Jambinai in Mezzo op Music Meeting Koen Schouten informeert naar de instrumenten zondag 8 juni, 2014

Jambinai brengt een ongebruikelijke mix van klassiek, traditionele muziek uit Korea, en heavy, thrash-postrock met heel contradictionair prachtige meditatieve stukken. De kern van de groep - Bomi Kim op haegum, Eun Youg Sim op geomungo en Ilwoo Lee op piri - geeft een akoestische set in de Mixed Media Lounge op de Music Meeting van zondagmiddag 8 juni 2014.


door Charlie Crooijmans

De haegum, een vedel met twee snaren die soms een onheilspellend theremin-achtig geluid kan produceren, is een eeuwenoud instrument dat van oorsprong uit China komt. Ook de geomungo, een citer met zware bassnaren, is honderden jaren oud. Deze twee instrumenten zijn voor de Koreanen nog wel interessant, maar de piri is een gewoon rieten fluitje, 'not very cool'.

Saai en niet cool!
Traditionele muziek wordt überhaupt niet erg cool bevonden in Korea, 'saai, en alleen voor oude mannen'! Dit was de reden om deze muziek eens een nieuw imago te willen geven. Op de groepsbanner staat 'Fuck the system' en op de T-shirts staat een strop afgebeeld. Dat schrikt best af, maar de jeugd vindt dat 'supercool'. Je moet het allemaal niet zo letterlijk nemen. Ook bijvoorbeeld 'een lied dat Grace Kelly heet, heeft geen enkele connotatie met de echte Grace Kelly.' Ze vonden het gewoon een leuke naam.

Ogen dicht voor de Koreaanse zon
Na het interview speelden ze een mooi meditatief stuk met een Koreaanse titel, die zoiets als 'met gesloten ogen naar de zon kijken', betekent.


 


meer nieuws
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024