Debashish Battacharya Trio
Sandip Bhattacharya (tabla)
Bhisaji Ghadekar
Felix van Lamsweerde
Felix met dochter Lalita (1980)
cricket
Something Spicy
Lakkshya Quartet
Manmeet Kaur
Ruigoord (foto: Dennis Bouman)
Sabi Khan & Heiko Dijker
Shiwa
Tritha alias DJ Pagli
LaLaLand - The Magic of India | 8 & 9 juli Ruigoord Een bijzondere ode aan de kunst en cultuur van India maandag 3 juli, 2023

Komend weekend vindt op Ruigoord vlak bij Amsterdam een tweedaags evenement plaats dat dient als actuele staalkaart van wat India allemaal te bieden heeft aan kunst en cultuur. Bovendien is het een ode aan Felix van Lamsweerde, de in 2021 overleden  etnomusicoloog die precies vijftig jaar geleden het eerste India Festival in ons land organiseerde. Op het programma staan meer dan dertig artiesten, van wie slidegitarist Debashish Battacharya de bekendste is. Behalve concerten zijn er (eigentijdse) theater- en dansvoorstellingen, meditatieworkshops, cricket- en hockeyclinics en natuurlijk een mela, een Indiase markt met eetstalletjes en kunstnijverheid.


door Ton Maas

Lang voordat de term ‘wereldmuziek’ zijn intrede deed, zo halverwege de jaren negentig, kwamen er al artiesten uit andere delen van de wereld om hier op te treden en Nederlanders kennis te laten maken met hun traditie. Etnomusicoloog Felix van Lamsweerde haalde in 1957 voor het eerst Indiase musici naar ons land en wordt daarom wel ‘de vader van de Indiase muziek in Nederland’ genoemd. Het was de inmiddels wereldberoemde sitarspeler Ravi Shankar die destijds het allereerste Indiase concert in het Amsterdamse Concertgebouw voor zijn rekening nam. Een jaar later volgden concerten in de theaterzaal van het Tropeninstituut.

Verwijzingen en allitererende namen
De naam LaLaLand is overigens niet afgeleid van de gelijknamige film. Lalita van Lamsweerde, dochter van Felix en een van de twee drijvende krachten achter het nieuwe festival, legt uit: ‘La La Land staat gewoon in het Cambridge woordenboek. Het betekent zoveel als denken dat het ondenkbare mogelijk is. Bovendien allitereert het met mijn voornaam en sluit het mooi aan bij The Magic of India. Mijn partner Noreen van Holstein en ik hebben ook een stichting – The La La Foundation – van waaruit we allerlei projecten initiëren op cultureel en maatschappelijk terrein. Ook die naam is dus niet toevallig.'

Weg met de stereotypen over India
'Noreen en ik hebben zelf respectievelijk zeventien en acht jaar met onze gezinnen in India gewoond en onze kinderen zijn er allemaal geboren. Wat ons bij onze terugkomst naar Nederland opviel, is dat het eigenlijk best zorgelijk gesteld is met de bekendheid van de Indiase cultuur in Nederland en met de kennis over India. Waar mensen aan denken als het over India gaat, blijkt verrassend stereotiep. En dat willen we graag doorbreken, door te laten zien dat India niet alleen eeuwenoude tradities heeft, maar zich ook op allerlei vlakken aan het ontwikkelen is. Op het terrein van kunst en cultuur gebeuren er heel spannende dingen en daar willen we het Nederlandse publiek graag mee laten kennismaken.'


MC Manmeet Kaur

The Felix Room
Amper een maand geleden pas, dus ruimschoots na het overlijden van haar vader – anderhalf jaar geleden – ontdekte Lalita dat hij in 1973, dus precies vijftig jaar geleden, het eerste India Festival had georganiseerd, ook weer in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, waaraan hij meer dan vijftig jaar lang verbonden was. Lalita: ‘Met LaLaLand – The Magic of India willen we hem niet alleen eren, maar ook zijn legacy voortzetten en natuurlijk de cultuur van India weer eens prominent onder de aandacht brengen. In de Felix Room op het festivalterrein is op beide dagen continu Indiaas klassiek te horen.'

Verbreding en vernieuwing
'De programmering van LaLaLand – The Magic of India is veel breder van opzet dan alleen (klassieke) muziek. We zoomen in op actuele thema’s die in India spelen, zoals de plek van vrouwen in de samenleving en het kastensysteem, maar ook op zaken die de hele wereld aangaan, zoals klimaatverandering en gender. Artiesten als Tritha Sinha alias DJ Pagli, spoken word artist Priyam Redican en rapster Manmeet Kaur laten het Nederlandse publiek kennismaken met alternatieve en vernieuwende stromingen binnen de Indiase muziekwereld. CimateProv brengt improvisatietheater waarbij AI (artificiële intelligentie) een centrale rol speelt. Heel bijzonder is ook de drie uur durende voorstelling van Bhisaji Ghadekar over gender, waarin hij zich op het toneel opmaakt om een traditionele vrouwenrol te gaan spelen. Vanwege baard en scheergerei een uniek want eenmalig evenement!


Lenneke van Staalen en Heiko Dijker

Aandacht voor lokaal talent
Op LaLaLand – The Magic of India staan komend weekend ook allerlei artiesten uit eigen land die zich met de Indiase traditie bezighouden, zoals het dansgezelschap Kalpanarts en de Bollywood dansgroep Bollylicious. Violiste Lenneke van Staalen zal er optreden met tablaspeler Heiko Dijker. En ook het Surinaams-Hindoestaande reggaegezelschap Shiwa is van de partij.

Alle informatie over LaLaLand – The Magic of India is te vinden op de website van het festival: www.enterlalaland.nl. Wil je meteen naar het blokkenschema, klik dan hier.

SPECIALE ACTIE voor lezers van MixedWorldMusic! Vul bij de aanschaf van tickets de kortingcode LALALAND in en je betaalt slechts € 19,50 per kaartje in plaats van € 37.50.


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024