Bamba Wassoulou Groove in de Mixed Media Lounge Music Meeting-gesprekken zondag 24 mei, 2015

Percussionist Bamba Dembélé is de oprichter van de groep Bamba Wassoulou Groove. Hij vertel erover in de Mixed Media Lounge in de Mezzo. Later die avond geeft de groep nog een concert op het Mondo-podium.


door Mattie Poels

In een ontspannen gesprek praat muziekjournalist Bas Springer met Bamba Dembélé, de oprichter van Bamba Wassoulou Groove, waarvan hijzelf de percussionist is. Hij richt de groep op na de Super Djata Band, nadat enkele musici waren overleden, waaronder zanger Zani Diabaté in 2011. Dembélé probeert op deze manier de muziekcultuur van zijn land levend te houden en de muziek van de drie grote provincies van Mali samen te brengen.

Bekijk voor het hele gesprek de video (vertaler Alessio Surian):

 

 

Muzikale uitdaging
Bijzonder in de Mixed Media Lounge zijn de muzikale kennismakingen. Musici of groepen die elkaar vaak voor het eerste ontmoeten, gaan zo een muzikale uitdaging aan. Zo ook de de Malinese groep Bamba Wassoulou Groove met de bijzondere Mauritaanse zangeres Noura Mint Seymali. Ze speelden drie stukken: elk een eigen werk, en één lied samen dat hieronder te vinden is in de video.

 

 

Concert in Mondo

Bamba Wassoulou Groove gaf later op de avond van 24 mei een concert in de Mondo, een band die inderdaad groovet als een trein met een onuitwisbare cadans. Zanger Ousmane Diakité staat in het midden met rechts van hem de sologitarist, en op links de ritmegitarist en bassist. Op de twee kleine podia achterin speelt de drummer en congaspeler-oprichter Bamba Demélé. De band heeft een overtuigende energie die wordt overgoten met blij lachende musici.

Opvallend moment
Een van de laatste nummers draagt de groep op aan de overleden musici van de Super Djata Band. Alle musici gaan, al spelend, door de knieën en zingen over deze muzikanten, waaronder (zoals gezegd) Diabaté.

Wie nog zin had kon nog de hele avond terecht tijdens de Afro Latin Night met concerten van Timbazo en Pupy y Los Que Son Son voor kilometers vette latin!

In deze video een korte compilatie:

 

 

© Mattie Poels.


meer nieuws
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024