Voor liefhebbers van boventoonzang uit Centraal-Azië is de gang naar het Bimhuis of LantarenVenster over een dikke week verplichte kost. Dan treedt daar namelijk het inmiddels wereldberoemde kwartet Huun-Huur-Tu op, afkomstig uit de kleine republiek Tuva. De keelzang of boventoonzang is nergens zo verfijnd als daar. Men onderscheidt er maar liefst zeven verschillen stijlen, diep gegrom tot bijna onhoorbaar hoge fluittonen en alles daartussenin. Maar het meest bijzondere is dat de zangers in staat zijn boventonen te isoleren en projecteren, zodat er gelijktijdig twee klanken uit één keel komen.
door Ton Maas (tekst en foto's)
De introductietekst van het Bimhuis zet je wel een beetje op het verkeerde been, door te suggereren dat de mannen van Huun-Huur-Tu dit bijzondere geluid zouden hebben ontwikkeld. Het gaat echter om een eeuwenoude, traditionele zangtechniek die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Wat Huun-Huur-Tu bijzonder maakt, is dat ze als groep en meerstemmig aan boventoonzang doen.
Bovendien zijn ze niet vies van experimenteren en gaan bovendien met veel plezier de samenwerking aan met muzikanten uit andere tradities. Zo werkte Tuun-Huur-Tu eerder samen met het legendarische Bulgaarse vrouwenkoor dat bekend werd onder de naam La Mystère des Voix Bulgares en met het Zwitserse duo Stimmhorn. Kaigal-ool Khovalyg, de oprichter van de groep, maakte jaren geleden zelfs deel uit van de in Amsterdam gevestigde groep Vershki Da Koreshi (later VeDaKi), samen met zanger en multi-instrumentalist Mola Sylla uit Sénégal.
Kenmerkend voor de muziek uit Tuva zijn ook de ritmes, waarin de nomadische levensstijl doorklinkt in bijvoorbeeld de kenmerkende galop van paarden. Paardenhoofden sieren ook de stemkop van veel traditionele snaarinstrumenten, zoals de morin-khuur (vedel).
17 mei - Rotterdam (LantarenVenster) Klik hier voor tickets
18 mei - Amsterdam (Bimhuis) Klik hier voor tickets.