Koby Israelite en Oren Marshall
Jagwa Music
Nik Bärtsch
Richard Bona geïnterviewd door Saskia Bender
Erkan Ogür
Mokoomba
Aziz Sahmaoui met Ibrahim Maalouf
Ghalia Benali
Amira
Amira
Drie dagen Mixed Media Lounge op Music Meeting Pinksterweekend: zaterdag 26 mei tot en met maandag 28 mei dinsdag 3 juli, 2012

In de intieme entourage van de Mezzo vond drie dagen lang de Mixed Media Lounge plaats: gesprekken met en akoestische optredens van de festivalartiesten. Soms trad een hele band aan, soms een deel ervan. En diverse artiesten kwamen naar de lounge met speciale gastspelers, of gesprekspartners. Ook waren er panels met regisseurs van de films die in de Movie Meeting draaien. Vind hier de links naar de verslagen.


foto's door Tineke van Brederode

De interviews in de Mixed Media Lounge werden gedaan door Saskia Bender, Dieter van den Bergh, Daniel Wahl, Erk Willemsen en Kevin Toma.
Presentatie en coördinatie: Erk Willemsen.

Music Meeting was weer een prachtige totaalervaring van mooie, goede, spannende concerten, allerlei dynamische randactiviteiten zoals workshops, Mini Meeting, Movie Meeting en Mixed Media Lounge, een markt, en natuurlijk de weide en het bos, waar het tussen de activiteiten door goed toeven was met een hapje en een drankje.

Direct na de openingsborrel voor genodigden wist Richard Bona met een paar softe aanslagen op zijn bas het kakelende publiek tot intense stilte te manen. Waarna hij een ontroerende song speelde en zong. Het was de opening van de Mixed Media Lounge. Lees verder in het artikel achter onderstaande link.

Opening Music Meeting en Mixed Media Lounge, zaterdag 26 mei 2012, met Richard Bona en Tcheka

En bekijk de fotoreportage van de hand van Tineke van Brederode in deze slideshow.

Bekijk hieronder een videocompilatie van de hand van Music Meeitng fotograaf Gerad Verschooten. De vogels laten goed van zich horen in reactie op Bona's stem. 
Jagwa Music überverlegen exploderend
Dieter van den Bergh schrijft: 'Hoogtepuunt voor mij was het duo Koby Israelite & Oren Marshall akoestisch in de Mixed Media Lounge. Met een glansgastrol voor de merels en lijsters in het parkbos, die totaal uit hun plaat gingen op de relaxte combi accordeon & bastuba. Maar ook de met Zwitserse precisie gespeelde meditatieve minimal-zenfunk van Nik Bärtsch was niet te versmaden. Jagwa Music, een groep ogenschijnlijk überverlegen Tanzaniaanse (straat)jongeren, was net een paar minuten binnen na een lange autoreis uit Oostenrijk toen ze moesten aantreden in de Mixed Media Lounge. Ze leken toch echt liever eerst even een smookje en een dutje te doen, maar explodeerden zowat toen ze voor een semi-akoestische 'punksessie' met hun zelfgemaakte trommels en cheapy Casio'tje op het podium stonden. Van hun 'officiële' concert op het veld kreeg de verslaggever helaas alleen nog een staartje van de toegift mee, het massaal meegezwaaide en gezongen Mpango Mzima. Het refrein van deze hit waaide nog lang over het veld.'


Energieke danssfeer
Tineke van Brederode: 'Onbeschrijflijk mooi en apart was het concert van gitarist Erkan Ogür en kemenche-speler Derya Türkan in de Apollo, die begeleid door cello en bas magische en meditatieve klanken in prachtige eigen composities vervatten. Heel anders, en puur opzwepend was de jonge Zimbabwaanse band Mokoomba, dat de prachtige kabbelende-tot-opzwepende, inmiddels gedateerde chimurenga van de Zimbabweaan Thomas Mapfumo combineerde met de kabbelende-tot-opzwepende aloude Congopop van Franco, en de energieke danssfeer van groepen als Zaiko Langa Langa en een snufje Gloria Estefan-latin. Ook nieuw Afrikaans waren de Fokn Bois met hun intelligente, mooi geperformde Ghanees-Afrikaanse hiphop, waarbij hun hitsong Thank God I am not a Nigerians mijn Nigeriaanse vrienden toch even deed slikken.

