Master Drummers of Burundi touren door Nederland Eeuwenoude traditie van drums en dans dinsdag 16 mei, 2023

Er zijn van die eeuwenoude muziektradities die je eens in je leven gezien moet hebben. Die kans heb je nu, nu de Master Drummers of Burundi door Nederland touren. Vanaf donderdag 18 mei tot en met 21 mei 2023, in Leeuwarden, Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam.

do 18 mei: Master Drummers of Burundi - Stadsschouwburg De Harmonie - Leeuwarden 
vr 19 mei: Master Drummers of Burundi - Grounds - Rotterdam 
za 20 mei: Master Drummers of Burundi - Muziekgebouw Eindhoven
zo 21 mei: Master Drummers of Burundi - Muziekgebouw aan 't IJ - Amsterdam 


De Burundi Beat heeft altijd al tot de verbeelding gesproken. In de new wave maakten de twee drummers van Adam Ant dankbaar gebruik van de zware monotone trommelritmes, de single Burundi Black zal op menig zolderkamertje nog rondslingeren, het was een inspiratiebron voor Slagerij van Kampen en de Beastie Boys hebben de hypnotiserende beat gesampeld.


We zagen de Burundi drummers al eens en schreven: 'Vanuit het duister achter het podium stijgen diepe, onderaardse klanken, die je alleen in je maag kan voelen. Een langzaam wiegende figuur verschijnt in het gedimde licht, helder rode en witte kleden. Op z'n hoofd balanceert hij een trommel van boomstamachtige afmetingen die hij atletisch bespeelt. Het publiek staat als betoverd wanneer de Burundi drummers het podium opmarcheren, de ruimte dominerend met hun aanwezigheid en het onversterkt volume van vijftien tamboers. Gerangschikt in een halve cirkel met de massieve instrumenten op de vloer beginnen de drummers te dansen. Een voor een verlaten ze de kring om op een grotere, versierde drum in het midden te spelen, gedreven om hun as wentelend, elkaar in schijn erom bevechtend. De vloeiende bewegingen van de dansers worden gemarkeerd door geanimeerde sprongen, waarbij complexe syncopen op vel en zijkant van de trommel gespeeld worden. De ritmes lijken zowel de dansers als toeschouwers in hun macht te hebben.'

De Burundi drum, de ngoma, wordt gebouwd van de zeldzame d'umuvugangoma boom (Cordo Africana). Als een geschikte boom gevonden is wordt er aan de voet een drumceremonie gehouden, terwijl de chief er kruiden over uitstrooit om de mythische python eruit te drijven. Nadat de boom geveld is wordt-ie in vier of vijf stukken gezaagd, uitgehold en van binnen en buiten gladgeschuurd. De onderkant van de drum wordt eerst versierd en vormgegeven alvorens de koeiehuid erover gespannen wordt. De hete zon doet de rest.

De regeringsvertegenwoordiger van het staatsgezelschap vertelde ons destijds: `Het begin van de Burundi Drummers is verbonden aan het koningsrijk van de 17e eeuw. De oorsprong van de drums is onmogelijk na te gaan: ze zijn er altijd geweest en niets is gedocumenteerd. Er zijn stapels legenden over hoe ze ontstaan. Een ervan vertelt over een holle boomstam met een huid erover gespannen. Daarin zat een slang, die eruit probeerde te komen. Daardoor bleef-ie telkens z'n kop stoten, zodat het vel resoneerde en een geluid voortbracht.'

De Master Drummers of Burundi touren nog altijd over de wereld, in een formatie die van generatie op generatie doorgegeven wordt. 

 


meer nieuws
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 juni, 2024
Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort
dinsdag 28 mei, 2024
Meer dan 50 Indiase concerten en optredens
dinsdag 28 mei, 2024
Nieuwe klanken met eeuwenoude wortels
zondag 26 mei, 2024
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024