Zoals de Fransman Valentin Clastrier in z'n eentje verantwoordelijk was voor de herontdekking van de eeuwenoude draailier, is de Italiaan Riccardo Tesi dat voor de moderne trekharmonica. Alle bekende bespelers van nu zijn schatplichtig aan de man die het instrument bijna een halve eeuw geleden niet alleen een tweede leven bezorgde, maar het samen met een bevriende bouwer bovendien zodanig doorontwikkelde dat zelfs jazzmuzikanten ermee uit de voeten kunnen. Vaak is Tesi helaas niet te zien in de Lage Landen, maar volgende maand komt hij met zijn nieuwste groep Elastic Trio op bezoek voor een korte tournee.
door Ton Maas
De trekharmonica is niet meer weg te denken uit de wereld van de rootsmuziek. Maar spelers als Didier Laloy, Wim Claeys, Bruno LeTron, Sophie Cavez en Anne Niepold waren er niet geweest als de Italiaan Riccardo Tesi niet een jaar of veertig geleden tijdens een bezoek aan Sardinië hopeloos verliefd was geworden op de klank van de kleine trekzak. Voor hem als muzikale alleseter legde het van oudsher diatonische instrument echter te veel beperkingen op en samen met bouwer Castagnari ontwikkelde hij de moderne melodeon met zijn drie rijen knoppen, een instrument waarmee ook jazzmuzikanten goed uit de voeten kunnen.
Team player die vooral anderen laat shinen
Tesi is misschien niet de meest virtuoze van de huidige generatie trekharmonicaspelers, maar aanstekelijke of meeslepende melodieën schudt hij ogenschijnlijk uit zijn mouw. En ook voor een fijne groove ben je bij hem aan het juiste adres. Hij is een team player bij uitstek die vooral zijn medespelers laat shinen. Decennia lang deed hij dat met zijn meest trouwe kompanen, de groep Banditaliana (pun intended ;-))
https://mcusercontent.com/d087b52815011680c4e32c4bb/_compresseds/8a652137-d4b1-ced1-54e7-1cd0496d98fd.jpg
Nieuwe combinatie met speciale gast
Regelmatig zoekt Tesi het gezelschap van mede-trekharmonicaspelers, zoals in Triotonico en Accordion Samurai. Dit keer is hij op pad met zijn splinternieuwe Elastic Trio, dat naast de meester bestaan uit de acrobatische percussionist Francesco Savoretti en gitarist/zanger Vieri Sturlini. Speciaal voor de Nederlandse optredens is ook de uit Uruguay afkomstige zangeres Beatriz Aguiar van de partij, een van de beste – zo niet de allerbeste – latin vocaliste die ons land rijk is.
Speellijst
1 dec - Austerlitz (Beauforthuis)
2 dec - Amsterdam (Splendor)
3 dec - Groningen (De Oosterpoort)
4 dec - Tilburg (Paradox)
5 dec - Tournai (B)
6 dec - Capelle a/d IJssel (Van Cappellenhuis)