Kayhan Kalhor
Maya Kamaty
WOMEX jubileumeditie met meer dan 260 artiesten uit 47 landen Woensdag 23 oktober gaat deze wereldmuziekbeurs van start in Tampere, Finland maandag 21 oktober, 2019

In de laatste week van oktober reizen zo’n 2500 wereldmuziekprofessionals uit alle delen van de wereld af naar de Finse stad Tampere, waar tussen 23 en 27 oktober de 25ste editie van WOMEX (World Music Expo) gehouden wordt. Deze jaarlijkse beurs is gedurende 5 dagen en 4 nachten het epicentrum van de wereldmuziek, waar muzikanten, programmeurs, festivaldirecteuren, boekingsagenten, managers en media bij elkaar komen om te netwerken, zaken te doen en te genieten van mooie muziek. Na de aankondiging van de volledige line-up voor de opening Arctic Fire zijn nu alle programma-onderdelen bekend , van de showcases, mentorsessies en het conferentieprogramma tot het filmprogramma en de uitreiking van de WOMEX Awards 2019. De organisatie van WOMEX is zoals ieder jaar in handen van Piranha Arts uit Berlijn.

Door Bas Springer

De 25-jarige jubileumeditie van WOMEX  zal meer  60 muzikale acts ontvangen met meer dan 260 artiesten uit 47 landen op 6 podia, 17 op muziek gebaseerde documentaires van over de hele wereld, 25 conferentiesessies, mentormogelijkheden met 9 experts, waaronder 3 rondetafelgesprekken en 5 één-op-één mentorsessies, 15 netwerkbijeenkomsten, 5 offWOMEX-presentaties en de nieuw toegevoegde Discovery Sessions die verschillende geluiden en scènes van Finland in vier presentaties van 10 minuten aanbieden.

Showcases
Een belangrijk onderdeel van WOMEX zijn de showcases, concerten van drie kwartier waarbij de geselecteerde artiesten zich presenteren aan festivaldirecteuren, boekingsagenten, programmeurs en media. Voor dit jaar werden 60 muzikale acts uit 47 landen geselecteerd, die de meest uiteenlopende stijlen in de wereldmuziek presenteren, van traditioneel tot modern. Zoals ieder jaar zal WOMEX de nodige muzikale verrassingen bieden  van tot nu onbekende groepen. Hoewel het ondoenlijk is alle artiesten te noemen, tippen we  alvast de volgende artiesten: de talentvolle singer-songwriter Maya Kamatty (foto) van het Franse eiland La Réunion, de groep Arat Kilo (Mali/Frankrijk/VS) die een dampende mix brengt van Malinese en Ethiopische muziek, gelardeerd met soul en funk, de talentvolle singer-songwriter Mari Kalkun uit Estland en de Deense klezmergroep Mamesh Babegenush.

Met ons MixedWorldMusic-team zullen dagelijks verslag doen van de showcases.

Check hier vast alle artiesten die showcases zullen doen: 
https://www.womex.com/programme/showcase_festival

A
llemaal te zien in onderstaande twee compilatievideo's: 

 


Kayhan Kalhor krijgt WOMEX Artist Award
De WOMEX Artist Award 2019 gaat naar Kayhan Kalhor (Iran / VS), virtuoos bespeler van de kamanche, een oud Perzisch strijkinstrument dat ongeveer zo groot als een altviool is, maar wordt bespeeld als een cello. Het heeft drie of vier snaren, een lange hals en een bolle klankkast, overspand met de huid van een lam, geit of soms een vis. Kayhan Kalhor ontvangt deze prestigieuze prijs voor de onophoudelijke innovatie en samenwerking om spannende nieuwe muzikale talen te creëren en voor het overbrengen van de Perzische klassieke muziektraditie naar mensen over de hele wereld.

Julie’s Bicycle krijgt Professional Excellence Award
Julie's Bicycle (VK), een liefdadigheidsinstelling in Londen, ontvangt de WOMEX Professional Excellence Award 2019 voor het bijeen brengen van  creatieve en kunstsectoren  met als doel  een krachtige stem te laten horen tegen de huidige milieucrisis.

www.womex.com

 

 

 

 

 

 


meer nieuws
Nieuwe wegen voor de fado
maandag 28 november, 2022
donderdag 24 november, 2022
Eenmalig optreden Edip Akbayran in Nederland
zaterdag 19 november, 2022
Interview met het Portugees-Spaanse duo - tour eind november
maandag 7 november, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
dinsdag 1 november, 2022
Old Roots New Routes dubbelconcert in TivoliVredenburg Utrecht
donderdag 27 oktober, 2022
Een unieke traditie die ten prooi viel aan de sovjetisering
donderdag 27 oktober, 2022
Een tour langs de Afrikaanse artiesten in Lissabon
dinsdag 25 oktober, 2022
Showcases en conferentie, 19-23 oktober 2022
zondag 23 oktober, 2022
Geen acid house maar green house
maandag 17 oktober, 2022