'De perfectie van het zingen is heilig voor mij' Kaapverdische zangeres Mayra Andrade speelt naast Souad Massi e.v.a. op Europavox maandag 29 november, 2010

Mayra Andrade weet precies wat ze wil. Sinds haar debuutalbum Navega in 2006 maakte ze pas één cd, Storia Storia, in 2009. 'Waarom zou ik me haasten', vraagt ze zich af, 'ik heb geen verplichtingen. Ik ben geboren als zangeres en ik zal sterven als zangeres, dus ik heb nog mijn hele leven voor me om muziek te maken en cd's af te leveren.' Op 2 december is ze, met onder anderen Souad Massi, een van de headliners op het Brusselse festival Europavox.

door Saskia Bender

Andrade houdt er duidelijk van om zich vrij te voelen, op alle gebieden. Haar enige verbondenheid is met de Kaapverdische muziek en haar diversiteit. Andrade ziet het als een eerbetoon aan haar cultuur om de rijkdom van de muziek aan een internationaal publiek te laten horen, zodat je in haar werk op subtiele manier van de ene naar de andere stijl verleid wordt; van morna naar batuque of funana.

Hoewel de Kaapverdische muziek haar basis is, put ze uit alle stijlen die ze in haar avontuurlijke leven leerde kennen: de Cubaanse muziek van haar jongste jaren, Afrikaanse sferen uit de periode daarna, maar ook freejazz en Braziliaanse muziek. Ze zingt voornamelijk in het Creools, maar het Frans gaat haar net zo natuurlijk af doordat ze sinds haar late tienerjaren in Parijs woont. Daar vond ze ook de perfecte voedingsbodem voor haar muzikale plannen. De stad biedt een rijkdom aan culturen, heeft een groot reservoir aan getalenteerde musici, de podia en het publiek voor ‘cross-over’ zijn aanwezig en de muziekindustrie is professioneel.

Haar debuutalbum nam ze pas op nadat ze vele jaren podiumervaring had opgedaan. ‘Mijn stem, de perfectie van het zingen, de subtiele nuances, dat alles is echt heilig voor me’, zegt Andrade. Ook haar tweede album werd met passie en geduld gemaakt, waardoor Storia Storia een nog rijker geluid heeft dan haar eerste cd Navega. Met musici als Roberto Fonseca en Pancho Amat (Cuba), Djeli Moussa Diawara (Guinee), Marcos Suzano (Brazilie) en arrangeur Jacques Morelenbaum (Brazilië) is het een bijzonder afwisselend en sterk album geworden.

Tijdens het Cabo Verde Festival in Rotterdam op 6 november konden we al horen dat Mayra Andrade een geweldige performer is – terwijl ze op dat moment een flinke bronchitis had. Gelukkig hebben we nu de kans om haar op 2 december in optima forma te zien tijdens het Europa Vox festival in de Botanique in Brussel.

En verder op het Europavox festival
Van 2 tot 4 december slaat EuropaVox zijn tenten op in de Botanique in Brussel met een eclectisch programma. Op 2 december ligt het accent op world music.
Programma: Orangerie: 20.15 uur: Pitcho, 21.45 uur: Mayra Andrade, 23.30 uur: Souad Massi; Rotonde: 19.30 uur: Jaqee, 21.00 uur: Madjo, 22.40 uur: Bai Kamara Jr.; Witloof Bar: 22.40-23.25 uur: Carlton Rara

Meer informatie, klik hier.

Direct tickets à € 9,75 bestellen? Klik hier.

Luister op de speciale Europavox-playlist van MixedWorldMusic op Spotify.

Of bekijk video’s van de festivalartiesten op het YouTube-kanaal van MixedWorldMusic.
 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 oktober, 2022
Cuban Country Queens
dinsdag 13 september, 2022
Meer dan 60 showcases staan geprogrammeerd
dinsdag 6 september, 2022
zaterdag 3 september, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 september, 2022
Alaa Wardi, Black Pencil, Ladysmith Black Mambazo, Boban Markovic en vele anderen!
woensdag 31 augustus, 2022
maandag 29 augustus, 2022
zondag 28 augustus, 2022
zondag 28 augustus, 2022
maandag 22 augustus, 2022