Danyèl Waro uit La Réunion op Music Meeting Interview en miniconcert in Mixed Media Lounge - enerverend concert in Apollo maandag 25 mei, 2015

Danyèl Waro, percussionist, zanger en ambassadeur van de maloya muziek uit La Réunion gaf tijdens de Music Meeting een concert in de Apollo en was te gast in de Mixed Media Lounge.


door Mattie Poels, foto's Ton Maas

Danyèl Waro is de ambassadeur van de maloya - muziek uit de slaventijd - op La Réunion, een Frans departement ten oosten van Madagascar. Hij zingt in het Creools en begeleidt zichzelf op percussie. De maloya-muziek was jarenlang verboden door de Franse overheid en werd begin jaren 'zeventig door Waro ontdekt door een concert dat gegeven werd op La Reunion.

Krachtige stem
Waro treedt op met een gezelschap van vier musici, allemaal zangers en percussionisten op kayamb (platte shaker van suikerriet) conga of rouler (trommel). Hij is een markante verschijning, met grijze krullen en zware bril. Vol vuur springt hij op en neer achter zijn microfoon. Waro beschikt over een krachige zangstem, een beetje hees, en zingt zowel in het Frans als in zijn locale taal. Zijn vier companen zingen regematig vierstemmig mee, soms a capela dan weer met begeleiding van percussie. Alle harmoniëen die klinken, worden gemaakt met de menselijke stem. Wel horen we een kalimba (een duimpiano), in een ingetogen lied van de Franse gadjo Thierry 'Titi' Robin.

Danslustigen in de verdrukking
Dat de Apollo vol stond met stoelen, bleek een vergissing, want bij deze muziek willen veel mensen dansen. Dat gebeurde ook. Al tijdens tweede nummer rukten danslustigen op naar het podium, om daar tot hun ergernis te worden weggestuurd naar de zijkant. Uiteindelijk wordt iedereen door Waro aangemoedigd om te dansen en dan is het feest compleet. Bovendien kan hij dankzij een wijziging in het programma  nog een kwartier langer doorspelen.

 

  • In onderstaande video een impressie van zijn optreden.

 

  • Danyel Waro in de Mixed Media Lounge

Zanger Danyel Waro heeft een dusdanig krachtige stem dat hij zonder microfoon niet alleen moeiteloos de ruimte vult, maar bovendien met gemak boven de percussie-instrumenten uitkomt. Voorafgaand aan het interview met muziekjournalist Ton Maas, zingt hij met zijn groep een lied (Zie de video hieronder).

 


Muziekjournalist Ton Maas had een gesprek met Danyèl Waro in het Frans (vertaling Alessio Surian). Hij sprak met Waro over de de maloya. Waar komt deze muziek vandaan? Heeft Waro deze muziek gekozen of heeft de maloya hem gekozen?' Wat is nu nog de relevantie van deze voormalige slavenmuziek? Vervolgens vertelt Waro over de kayamb, een shaker die ook voorkomt in de kustgebieden van Kenya en Mozambique, gemaakt van suikerriet en gevuld met harde zaden. 

 

  • In deze video het volledige gesprek

 


meer nieuws
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024