LaLaLand 2024 komt zij met een nieuwe band waarbij zij samenwerkt met musici uit diverse muzikale bloedgroepen.

Vechtsport en klassieke dans
Naast het uitgebreide muziekprogramma kent LaLaLand een veelomvattend dansprogramma met onder andere; Thudippu Dance Foundation, Monica de la Fuente & Nazaré de la Fuente en Kalpanarts.
 
Thudippu Dance Foundation uit Kerala bestaat uit de klassieke mohiniyattam-dansers Ponnu Sanjeev en Anjali Krishnadas en de kinetische kunstenaar Aravind Divakaran. Zij presenteren tijdens LaLaLand Otta – Resilience and Survival geïnspireerd door het Indiase epos de Mahabharata en de kalaripayattu, een oude vechtsport uit zuid-India gebaseerd op bewegingen uit de dierenwereld. Na afloop van de voorstelling is er een workshop waar het publiek de principes van de kalaripayattu kan ervaren.
 
Monica de la Fuente en Nazaré de la Fuente brengen Embody Cuerpo Habitado, een programma waarinflamenco en de heilige tempeldans van Zuid-India, de bharatanatyam, elkaar ontmoeten. Embody Cuerpo Habitado is een choreografische creatie waarin de dansers moeder-dochterrelatie en hun zoektocht naar identiteit in dans onderzoeken.
 
Kalpanarts, het Nederlands dansgezelschap van choreograaf Kalpana Raghuraman brengt ‘Echoes of Search’, een duet over de zoektocht naar vrijheid, geïnspireerd op hun laatste productie Breathe, een van de grote successen in het afgelopen Nederlandse theaterseizoen.

50+ concerten en voorstellingen
De programma’s en evenementen tijdens LaLaLand laten de veelzijdigheid en de nieuwe culturele ontwikkelingen zien van het hedendaagse India en de diverse kunstuitingen die voortkomen uit de Indiase diaspora. De bezoekers maken kennis met Indiase dans, populaire muziek, beeldende kunst en klassieke muziek. Naast alle kunstuitingen zijn er tijdens LaLaLand ook diverse talks, workshops, cricketdemonstraties, vele openbare yogasessies en een grote Indiase markt met kraampjes en foodtrucks.
 
Ode aan Felix van Lamsweerde 
LaLaLand is een ode aan en geïnspireerd door naar de in 2021 overleden Felix van Lamsweerde, conservator etnomusicologie bij het Tropenmuseum Amsterdam en sinds de vroege jaren 50, promotor van de Indiase kunst en cultuur. Al in 1957 bracht Felix van Lamsweerde als eerste Nederlander grote Indiase sterren, zoals Ravi Shankar, naar Nederland. Een speciale concertruimte waar de klassieke muziek wordt geprogrammeerd op Ruigoord draagt gedurende het festival zijn naam: de Felix Room. 

Voor meer informatie en tickets, zie lalalandfestival.nl


meer nieuws
Albumpresentatie 'Otra Idea Más'
dinsdag 23 juli, 2024
De grootste koraspeler van zijn generatie
dinsdag 23 juli, 2024
dinsdag 23 juli, 2024
35ste editie met lintje voor programmeur Rob Lokin
dinsdag 9 juli, 2024
maandag 1 juli, 2024
dinsdag 18 juni, 2024
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024