Richard Bona
Ghalia Benali
Band of Gypsies
Aurelio
Tcheka
Amira
Aziz Sahmaoui
Ibrahim Maalouf
Gevende
Jagwa Music
Kobo Town
FOKN Bois
Mokoomba
Mixed Media Lounge
Blokkenschema Music Meeting 2012
Alles over de programmering van drie dagen Music Meeting in aankomend Pinksterweekend Drie dagen lang world en jazz, ook in de Mixed Media Lounge woensdag 2 mei, 2012

Maar liefst 22 van de meer dan 30 festivalacts komen tijdens Music Meeting naar de Mixed Media Lounge voor live-interviews en akoestische optredens. Het is maar een klein onderdeel van dit 'Internationale muziekfestival' dat zich met haar veelzijdige en eigenwijze programmering gerust het beste world&jazzfestival van de Benelux mag noemen. Van zaterdagmiddag tot en met maandagavond staat Nijmegen in het teken van Music Meeting. In en om Park Brakkenstein en in de nachtelijke uren in club Doornroosje. Met de première van Richard Bona's nieuwe band Mandekan Cubano, de indrukwekkende Bosnische zangeres Amira, het tranceverwekkende concert van Aziz Sahmaoui met Ibrahim Maalouf, en de Afro-Latin Night, om maar een paar van de hoogtepunten te noemen. Lees in dit artikel alles over het festival en de artiesten, de Mixed Media Lounge en bekijk onze YouTube-playlist, met video's van de festivalartiesten. In de Spotify-playlist vind je een mooie selectie van de festivalmuziek.


Het internationale muziekfestival Music Meeting vindt dit jaar voor de 28ste keer plaats. Park Brakkenstein in Nijmegen wordt op 26, 27 en 28 mei weer omgetoverd in een sfeervolle ontmoetingsplek waar artiesten van over de hele wereld zorgen voor bijzondere kruisbestuivingen in de vorm van concerten, cross-overprojecten, workshops, en live-interviews.

YouTube-playlist
Klik hier om een uitgebreide playlist van alle festivalartiesten te bekijken, inclusief de trailers van de films die in de Movie Meeting draaien.

Spotify-playlist
Klik hier om de muziek van de festivalartiesten te beluisteren in de MixedWorldMusic Spotify-playlist.

Luisterpaal Radio 6
Op Radio 6 kun je luisteren naar een compilatie van Music Meeting-artiesten in de Luisterpaal. Klik hier.

Mixed Media Lounge
In de intieme entourage van de Mezzo vindt drie dagen lang de Mixed Media Lounge plaats: gesprekken met en akoestische optredens van de festivalartiesten. Soms treedt een hele band aan, soms een deel ervan. En diverse artiesten komen naar de lounge met speciale gastspelers, of gesprekspartners. Ook zijn er panels met regisseurs van de films die in de Movie Meeting draaien.
Klik hier voor het programma van dag tot dag, van uur tot uur.

Blokkenschema
Klik op het pdf-embleem links onder de fotoreeks om het blokkenschema te downloaden.

Het volledige programma
Hieronder vind je de volledige lijst namen per dag ingedeeld.
Toelichtingen vind je onder de lijst.

Nog meer weten? In de VPRO Gids van 12 mei vind je een uitgebreide programmabijlage.

Zaterdag 26 mei
15.30-24.00 Park Brakkenstein 
23.30-03.30 Doornroosje


De Kameroense topbassist Richard Bona heeft voor het eerst een Cubaanse band om zich heen verzameld, Mandekan Cubano. Music Meeting heeft de primeur! De Kaapverdische zanger en gitarist Tcheka werkte op zijn album samen met accordeonist Regis Zigavo – vandaag samen live op het podium van Music Meeting. Myanmar Meets Europe is een exclusief tienkoppig project dat de onbekende cultuur van het afgesloten Birma belicht met Birmese en Europese muzikanten. Als het programma op Park Brakkenstein is afgelopen, gaat het festival door in Doornroosje met FOKN Bois: explosieve highlife-hiphop.

Complete line-up
Richard Bona’s Mandekan Cubano
(Kameroen, Cuba, Venezuela)
Tcheka ft Regis Zigavo (Kaapverdië)
Myanmar Meets Europe (Birma)
Lakecia Benjamin & SoulSquad (VS)
Spinifex Indian Spin (NL, India)
Gevende (Turkije)
Mokoomba (Zimbabwe)
Rubatong (NL) - Hippo
FOKN Bois (Ghana) - Club!mm!
DJ Black (Ghana)  - Club!mm!

Plus: Mixed Media Lounge (vanaf 15.30 uur) en Movie Meeting (vanaf 17.00 uur). Het programma maken we binnenkort bekend op deze site.

Zondag 27 mei, 1ste pinksterdag 
10.30-13.00 Hortus Arcadië
14.00-24.00 Park Brakkenstein 
23.30-03.30 Doornroosje


Aurelio opent met zijn Garifuna Soul Band de Afro-Latin Night, waar ook Kobo Town en de bands an Maite Hontelé en Alberto Caicedo optreden.
De dag begint echter al veel vroeger met een concert van de artist in residence Koby Israelite, die gedurende drie dagen in allerlei settings te zien zal zijn. Jaojoby trekt het Malagassische salegy-repertoire naar het nú, en Raghu Dixit is dé singer-songwriter van India op dit moment. 's Avonds in Club¡mm...! hippe urban electro met het Keniaanse Just A Band.

