Etenesh Wassie


Mixed Media Lounge op Houtfestival Haarlem zondag 16 juni Met Liu Fang, Etenesh Wassie Trio en Apichat Pakwan zaterdag 1 juni, 2019

Het Houtfestival in het Haarlemmerhout park in Haarlem vindt plaats op zondag 16 juni 2017 van 12.00 - 23.00 uur! De 34e editie! Als altijd muziek op vier podia. Opnieuw is de Mixed Media Lounge, waarvan wij met MixedWorldMusic de host zijn, deel van het programma. We zijn opnieuw te vinden vooraan op het grote Houtpodium. We doen daar live-interviews en miniconcerten met de festivalartiesten. Lees hier alles over het programma op alle vier de podia en in de Mixed Media Lounge.

Het Houtfestival is een inspirerende en interactieve ontmoetingsplek waar verhalen van over de hele wereld volop gedeeld worden en betekenis krijgen voor jong en oud. Om dit te bereiken wordt ook dit jaar weer een bomvol programma met zeer gevarieerde muziek neergezet.

MIXED MEDIA LOUNGE OP HET HOUTPODIUM
MixedWorldMusic is daar graag bij en interviewt de festivalartiesten vooraf of na hun eigenlijke concert. 

* Liu Fang – interview Ton Maas
* Etenesh Wassie Trio – interview Bas Springer
* Apichat Pakwan – interview Jaïr Tchong

Liu Fang
Liu Fang is een zeer veelzijdige muzikante. Naast samenwerkingen met westers klassieke ensembles en jazzmuzikanten, heeft ze ook samengewerkt met topartiesten uit de traditionele muziek van India, Syrië, Vietnam en Japan. Zelf is Liu Fang natuurlijk ook een maestro, en wel op de pipa (een luit), een van de oudste instrumenten van China. Zij staat bekend als “de keizerin van de pipa” vanwege haar virtuoze en expressieve interpretaties van de klassieke en traditionele Chinese muziek. Zij weet als geen ander de rijkdom en de subtiliteit aan klanken van het instrument naar boven te halen. Kracht, elegantie, maar vooral heel veel gevoel en dynamiek kenmerken haar spel. In 2005 al schreef Ton Maas in De Volkskrant: “met Liu Fang is opnieuw een groot ambassadrice van de Chinese muziek opgestaan.” Inmiddels is zij een veel gevraagd en gerenommeerd pipa-speler, die zelfs tijdens het festival Le Guess Who? (in 2017) een volle Pandora-zaal gevuld met pop- en indie-publiek muisstil kreeg.

Etenesh Wassié Trio
Etenesh Wassié begon met zingen in de azmari-café’s van Addis Abeba in de jaren 90 en viel op door haar gedurfde improvisaties van traditionele muziek. In 2007 ontmoette zij de Franse bassist Mathieu Sourisseau, wat het begin inluidde van hun spannende samenwerking. De diepe stem van Etenesh Wassié combineert wonderwel met het inventieve basspel van Mathieu Sourisseau, dat geïnspireerd is op noise, rock en jazz. Nu en dan wordt er samengewerkt met andere artiesten, zoals op hun laatste plaat Yene Alem uit 2018 met de klassieke celliste Julie Läderach. Bas Springer schreef in zijn recensie: “er valt zoveel te genieten en te ontdekken aan deze avontuurlijke muziek, dat je als luisteraar oren te kort komt.” Bram Posthumus zag haar op de Womex-beurs: 'Een stem: doorleefd, soms fluisterend soms woest, met alle gradaties daartussen'. Contrabassist Sébastien Bacquias komt het duo versterken. Voor het eerst zal het Etenesh Wassié Trio in Nederland te zien zijn! 

Apichat Pakwan
Molam is de traditionele muziek uit Isan, noordoost-Thailand. Apichat Pakwan combineert op vernieuwende wijze deze hypnotiserende muziek met dub-muziek en electronica. Apichat Pakwan werd opgericht door Olivier Schreuder terwijl hij in Thailand de lokale muziektraditie bestudeerde. Gegrepen door die molam verzamelde hij de beste muzikanten om zich heen en besloot hij er zijn eigen draai aan te geven door de toevoeging van andere elementen en electronica. Het resultaat klinkt nog immer als molam, maar wel met een geheel eigen karakter. Hypnotiserend, psychedelisch en hedendaags tegelijk. Het album ‘Esantronics’ komt half juni 2019 uit.

En natuurlijk biedt het Houtfestival nog veel meer programma-items. 
Klik hier voor alle optredende bands en artiesten.

Blijf op de hoogte via www.houtfestival.nl en volg het festival op www.facebook.com/houtfestival of www.facebook.com/houtnacht voor het meest actuele nieuws.


meer nieuws
Van Fela Kuti tot The Good, The Bad & The Queen
vrijdag 1 mei, 2020
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 mei, 2020
Stan Rijven herdenkt Bas Springer in twee uur durende uitzending
zaterdag 25 april, 2020
vrijdag 24 april, 2020
Het muzikale liefdewerk van Michael Baird
donderdag 16 april, 2020
Haar gevangenschap gaat over veel meer dan voogdijschap
zaterdag 4 april, 2020
Muziek en merchandise van Nederlandse acts in handig overzicht
woensdag 1 april, 2020
Optreden in tijden van Corona
woensdag 1 april, 2020
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 april, 2020
A lifelong love of music
maandag 30 maart, 2020