Foune Diarra
Foune Diarra
N'Diale in de Mixed Media Lounge in Nijmegen Bretons-Malinese combi geeft voorproefje en interview zondag 8 juni, 2014

N'Diale, ofwel het plezier van samenzijn, is de verzamelnaam voor het Bretonse quartet van violist Jacky Molard en het trio van de Malinese zangeres Foune Diarra. In de Mixed Media Lounge was het gezelschap bij elkaar voor een kleine set. Vanmiddag speelde Molard al met zijn Quartetin de Mondo en morgen opent hij samen met het trio van Foune Diarra in de formatie N'Diale in de Apollo.


door Mattie Poels, foto's Ton Maas

'Elke muziek heeft haar eigen kenmerken in zijn eigen taal': zo vertelt Molard tijdens het interview dat Ton Maas in de Mixed Media Lounge met hem had. Als hij samenspeelt met het trio van de Malinese zangeres Foune Diarra, spelen ze gewoon hun eigen muziek, en dat voegen ze samen en zo ontstaat N'Diarra. 'Ja, zo gemakkelijk gaat dat', zegt Molard.


Wederzijdse interesse?
'West-Europese musici luisteren naar allerlei soorten muziek, waaronder naar Malinese. De bevolking uit Mali luistert nooit naar Bretonse muziek en kennen deze muziek dus niet. De westerse muziek die zij horen is pop of klassiek. De Bretonse folk wordt daarom een beetje aangepast, zodat het past binnen de Malinese muziek, bijvoorbeeld door de bas een ander ritme te laten spelen.'

Debuut
Voor Molard is het de eerste keer dat hij samenspeelt met Afrikaanse musici. Hij musiceerde wel met Balkanmuziek en Oost-Eupese bands, maar dit is een geheel nieuwe setting.

Is het moeilijk, deze Bretons-Malinese combi?
'In Bretonse muziek komt veel pentatoniek voor en dat past altijd. Alleen de onregelmatige maatsoorten die je veel tegenkomt in Bretonse muziek, vind je niet in Afrikaansemuziek. Zij kennen deze ritmiek niet. Daar moet je wel mee oppassen. Maar spelen we een 'normale' Bretonse tune, dan is het resultaat telkens weer verrassend.'

 


 


meer nieuws
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024