Aurelio & The Garifuna Soul Band (Honduras)
Ghalia Benali Mw'soul (Tunesië)
Koby Israelite & Oren Marshall Duo (Israël/GB)
Nik Bärtsch's Ronin
(Zwitserland)
Maite Hontelé | Alberto Caicedo y su Orquesta (Colombia/NL)
Bguti-Orchestra (NL)
Raghu Dixit (India)
Jaojoby (Madagaskar)
Kobo Town (Canada)
Ingrid Laubrock, Guillaume Orti, Laurent Blondieau & Tom Rainey (VS/Duitsland/België) - Hippo
KeKeCa (Turkije) - Intro & Hortus Arcadië
Jaojoby & Regis Zigavo (Madagascar/....) - Hortus Arcadië
Just A Band (Kenia)  - Club!mm!
DJ Edu (Kenia)  - Club!mm!

Plus: Mixed Media Lounge (vanaf 14.30 uur) en Movie Meeting (vanaf 14.00 uur). Het programma maken we binnenkort bekend op deze site.

Maandag 28 mei, 2de pinksterdag
10.30-13.00 Hortus Arcadië 
13.30-21.15 Park Brakkenstein


De 26(!)-koppige Band of Gypsies is met het wereldberoemde Taraf de Haïdouks (Roemenië) en het even roemruchte blaasorkest Kocani Orkestar (Macedonië) de superband van de zigeunermuziek, Amira is een kopstuk van de Bosnische sevda-blues, Aziz Sahmaoui brengt Arabische trance met University of Gnawa featuring Ibrahim Maalouf & Mokhtar Samba, en Erkan Ogur & Derya Türkan (Turkije) vormen voor de gelegenheid een verbond met Vincent Segal (Frankrijk) en Eric van der Westen.

Band of Gypsies (Roemenië/Macedonië)
Amira (Bosnië)
Aziz Sahmaoui & University of Gnawa featuring Ibrahim Maalouf & Mokhtar Samba (Marokko/Senegal/Frankrijk)
Derya Türkan & Erkan Ogur & Vincent Segal & Eric van der Westen (Turkije/Frankrijk/NL)
Koby Israelite & Band (Israël)
Jagwa Music (Tanzania)
Beatriz Aguiar Band & Riccardo Tesi (Uruguay/NL/Italië)
Pumporgan (NL) - Hippo
Bojan Z & Oren Marshall (Servië/GB) - Hortus Arcadië
Drew Gonsalves  - Hortus Arcadië

Plus:Mixed Media Lounge (vanaf 14.45 uur) en Movie Meeting (vanaf 13.30 uur). Het programma maken we binnenkort bekend op deze site.

Richard Bona’s Mandekan Cubano
De Kameroense bassist Richard Bona verwierf bekendheid als bassist bij Joe Zawinul en bouwde vanaf eind jaren negentig een indrukwekkende carrière onder eigen naam op. Als componist en zanger put hij uit zowel jazz- als worldtradities. Voor Music Meeting heeft Bona een groep Cubaanse sterren om zich heen verzameld onder de naam Richard Bona’s Mandekan Cubano. De nieuwe band van Bona trad eind december, begin januari een aantal keren op in de VS, en verzamelde een aantal juichende recensies. We lezen: 'a hardcore feast of driving roots rhythms', en 'an uncompromising percussion-and-horns dialogue that would be at home in a sweaty Havana joint', aldus All About Jazz. Bezetting: Michael Rodríguez - trompet, Ozzy Melendez - trombone, Osmany Paredes - piano, Richard Bona - bas/zang, en de Venezolaanse percussionisten Luisito Quintero en Roberto Quintero.

Amira
De uit Sarajevo afkomstige Amira werd na haar geboorte al direct ontroerd door de ziel van de Bosnische sevda, de melancholische traditionele volksmuziek uit Bosnië en Herzegovina. Met sierlijke vocalen speelt ze binnen de sevda met zigeunertoonladders. Ze speelt dit concert samen met de Servische pianist Bojan Z. en band.

Band of Gypsies ofwel Taraf de Haïdouks + Kocani Orkestar
Taraf de Haïdouks en Kocani Orkestar zijn ongetwijfeld twee van de beroemdste en meest emblematische balkangipsybands. Taraf de Haïdouks (Roemenië) viert dit jaar haar twintigjarige bestaan met de lancering van een zeer ambitieus project: een soort balkanbigband, waarin 13 Taraf-muzikanten en -zangers worden verbonden met de 13 leden van het Koèani Orkestar uit Macedonië. De naam van dit gezamenlijke ensemble is Band of Gypsies. Alle stukken van dit repertoire zijn nieuw. Oftewel een spectaculair 26-koppig orkest!

