Het jaar 2019 volgens Bas Springer Redacteuren van MixedWorldMusic blikken terug op 2019 - en vooruit! maandag 9 december, 2019

MixedWorldMusic publiceert jaarlijks de MixedWorldMusic jaarlijst, resultaat van de Top 10 lijstjes die de redacteuren van MixedWorldMusic opstelden. 

In afzonderlijke artikelen hebben een aantal redacteuren de toelichtingen, terugblikken en vooruitzichten gepubliceerd. 


Klik hier voor die jaarlijst
en alle afzonderlijke lijstjes van de redacteuren

inclusief een Spotify-playlist en Youtubes. 

In deze aflevering van de serie komt Bas Springer aan het woord. 

 

De Top 10 van 2019 van Bas Springer

1. Leyla McCalla - The Capitalist Blues

 



2. Giddens, Kiah, McCalla & Russell - Songs of Our Native Daughters

3. Mah Damba - Hakili Kélé

4. Ŝirom - A Universe That Roasts Blossoms for a Horse

5. Tinariwen - Amandjar

6. Oum - Daba

7. Pat Thomas and Kwashibu Area Band - Obiaa!

8. Vassvik - Gákti

9. Olcay Bayir - Rüya

10. Habib Koité - Kharifa

 

Highlights van 2019
In 2019 verschenen veel goede wereldmuziek albums maar weinige maakten echt diepe indruk. Ik ben al jaren een fan de Amerikaanse rootszangeres Leyla McCalla. Haar ijzersterke derde cd The Capitalist Blues is zo’n album dat je op blijft zetten vanwege de prachtige mix van Americana, folk, blues, dixieland en Haïtiaanse folk.

De mooiste Afrikaanse cd van het jaar is Hakili Kélé van de Malinese diva Mah Damba, die trouw gebleven is aan haar roots en niet bezweken is voor de commercie.



Meest verrassende album was A Universe That Roasts Blossoms For A Horse van Ŝirom, een trio van klassiek getrainde Sloveense muzikanten, die tientallen akoestische instrumenten bespelen en hun werk beschrijven als imaginary folk music. In de nummers van Ŝirom, waarvan sommige wel 15 minuten duren, klinken allerlei invloeden door uit de volksmuziek - van Indonesische gamelan tot Noord-Afrikaanse tradities - maar je kunt ook horen dat ze zich hebben laten inspireren door middeleeuwse muziek, free jazz en klassiek. Heel bijzonder.

 

Beste world music heruitgave
Het Engelse label World Circuit was vooral actief met het uitbrengen van succesvolle titels uit het verleden zoals El Carretero van Guillermo Portabales, Savane, de zwanenzang van Ali Farka Touré en Buena Vista Social Club presents Omara Portuondo, die in geremasterde versies nu ook op vinyl leverbaar zijn. Mooi natuurlijk maar niet echt spannend meer.
Veel boeiender waren de heruigaven op Analog Africa zoals Mogadisco - Dancing Mogadishu (Somalia 1972-1991), Jambú e Os Míticos Sons Da Amazônia en De Bassari Togo van Orchestre Abass.

Geweldig toch hoe Samy Ben Redjeb, oprichter van Analog Africa, er keer op keer in slaagt om bestofte parels uit de Afrikaanse en Braziliaanse muziekgeschiedenis opnieuw te laten glanzen.

Beste world festival
International Music Meeting Festival, Afrika Festival Hertme, Le Guess Who? en Amsterdam Roots verdienen natuurlijk alle lof maar ik kies dit jaar voor het kleinschalige Houtfestival in Haarlem. Een intiem, bescheiden festival dat geen grote namen kan brengen maar wel veel smaakvolle, kleinere wereldmuziek-acts en dat allemaal in een prachtige omgeving, de Hout in Haarlem. En als de zon dan ook nog eens volop schijnt, zoals dit jaar, heb je een topdag.

 

Beste world concert
Debashish en Anandi Bhattacharya, BIMhuis, Amsterdam.
Vader en dochter Bhattachararya presenteerden samen een prachtige show met veel virtuoze soli op de Indiase slide gitaar (Debashish) en door merg en been gaande Indiase vocalen (Anandi).

 

Beste boek 
Jenny Cathcart - Notes from Africa - a musical journey with Youssou N'Dour.
Jenny Cathcart, voormalig BBC TV producer en voormalig manager van Orchestra Baobab, Cheikh Lo en Pape & Cheikh schreef een boeiend boek over Youssou N’dour en Senegalese en West-Afrikaanse muziek. 


Meest veelbelovende artiest
Siti & The Band
, een jonge, talentvolle band uit Zanzibar, die traditionele taarab mengt met westerse stijlen zoals pop en rock. Vooral zangeres Siti Amina maakt indruk met haar prachtige vocalen. Taarab 2.0


Verwachting (of hoop) voor 2020
Het valt te hopen dat we in 2020 niet weer veel meer van hetzelfde zullen zien en horen als in 2019. Bassekou Kouyaté, Fatoumata Diawara, Tinariwen, Habib Koite, Oumou Sangaré – hoe goed ook – hebben we inmiddels genoeg aan het werk gezien. Het wordt nu tijd voor jonge aanstormende artiesten zoals Siti & The Band, de jonge Ghanese funkband Fra!, de Zuid-Koreaanse avantgarde band The Tune en de nieuwe desert blues sensatie uit Mali, Kader Tarhanine.


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024