Island Jazz is het kwartet rond zangeres Monika Njava. Op de derde dag van de Music Meeting gaf de groep een inspirerend concert in de Mondo-tent.
door Mattie Poels
Zangeres Monika Njava was jarenlang de frontzangeres van de groep Njava van de gelijknamige familie uit Madagascar, waarmee ze enkele cd's uitbracht. Later kwamen we haar ook tegen bij de Franse groep Deep Forest, maar nu is zij de frontvrouw van groep Island Jazz. Een combinatie van muzikanten uit Mozambique en van de eilanden Madagascar en Mauritius in Oost-Afrika. Naast zangere Njava horen we gitarist Joël Rabesolo, drummer Deodato Siquir en bassist Lenley Marthedie. De laatste is een fenomenaal musicus met een verbluffende techniek. Hij speelde onder meer in de begeleidingsgroepen van de Vietnamese gitarist Nguyên Lê en violist Jean-Luc Ponty.Krachtige verschijning
Wat meteen opvalt is de krachtige verschijning van Monika Njava. Niet alleen haar uiterlijk maar ook haar stem springt in het oog - of nog beter, in het oor. Een stem met power, gezongen met een degelijke ademsteun waardoor het terrein van de Music Meeting ruimschoots wordt gevuld. Een dragende stem, waardoor direct duidelijk wordt waarom Njava ook wel de Voice of Madagascar wordt genoemd.
Meerstemmige zang
Kenmerkend aan de stijl van Madagascar is de meerstemmige zang die Island Jazz veelvuldig gebruikt. Alle drie de leden zingen samen fraaie harmonieën die worden aagevuld met de krachtige zang van Njava, die met kop en schouders boven de melodie uitsteekt. Een ander kenmerk zijn de snelle zang- en gitaarloopjes: vlotte en korte melodische lijnen die worden gevolgd door korte pauzes. Een melodiegebruik die we ook zien bij het valihaspel op de bamboeharp, hét traditionele instrument van Madagascar.
Jazz
Island Jazz speelt inderdaad jazz, of eigenlijk jazzrock - al is die wel wat gedateerd -, met ferme breaks en strakke ritmische lijnen. De gitarist speelt jazzakkoorden die mooi mengen onder de zang van Njava. Werkelijk fraai is het baswerk van Lenley Marthedie, die een compacte basis neerlegt waarmee hij een soort tweede melodische lijn vormt aan de onderkant, tegen het fundament aan, van de muziek
© Mattie Poels.