Nawras Altaky
Nawras Altaky
Nawras' schoenen
Sjahin During
Tony Roe
Sun-Mi Hong
Alessandro Fongaro (l) en Nicolò Ricci (r)
Fongaro soleert
On The Roof Xtra – Eerbetoon aan Felix Hildenbrand Er gloort licht op het dak! dinsdag 22 augustus, 2023

Afgelopen zaterdag was de eerste van twee speciale afleveringen van de zomers concertreeks On The Roof, die gewoontegetrouw plaatsvinden op het dak van een bedrijfsverzamelgebouw in Amsterdam-Noord. Vanwege het onverwacht overlijden van oprichter, aanjager, programmeur en gastheer Felix Hildenbrand ging de reguliere serie dit jaar niet door, maar kort geleden maakte het bestuur van de stichting achter de concerten bekend dat er twee herdenkingsconcerten zouden plaatsvinden, in augustus en september. Ton Maas, trouw bezoeker van On The Roof, was natuurlijk van de partij om verslag te doen.


door Ton Maas (tekst en foto’s)

 

Meteen bij aanvang was er goed nieuws! De twee bestuursleden van de stichting On The Roof die de avond openden, maakten meteen bekend dat inmiddels besloten was om serieus te onderzoeken op welke manier de jaarlijkse concertreeks ondanks het wegvallen van spil en duizendpoot Felix toch doorgang zou kunnen vinden. Daarna was het aan communicatiemedewerker en hoffotograaf Sophie Conin om de twee optredens van de avond aan te kondigen.

Splinternieuw samenwerkingsverband met potentie
En het eerste daarvan was meteen een primeur. Want Madaba Trio, het splinternieuwe samenwerkingsverband van ûdspeler en zanger Nawras Altaky uit Syrië met de Turks-Nederlandse percussionist Sjahin During en toetsenist Tony Roe had nog niet eerder voor betalend publiek gestaan. Het samengaan van Arabische luit en westers gestemde piano is altijd een uitdaging, maar Altaky is een rasechte cosmopoliet en purisme is hem vreemd, dus liet hij zijn melismen behendig om de knelpunten heen laveren. Als altijd overtuigt hij als zanger, en Roe verraste door de klanken uit zijn concertvleugel deels door de elektronische wasstraat te halen, met vervreemdende effecten als gevolg. Duidelijk is wel dat de groep nog maar weinig repertoire heeft, zodat de stukken soms net iets te lang werden uitgemolken. Maar potentie heeft deze combinatie in overvloed.

Geöliede machinerie met charismatische frontman
Met bezwerende en bij vlagen hypnotische grooves zette Ambergris meteen na de pauze de toon. Het in Nederland bevestigde kwartet met Italiaanse en Koreaanse wortels toonde zich een goed geöliede machinerie met niet alleen een charismatische frontman – de uit Italië afkomstige tenorist Nicolò Ricci –, maar bovendien een fabelachtige ritmesectie. Drummer Sun-Mi Hong kan niet alleen akelig precieze tikken uitdelen, maar ook als in trance de stokken over de vellen laten dansen. Contrabassist Alessandro Fongaro leverde onafgebroken noeste arbeid in de aandrijflijn en maakte bovendien veel indruk met zijn vlammende en beeldenrijke solo’s.

Vervolg
Op 15 september volgt het tweede herdenkingsconcert, dan met muzikanten die in het verleden intenstief met Felix Hildenbrand samenwerkten, zoals David Golek, Achim Heine, Jurriaan Berger, Daniel de Moraes, Femke Smit en Hermine Deurloo. Zodra meer bekend is over de toekomst van On The Roof, zullen we dat hier melden.

www.on-the-roof.com


meer nieuws
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
zondag 17 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023
In Zeist doen ze het gewoon!
woensdag 16 augustus, 2023
Gitarist Will Bernard over Sky en Anahita
woensdag 16 augustus, 2023
Afscheidsconcert van het Tropicalia-icoon in Het Concertgebouw
zaterdag 12 augustus, 2023
donderdag 10 augustus, 2023
Twee avonden op het dak: 19 augustus en 15 september
dinsdag 8 augustus, 2023