foto Charlie Crooijmans
Raza Khan in de Mixed Media Lounge Koen Schouten interviewt Raza Khan op Music Meeting zondag 8 juni, 2014

De propvolle Mixed Media Lounge op de Music Meeting is verrast om de vrije stem van Raza Khan te horen. Zó, dat stuitert alle kanten op, van hoog tot nog hoger. We mogen nog meezingen ook. Hilarisch, iedereen gilt het uit.


door Charlie Crooijmans

Met behulp van de roadmanager - die ik nog ken van het interview in het Indiase Rajasthan op het Blue Lotus Festival - kan Koen Schouten een paar vragen stellen aan Raza Khan.

Eén toon
Om het luchtig te houden, stelt Schouten vragen als 'waarom neem je niet een keyboard in plaats van dat harmonium'. Tja, dat instrument is nu eenmaal een deel van zijn lichaam geworden!
Wel nieuw was − daar vroeg ik na afloop nog even naar − de effecten op zijn stem. 'That is an experiment.' Op de vraag of zijn qawwali niet een beetje op de blues lijkt, antwoorde hij heel mystiek dat er maar zeven tonen zijn die de wereld overgaan. Maar er is toch eigenlijk maar één toon? Lees hierover op  >>Soefiezanger Raza Khan naar Music Meeting

Religieus
De teksten zijn religieus getint en ook de context waar Raza Khan doorgaans in speelt is normaliter een religieuze. Hij is voor drie concerten op tournee, gisteren was hij in Zweden, vandaag hier, en morgen vertrekken ze alweer naar Marokko om op het soefi-festival Fès Musiques Sacrées du Monde te spelen.

Heart
Op de vraag hoe je lid kunt worden van de band, zegt Khan dat het een kwestie is van 'you give a heart and you take a heart'. Dus iedereen is welkom, maar dan moet je er ook veel voor opgeven. Zijn bandleden zijn studenten die bij Khan in huis wonen en leren; blijven leren. Ook Khan zelf is nog lang niet tevreden met zijn ongelooflijk vrije en soepele stem.

 


meer nieuws
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024