Koen Schouten kondigt de Barmer Boys aan
en schuift later aan voor het interview
manager Ankur Malhotra tolkt en verduidelijkt
zanger Manga Khan in actie
Minimaal hout, maximale swing op laatste dag Music Meeting Barmer Boys uit Rajasthan geven groove-les maandag 25 mei, 2015

Het trio Barmer Boys uit Rajasthan geeft met minimale middelen een maximale groove tijdens hun middagoptreden in de Mondo-tent. Hun miniconcert plus interview in de Mixed Media Lounge gaf enige uren daarvóór al inzicht in de achtergronden van hun percussieve soefi- folk met human-beatboxpartijen.


door Jaïr Tchong

Barmer Boys is een trio uit Rajasthan, gespecialiseerd in soefi en folktradities. Bezetting: Mangey Khan, zang en harmonium; Rais Khan, percussie en beatboxing; Tarif Khan, dholak. Het trio is al dagen opvallend aanwezig op het terrein, zelfs op de fiets. Breedlachs en kleurrijk namen de drie heren net plaats in de Mixed Media Lounge voor een kort gesprek.

Human beatbox
De Barmer Boys komen uit een afgelegen regio. Als eerste wil de presentator weten waar ze hun niet-traditionele invloeden vandaan halen. Dat blijkt vooral on the road te gebeuren, sinds enige jaren touren ze wereldwijd, en op de internationale festivals krijgen ze alle muziek te horen die thuis in Rajasthan niet te beluisteren valt. Vandaar de human-beatboxpartijen in hun nummers.

Video offline
De vertaler geeft nog wat context door te vertellen over de humanistische inslag van de Barmer Boys: in hun teksten staat een soefi-pleidooi voor onderlinge verdraagzaamheid centraal. 'Als moslims bezingen ze ook lof voor hindoes', zegt de vertaler, die helaas ook merkt dat de onlinewereld minder humanistisch is. Een videoclip heeft het management van Barmer Boys offline gehaald na doodsbedreigingen.

Een mooi detail: gevraagd naar de verschillende types liederen die ze zingen (lofzangen, drankgezangen, et cetera) stelt de vertaler dat ook een dranklied meer gaat over 'getting intoxicated with the One', dus vereniging met je godheid, dan puur om de alcohol.

Maximale groove
Flexibele gasten dus, die Barmer Boys. Even later blijkt het trio met minimale middelen een maximale groove te kunnen bouwen. Met de dholakdrum en de houten kleppers wordt er een basisgroove neergelegd, waar soms ineens een maximale intensiteit in wordt ingebouwd, waardoor je de energie door de zaal voelt golven.

Folk uit Rajasthan is zó swingend dat je zou wensen dat het uit de (verdom)hoek van de etnische muziek wordt gehaald.



meer nieuws
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024