Africa Now! in de Mixed Media Lounge met Fokn Bois en Mokoomba.

Het slotconcert van Aziz Sahmaoui met prachtige opzwepende energetiserende moderne MarokaansMalineesAfrikaanse gnawa was superstoeremannenmuziek die nog lang in m'n hoofd bleef rondtouren.'

Overdonderende présence
Hoogtepunten voor Pieter Franssen waren de concerten van Ghalia Benali en Amira: 'Het spel van de twee blazers bij Ghalia Benali benaderde bij tijd en wijle een gehele Arabische stringsectie. Ze hebben zich het Arabische muzikale idioom helemaal eigengemaakt, maar ze schrikken ook niet terug voor een 'Miles Davis-momentje'. Bassist Vincent Noiret en darbukaspeler Azzedine Jazouli zorgen samen met udspeler Moufadhel Adhoum voor een onweerstaanbare groove. Met haar sensuele donkere stem en overdonderdende présence geeft Ghalia Benali een experimentele ode aan de soefi's.

Afstand en verlangen in de Mixed Media Lounge: Alberto Caicedo en Ghalia Benali.

Pieter Franssen vervolgt: 'Amira, die ook een sefardische achtergrond heeft, bespeelt met haar buitengewoon veelkleurige stem alle emotionele registers en bezorgt het meezwelgende publiek menig wegdroommoment. Zo krijgt Amira’s veelkleurige stem-met-snik alle ruimte om deze Joegoslavische en Bosnische smart in optima forma te bezingen. Het is een optreden met vele hoogtepunten, waar Amira’s veelkleurige stem kracht put uit het jazzy, opbeurende pianospel van haar producer Bojan Z, wiens muzikaliteit dit kwartet dirigeert en stuurt en naar de toppen van ieders kunnen leidt. Hun samenwerking blijkt ook op het Apollo-podium een droom vol Oost-Europese weemoed, die op een indringende manier is uitgekomen.'

Amira blijft voor altijd in Sarajevo.


Music Meeting 2012 is voorbij. Op deze site zullen we nog lang nagenieten, met binnenkort nog diverse fotoreportages en audio van de boeiende interviews.

Bekijk hier de volledige programmatoelichting van Music Meeting.

Hieronder de dag-tot-dag-, uur-tot-uur-programmering van de live-interviews en akoestische optredens zoals die plaatvonden in de Mixed Media Lounge.

Zaterdag 26 mei 15.30 - 22.30 uur
15.30 Richard Bona
16.00 Tcheka
17.30 Lakecia Benjamin
18.00 Myanmar Meets Europe
19.30 Mokoomba & Manou Gallo
20.00 Fokn Bois + Africa Now! Panel: Thomas Gesthuizen, en Teddy Goitom
21.30 Jiska Rickels: The Sound of the Bandoneon
22.00 Gevende + Spinifex horns

Zondag 27 mei 14.30 - 22.00 uur
14.30 Alberto Caicedo
15.00 Ghalia Benali
16.30 Aurelio
17.00 Koby Israelite & Oren Marshall
19.00 Raghu Dixit
19.30 Just a Band + Teddy Goitom: Stocktown X South Africa
21.00 Amira
21.30 Nik Bärtsch

Maandag 28 mei 14.45 - 19.45 uur
14.45 Koby Israelite Band
15.15 Erkan Ogur & Derya Türkan
16.45 Jagwa Music
17.15 Aziz Sahmaoui & Ibrahim Malouf
18.45 Kobo Town
19.15 KeKeCa

Lees de verslagen en bekijk de foto’s van de Mixed Media Lounge nog tijdens het festival op deze site.

Voor een compleet overzicht van drie dagen programmering Music Meeting, inclusief YouTube- en Spotify-playlists. Klik hier.


 


meer nieuws
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024