Ibaaku
Praed
Sorie Kondi - foto Ton Maas
Chief Boima - foto Ton Maas
Music Meeting Live: MMMoves - ofwel live electronics Verslagen vanaf het festivalterrein zondag 4 juni, 2017

MMMoves is sinds vorig jaar de take-off voor het Music Meeting Festival: 'dance meets experimental meets traditional'. Met Kondi Band, Maarja Nuut, Praed, Mandala Tribe, Ibaaku, en Love & Revenge weet Music Meeting een mooi themaprogramma neer te zetten. Een impressie.


door Erk Willemsen

De diepere betekenis van de performance van het project Love & Revenge zal 99 procent van het dansend publiek vast ontgaan zijn, inclusief de schrijver dezes. Want wat krijg je over je heen als slotstuk van de MMMoves-dag van het Music Meeting Festival? Lome beats die oude filmfragmenten omlijsten waarop je lekker de dag uit kan dansen. De portée van 'een reflectie op de Arabische identiteit', die beat-tovenaar Rayess Bek wil veroorzaken, is dan secundair, als daar al iets van overkomt. Maar ja, dat is met alle kunst een kwestie, nietwaar? De elektrische ud van Mehdi Haddab gaf het amalgaam van keys en beats een menselijke touch, en dat is wat Music Meeting toch in ieder geval altijd wil uitstralen, ook als een deel van de muziek ingeblikt is.Ibaaku
Kort daarvoor had de Senegalese producer Ibaaku ons een heel interessante set voorgeschoteld, geïllustreerd door waanzinnige visuals, prachtig synchroon met de beats van Ibaaku Extaz. 'Afrofuturism' is het label van deze muziek, of, zoals hij zelf aankondigt: 'Welcome in the afrohypnotic spaceship'. We voelden ons opstijgen, zeker toen de visuals een ode brachten aan de recentelijk overleden percussionist Doudou N'Diaye Rose. Dat daar vervolgens in de muziek dan weer niks mee gedaan wordt is me dan weer een raadsel, maar ja, in kunst moet je niet té duidelijk zijn natuurlijk.

Een fragment uit Ibaaku's performance:


Kondi Band
Ook het optreden van de Kondi Band was verzadigd van de electronic beats. Hier is het de kalimba en de zang van oude rot Sorie Kondi uit Sierra Leone dat de human touch verschaft over de beats van de Amerikaanse producer Chief Boima heen. Wel een erg geslaagde combi trouwens. Zie ook het uitgebreide artikel dat Bram Posthumus onlangs publiceerde op MixedWorldMusic. Klik hier.

Een fragment uit hun optreden:

 

Praed
Dat zo veel mensen het optreden van Praed hebben uitgezeten is wel bijzonder. De eindeloos herhaalde simpele patroontjes van het duo Raed Yassin en Paed Conca (zie daar de naam van het duo verklaard), kan je 'bezwerend' noemen. Blijkbaar werd dat ook zo ervaren, want iedereen bleef stram op de stoeltjes zitten, gefascineerd door de toetsenloopjes van de Libanees Yassin en de Zwitserse klarinettist Conca.

Een fragment van dit optreden:


Mandala Tribe

Van Nederlandse bodem deed Mandala Tribe een duit in het MMMoves-zakje. Dit trio van de gerenommeerde musici Heiko Dijker (tabla), Mark Alban Lotz (fluit) en Stefan Schmid (electronics, toetsen) gaf improvisatie volledig de ruimte, wat natuurlijk altijd een voor musici én publiek spannende aangelegenheid is, maar ook een riskante. Maar het pakte goed uit, en was een verademing tussen alle vooraf geconcipieerde muziek die er deze dag te horen was. Stevig gespeelde tabla, een prachtig lyrisch bespeelde fluit, dwingende beats, en diep ronkende Moog-partijen toverden de ontmoeting van jazz, world en electronics tevoorschijn. Precies wat het Music Meeting Festival voorstaat.

Fragment uit het optreden van Mandala Tribe:Maarja Nuut
Ja, en dan het concert Maarja Nuut. Dat was wel het hoogtepunt van dag één. Lees het aparte artikel over dat concert elders op deze site. Klik hier.


MixedWorldMusic en Music Meeting Festival
Onlinemagazine MixedWorldMusic doet verslag vanaf het festivalterrein Music Meeting.

Lees alle verslagen en bekijk alle video's via deze link. Klik hier.

Park Brakkenstein in Nijmegen staat het hele pinksterweekend in het teken van muziek uit alle windstreken.

Met MixedWorldMusic doen we live-interviews en miniconcerten met de festivalartiesten in de Mixed Media Lounge. Je kunt ons vinden in de Mezzo-tent.

Tijdens drie festivaldagen zetten we een heel aantal verslagen online.

Klik hier voor alles over het programma van Music Meeting

Klik hier voor de programmering van de Mixed Media Lounge


www.mixedworldmusic.com 

www.musicmeeting.nl 

3-4-5 juni 2017, Park Brakkenstein, Nijmegen

 


meer nieuws
35ste editie met lintje voor programmeur Rob Lokin
dinsdag 9 juli, 2024
maandag 1 juli, 2024
dinsdag 18 juni, 2024
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 juni, 2024
Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort
dinsdag 28 mei, 2024
Meer dan 50 Indiase concerten en optredens
dinsdag 28 mei, 2024