Noura Mint Seymali met gitarist Jeiche Ould Chighaly
Uitleg over de aangepaste gitaar met extra frets
Bamba Dembelé met Bas Springer
foto Gerard Verschooten
foto Gerard Verschooten
Noura Mint Seymali op Music Meeting Concert in de Apollo, interview in de Mixed Media Lounge zondag 24 mei, 2015

Noura Mint Seymali gaf een zinderend concert op het Mondo-podium tijdens de tweede dag van de Music Meeting en gaf bovendien een miniconcert en interview in de Mixed Media Lounge.


door Mattie Poels

De zon schijnt (het is zo'n 20 graden) en het terrein van de Music Meeting vult zich langzaam met publiek, zittend op het gras en op de terrasjes van de vele eettentjes. Zangeres Noura Mint Seymali komt uit Mauritanië. Ze begeleidt zichzelf op de ardine, een negensnarige harpluit die alleen door vrouwen wordt bespeeld. Ze gaf om 15.00 uur een concert op het Mondo-podium van de Music Meeting.

Woestijn
De muziek is net zo indrukwekkend als haar imposante verschijning. Seymali heeft een stem waarbij je het woestijnzand tussen je tanden voelt schuren. De gitaarriffs (met veel phasing-effecten), gespeeld in pentatoniek (vijftoons toonladder), klinken bezwerend, als metafoor voor de broeierige warmte van de woestijnzon en de uitgestrektheid van de Sahara.



Noura Mint Seymali (foto Gerard Verschooten)

Noura Mint Seymali
heeft een vriendelijke uitstraling. Als ze haar ardine bespeelt, zit ze op een stoel. Als ze alleen zingt, gaat ze staan, en dan is ook beter haar prachtige blauwe gewaad te zien met gouden opdruk. Drummer Matthew Tinari zit op een klein podium; gitarist Jeiche Ould Chighaly en bassist Ousmane Touré zitten links en rechts van Seymali op het podium. Dat zitten oogt statisch, maar de muziek lijdt er absoluut niet onder; die is opzwepend en oprecht. Opmerkelijk detail: Touré speelt linkshandig op een rechtshandige basgitaar, waardoor hij als het ware 'op z'n kop' speelt. Chighaly heeft zijn gitaar uitgebreid met extra frets, zodat hij de kwartnoten kan spelen die kenmerkend zijn voor de Mauretaanse muziek.

Zon

Noura Mint Seymali windt met haar laconieke uitstraling het publiek met gemak om haar vinger en laat zelfs de zon nog net iets feller schijnen.

 

 

De Mixed Media Lounge is druk deze zondagmiddag, de tweede dag van de Music Meeting. Muziekjournalist Bas Springer interviewde Noura Mint Seymali en Bamba Dembelé, de oprichter van Bamba Wassoulou Groove, de band uit de Malinese hoofdstad Bamako. Seymali is de stiefdochter van de legendarische zangeres Dimi Mint Abba. Ze groeide dan ook op in een zeer muzikaal gezin. De muziek van haar groep is gebaseerd op de Mauritaanse traditie, aangevuld met elektrische instrumenten zoals bas en gitaar. Kijk voor het volledige interview in onderstaande video. (vertaling Alessio Surian)

 

© Mattie Poels


meer nieuws
Afscheid van een unieke stem
donderdag 19 september, 2024
donderdag 19 september, 2024
Indiase sarodvirtuoos verzorgt opmaat naar Wereld Alzheimer Dag
dinsdag 17 september, 2024
dinsdag 10 september, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 september, 2024
zondag 1 september, 2024
woensdag 28 augustus, 2024
Na het overlijden van deze grootse koraspeler uit Mali
zondag 25 augustus, 2024
Een Braziliaanse in Lissabon
woensdag 21 augustus, 2024
maandag 19 augustus, 2024