World Music Charts Europe - juni 2019 Plus de Transglobal World Music Charts Top-40 1 juni, 2019 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
Mixed Media Lounge in pinksterweekend op Music Meeting 8 tot en met 10 juni in Park Brakkenstein, Nijmegen 3 juni, 2019 Elders op deze site vind je alles over het programma van het International Music Meeting Festival 2019. In onderstaand artikel staat het volledige programma van de Mixed Media Lounge, apart onderdeel van Music Meeting dat wij met MixedWorldMusic.com runnen. Gedurende drie dagen zijn we host van de Mixed Media Lounge op Music Meeting. De festivalartiesten komen voor of na hun optreden naar de Oyo-tent voor een live-interview met een journalist van MixedWorldMusic en voor een mini-concert.
Lingua Franca in Amsterdam Het wonder van gedeelde muzikale poezie 21 mei, 2019 Lingua Franca, het instrumentale kwartet dat wordt aangevoerd door Michalis Cholevas, was tijdens de Womex in Las Palmas eind vorig jaar succesvoller dan verwacht, aangezien dit soort fijnzinnige, akoestische muziek met een bijna klassieke inslag het de laatste jaren vaak moet afleggen tegen dansbare etnopop waarbij de volumeknop flink wordt opengedraaid. Aanstaande vrijdag zijn ze in volle glorie te bewonderen tijdens de laatste aflevering van Old Roots New Routes van dit seizoen. Ton Maas tekende het verhaal achter Lingua Franca op uit de mond van de oprichter.
Kaia Kater legt haar wortels bloot in Q-Factory Jonge artieste met vooruitziende terugblik 19 mei, 2019 Vijfentwintig is ze, de Canadese zangeres Kaia Kater, maar wat ze te vertellen heeft, reikt verder dan haar eigen bestaan. Centraal staat daarin het verhaal van haar vader, die als veertienjarige op de vlucht sloeg tijdens de Amerikaanse invasie van Grenada en op zijn zestiende als illegale immigrant in Canada achterbleef. De Europese tournee die ze maakt naar aanleiding van de release van haar enthousiast ontvangen album 'Grenades', sluit ze dit weekend af in Nederland. Zaterdagavond stond ze in de Amsterdamse Q-Factory.
Kick-off On The Roof met Dyar & Janne Schra Nieuw seizoen van uniek 'zitkuilfestival' onder de hemel 18 mei, 2019 What's in a name? Moet je het jaarlijks terugkerende zomerevenement op een kantoordak in Amsterdam Noord een festival noemen of een concertreeks? Feit is dat er van begin juni tot begin september om het andere weekend een of twee concerten zijn, waarvan het eerste op een vrijdag en het eventuele tweede op zaterdag. Het programma - op het snijvlak van jazz en world - bevat elk jaar weer aangename verrassingen.
Interview met Salif Keita voorafgaand aan concert in Carre 25 juni ‘Muziek heeft mijn leven gered' 20 mei, 2019 Salif Keita is zonder twijfel een van de grootste zangers die het Afrikaanse continent heeft voortgebracht. The Golden Voice of Africa, zoals hij liefkozend genoemd wordt, begon zijn inmiddels 50 jaar durende carrière in het begin van de jaren 70 bij Super Rail Band de Bamako . In de jaren 80 werd hij een van de eerste supersterren uit Afrika, die traditionele Malinese muziek mengde met rock, funk en jazz. Handelsmerk is zijn krachtige en expressieve stem  waarmee hij de meest uiteenlopende emoties vertolkt, van fluisterzacht mijmeren tot krijsende razernij. In augustus wordt Keita 70 en hij heeft aangekondigd dat zijn nieuwe album Un Autre Blanc zijn allerlaatste is. Op 25 juni 2019 treedt Keita op in Carré in Amsterdam maar of dit ook zijn laatste concert in ons land is? Keita legt en ander uit aan Bas Springer.
World Music Charts Europe - mei 2019 Plus de Transglobal World Music Charts Top-40 1 mei, 2019 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
Komend pinksterweekend International Music Meeting Festival Drie dagen festival in Park Brakkenstein, Nijmegen, 8-9-10 juni, 2 juni, 2019 De 35ste editie van het International Music Meeting Festival tijdens het Pinksterweekend kan wel eens de mooiste ooit gaan worden. Zelden zoveel verrassende acts op een festival aangekondigd zien worden als dit jaar, op deze Music Meeting. Artiesten die wij als doorgewinterde journalisten vaak niet eens kennen, maar die de festivalprogrammeurs wel hebben weten te ontdekken. En dat alles gaat zich afspelen op een vorig jaar geheel vernieuwd festivalterrein dat in deze 35e editie van dit gerenommeerde festival haar geperfectioneerde voltooiing zal kennen.
De wereld is niet kras maar CrissCross Nieuw festival verrijst op Romeinse resten 21 april, 2019 De bedenkers van Criss Cross, een splinternieuw festival voor grenzeloze muziek, gaven met hun eerste editie meteen een mission statement af: toegankelijke en eigentijdse rootsmuziek van overal maar zeker ook uit de buurt, en bovendien actieve betrokkenheid van het publiek als integraal onderdeel van de programmering. De aftrap vond gisteren plaats in Podium Hogewoerd vlak bij Utrecht. Ton Maas nam er voor Mixed een kijkje.
World Music Charts Europe - april 2019 Plus de Transglobal World Music Charts Top-40 1 april, 2019 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 42 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
De overtreffende trap van Tamala Knaller in concertserie Old Roots, New Routes 24 maart, 2019 Het Belgisch-Nederlandse driemanschap Tamala met zowel Afrikaanse als Europese wortels bestaat inmiddels drie jaar. Bao Sissoko, Wouter Vandenabeele en Mola Sylla waren bij aanvang al aan elkaar gewaagd, maar slagen er niettemin in om voortdurend te blijven groeien. Gisteravond overtrof het trio zichzelf in een afgeladen Amstelkerk te Amsterdam.
Salif Keita's misschien wel laatste concert - op dinsdag 25 juni in Carre, Amsterdam Afscheid in etappes 25 maart, 2019 De inmiddels 69-jarige jarige Malinese sterzanger Salif Keita, bijgenaamd 'The Golden Voice of Africa', neemt na een indrukwekkende carrière van meer dan vijftig jaar langzaam aan afscheid van zijn fans. Hij heeft aangekondigd dat het nieuwe album 'Un Autre Blanc' zijn allerlaatste zal zijn. Om deze zwanenzang luister bij te zetten komt hij op dinsdag 25 juni voor een eenmalig concert naar Carré in Amsterdam, misschien wel het laatste concert dat hij in Nederland zal geven. Keita is nog altijd gezegend met een krachtige, melancholieke stem, die na al die jaren nog niets aan zeggingskracht verloren heeft. Het belooft dan ook bij voorbaat een bijzonder concert te worden van een van de grootste zangers van Afrika.