Fokn Bois in de Mixed Media Lounge
Interview met Mokoomba-bassist Abundance Ephraim Mutori
Mokoomba
Manou Gallo, producer van Mokoomba, wordt geïnterviewd door Dieter van den Bergh
Panel met Fokn Bois, Thomas Gesthuizen en Teddy Goitom, en gespreksleider Kevin Toma
Fokn Bois en Mokoomba zijn Africa Now! Mixed Media Lounge - de interviews tijdens Music Meeting Nijmegen zondag 27 mei, 2012

Een uur lang stond Africa Now! centraal in de Mixed Media Lounge op de eerste dag van Music Meeting. Fokn Bois gaven een korte show voorafgaand aan hun optreden vannacht vanaf half twaalf in Club !mm in Doornroosje, Nijmegen. Mokoomba uit Zimbabwe zijn al even jonge Afrikaanse musici, die net hun cd Rising Tide uitbrachten, cd van de week op MixedWorldMusic op dit moment. Zij spelen om half tien in de Mondo.

Fokn Bois is een duo Ghanese hiphoppers, Wanlovde Kubolor en M3nsa, die rappen in het Ghanees pidgin-Engels. Ze profileerden zich in het panel-interview met Kevin Toma al net zo maf, provocatief en intelligent als dat hun explosieve highlife-hiphop klinkt. 
In het panel zaten verder Thomas Gesthuizen van radiozender This is Africa en Teddy Goitom, regisseur van de film Stocktown X South Africa. Zij schetsen de stand van de Afrikaanse muziek op dit moment. Maar het waren de Fokn Bois die het hoogste woord hadden met hun dynamische tekstverklaringen. 

Mokoomba
Mokoomba is de trots van Zimbabwe sinds zij de Music Crossroads contest wonnen in 2008. Vorige week kwam hun cd Rising Tide uit. Vandaag spelen ze op Music Meeting en een voorproefje daarvan deden ze in de Mixed Media Lounge. De producer van de cd, bassiste Manou Gallo uit Ivoorkust, was aanwezig voor het interview. Mokoomba bestaat uit zes heel getalenteerde musici, die gezamenlijk een hechte sound voortbrengen zowel in hun a capella zang, als instrumentaal. Zanger Mathias Muzaza ontpopte zich als een veelzijdig zanger, met een heel scala aan zangstemmen.

Mokoomba-bassist Abundance Ephraim Mutori vertelde over de balans tussen het moderniseren van muziek en behouden van de traditie. Ook de Fokn Bois bendadrukten dat ze schatplichtig zijn aan alles wat er in de historie van de muziek is gebeurd.

Morgen weer een dag Mixed Media Lounge op Music Meeting! Op MixedWorldMusic.com zullen we gedurende drie dagen Music Meeting regelmatig verslag doen van wat zich in de Mixed Media Lounge afspeelt.

De interviews in de Mixed Media Lounge worden gedaan door Saskia Bender, Dieter van den Bergh, Daniel Wahl en Kevin Toma.
Presentatie en coördinatie: Erk Willemsen.

Lees hier het eerste verslag van Dag 1, met Richard Bona en Tcheka.

Bekijk hier de volledige programmatoelichting van Music Meeting.

Klik hier om de programmering van de Mixed Media Lounge van-dag-tot-dag, uur-tot-uur te bekijken

foto's door Tineke van Brederode

 

 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024