Tcheka
Manuel Lopes Andrade, alias Tcheka, is met zijn eigenwijze melancholie inmiddels al tien jaar een sleutelfiguur binnen de Kaapverdische muziek. Hij bracht in het najaar van 2011 nog zijn vierde album Dor de Mar uit, inclusief een opname met accordeonist Regis Gizavo, die in 1998 bij Music Meeting speelde.

Aurelio
Geboren in het kleinste kustgehucht – Plaplaya – van Honduras, rijst Aurelio Martínez op. Hij maakt garifuna, een genre waar velen eerder mee in aanraking kwamen door Andy Palacio uit Belize. Op Aurelio’s laatste album Laru Beya hoor je een beweging die deels voortkomt uit een mentorschapproject in 2008 met Youssou N’Dour. Hiermee belandde hij zelfs op de nummer 3 van de albumtop 11 van 2011 van MixedWorldMusic.com.

Lakecia Benjamin & SoulSquad
Lakecia Benjamin (New York) leidt de blazerssectie Hot Spot Horns, waarmee ze onder meer excelleert bij Stevie Wonder, Alicia Keys en Macy Gray. Als Lakecia Benjamin & SoulSquad geeft ze haar eigen visitekaartje af.

Afro-Latin Night met Maite Hontelé en Alberto Caicedo
De Afro-Latin Night staat wederom op het programma. Aanwezig zijn onder anderen de van oorsprong Nederlandse Maite Hontelé, die tegenwoordig in Colombia woont, en de van oorsprong Colombiaanse Alberto Caicedo, die nu in Nederland woont.

Club ¡mm...! met FOKN Bois en Just A Band
Voor de Club ¡mm…!-avonden in Doornroosje haalt Music Meeting twee groepen uit de Afrikaanse top naar Nederland: FOKN Bois en Just A Band. FOKN Bois is een hiphop/highlifeduo uit Accra, Ghana, dat rapt in het pidgin Engels. Na afloop draait DJ Black (eveneens uit Accra). Uit Nairobi, Kenia de act Just A Band die afro-electro brengt in een smooth Keniaans jasje anno 2012. Na hen ook een landgenoot aan de draaitafel, DJ Edu (Radio BBC).

En verder
Myanmar Meets Europe is een exclusief tienkoppig project dat de onbekende cultuur van het afgesloten Birma belicht met Birmese en Europese muzikanten. Bekijk de video in onze YouTube-playlist!
Gevende is bekend binnen de alternatieve muziekscene van Turkije.
Het enthousiaste Zimbabwaanse Mokoomba komt dan eindelijk naar Nederland!
Het project Spinifex Indian Spin, dat met Indiase musici onder wie violist Mysore Manjunath hun tour afsluit bij Music Meeting.
De zondag wordt geopend door multi-instrumentalist, producer en componist Koby Israelite, samen met de virtuoze tubaspeler Oren Marshall (Bobby McFerrin, Derek Bailey, Radiohead).
Gevormd door haar Arabische roots presenteert de in Brussel woonachtige Tunesische Ghalia Benali haar nieuwe project Mw’soul.
Jazztoetsenist Nik Bärtsch maakt met Ronin Zwitserse ‘zenfunk’.
Dan is er het Nederlandse ster-ensemble Bguti Orchestra van Pieter Douma en het eigenwijze salegy-repertoire van Jaojoby uit Madagaskar.
Kobo Town speelt soepele Caribische ritmes.
Bekend onder Indiërs wereldwijd is de charismatisch folkpopzanger en danser Raghu Dixit (India).
Aziz Sahmaoui brengt Arabische trance met University of Gnawa featuring Ibrahim Maalouf & Mokhtar Samba. Deze week is het album van Sahmaoui cd van de week bij MixedWorldMusic.
Erkan Ogur & Derya Türkan (Turkije) vormen voor de gelegenheid een verbond met Vincent Segal (Frankrijk) en Eric van der Westen (NL).
Een temperamentvolle mix van latin en mediterrane zigeunermuziek komt van de Beatriz Aguiar Band (Uruguay, NL), met accordeonist Riccardo Tesi (Italië) als speciale gast.
Koby Israelite komt nog een keer terug, maar nu met zijn eigen band.
De Afrikaanse sensatie Jagwa Music (Tanzania) is een energiek collectief met veel aandacht voor de uitstekende zanger en dynamisch performer Jackie Kazimot.

Voor het eerst bevat het onderdeel Movie Meeting ook openluchtfilms, en zijn er voorafgaand aan het festival films te zien in Arthouse LUX te Nijmegen.
Daarnaast is er voor het eerst ook een Silent Disco en is er voor de kinderen weer een goed georganiseerde Mini Meeting.
Klik hier voor het programma van de Mixed Media Lounge.

MixedWorldMusic is mediapartner van Music Meeting.

Music Meeting
26-27-28 mei: Park Brakkenstein, Nijmegen
www.musicmeeting.nl
 


meer nieuws
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024
KV Express en Tref begeleiden Balfolk in Amsterdam e.o.
woensdag 17 januari, 2024
Dubbelconcert Dareyn Q.7 en Tony Overwater’s Spirits ft. Rima Khcheich
maandag 15 januari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 januari, 2024