MixedWorldMusic publiceert jaarlijks de MixedWorldMusic jaarlijst, resultaat van de Top 10 lijstjes die de redacteuren van MixedWorldMusic opstelden. In afzonderlijke artikelen hebben een aantal redacteuren de toelichtingen, terugblikken en vooruitzichten gepubliceerd.
Klik hier voor alle MixedWorldMusic jaarlijsten van 2022 inclusief een Spotify-playlist.
In deze aflevering van de serie komt Ton Maas aan het woord, met zijn Top 10, terugblik op 2022 en vooruitblik op 2023.
Ton Maas
1. Arifa - Danubian Voyage
2. Leyla McCalla - Breaking the Thermometer
3. Wouter Vandenabeele & Tom Theuns - Chansons Pour les Oiseaux Qui Ne Savent
Pas Voler
4. Aurélie Dorzee & Tom Theuns - The Seven Gardens
5. Meral Polat - Ez Ki Me
6. Rå - Massiv
7. Maria Moramarco - Stella Ariènte
8. Majid Bekkas - Joudour
9. Justin Adams & Mauro Durante - Still Moving
10. Las Lloronas - Soaked
Music Meeting – al jaren mijn favoriete festival – maakte ook dit jaar zijn reputatie waar, met als hoogtepunt de door artistiek directeur Maite Hontelé geïnitieerde samenwerking tussen Tolyqyn en K.O. Brass.
Het meest indrukwekkende concert van het jaar beleefde ik echter tijdens de Womex in Lissabon, waar ik, tot de allerlaatste noot was weggestorven, ademloos zat te luisteren naar het Australische Ngulmiya en daarna nog urenlang sprakeloos was. Een soort aboriginal opera – mysterieus en ongrijpbaar maar van een verpletterende intensiteit!
Geen wereldmuziekfilms dit jaar, maar wel belangwekkende wereldcinema, met twee films waartussen het lastig kiezen is en die allebei grootschalig drama laten kristalliseren in een overzichtelijke microkosmos. In Unclenching the Fists is dat een Ossetisch gezin dat blijkt te kampen met de gevolgen van de met geweld beëindigde gijzeling van een school in Beslan, in de Roemeense film R.M.N. een kleine dorpsgemeenschap in Transsylvanië die volledig ontwricht wordt door de gevolgen van de globalisering.
Verrassend en veelbelovend voor de toekomst is voor mij Duo Ruut, twee jonge zangeressen uit Estland die de traditie van hun vaderland opfrissen met vernieuwende klanken uit een ‘vergeten’ instrument, de in onmin geraakte, ‘gesovjetiseerde’ variant van de kantele (citer).
Maar ik zet ook in op Meral Polat, tot dusver vooral bekend als actrice, die met haar kersverse trio een uiterst groovende draai geeft aan haar Koerdische roots.