Nueva Manteca speelt Requiem Para El Mundo Een project in het kader van Dutch Latin Collective 27 maart, 2010 Een klassiek requiem met latin swing. Contradictio in terminis? Niet als je het roer aan Nueva Manteca geeft. Deze succesvolle Nederlandse latinformatie speelt woensdag 31 maart in het WMDC in Rotterdam een preview van hun nieuwe programma 'Requiem Para El Mundo', om vanaf 2 april te gaan touren; een productie waarin middeleeuwse gregoriaanse zang met ritmes en geluiden uit de latinjazz en salsa in een 'requiem voor de wereld' samensmelten.

Amparo Sánchez: ‘Ik weet dat ik kan vliegen’ 'Amparanoia' presenteert intieme solo-plaat 29 april, 2010 Na meer dan tien jaar en zeven platen met haar mestizoproject Amparanoia heeft de Spaanse singer-songwriter Amparo Sánchez besloten solo te gaan. Begeleid door de mannen van Calexico komt ze met haar eerste plaat, Tucson Habana, een intieme, sfeervolle verzameling songs met, zoals de titel al doet vermoeden, veel americana en Afro-Cubaanse invloeden. Amparo Sánchez speelt 29 april in de AB in Brussel en 8 mei in De Duif in Amsterdam.
Brussel wordt vier dagen Balkan Festival Balkan Trafik! start 8 april 21 maart, 2010 ‘Een complete ervaring’ belooft Balkan Trafik!, met regionale delicatessen, wijn, dans, speelfilms, workshops en documentaires. Maar ook voor wie puur de muziek najaagt, kan het interculturele Balkanmuziekfestival weinig anders dan een belevenis zijn.
Fatoumata Diawara in nieuwe World Sessions-serie Malinese zangeres met sterke performance 20 maart, 2010 Amsterdam World had vorig jaar de première van de in Ivoorkust geboren Malinese zangeres Fatoumata Diawara. Ze maakte indruk met haar stem en performance. In april 2010 komt ze naar Nederland voor een serie World Sessions-optredens.
Cyro Baptista & Banquet of the Spirits Muziek die uitwaaiert naar alle werelddelen 20 oktober, 2011 De percussionist die Paul Simon op zijn Rhythm of the Saints-tournee begeleidde en al 28 jaar bij John Zorn speelt, doet met zijn eigen worldfusionformatie Banquet of the Spirits Amsterdam aan. Cyro Baptista’s muziek heeft haar wortels in Brazilië, maar waaiert uit naar alle werelddelen.
Fra Fra Sound na 30 jaar terug in Amsterdamse Bijlmer Cd-presentatie van Black, Dutch & More 18 maart, 2010 De Amsterdamse jazzband Fra Fra Sound luidt met de release van het album Black, Dutch & More zijn dertigjarig jubileum in. Op zaterdag 20 maart geven de zeven muzikanten het eerste van een reeks jubileumconcerten in het Bijlmerpark Theater. Hiermee keert de band terug naar de plek waar hij in 1980 is opgericht, de Amsterdamse Bijlmer.
Wereldmuziekpionier Charlie Gillett (1942-2010) Engelse radiomaker en schrijver overleden 18 maart, 2010 Van zijn afstudeerscriptie aan Columbia University tot zijn laatste programma’s op BBC Radio 3 was Charlie Gillett een muziekjournalist in hart en nieren. Als wereldmuziekpionier en trendsetter introduceerde hij bijvoorbeeld Youssou N’Dour, Salif Keita en Mariza, maar ook Elvis Costello en Dire Straits bij het Engelse publiek. Immer ging hij op zijn intuïtie en smaak af. Op woensdag 17 maart stierf hij na een langdurige ziekte.
Salif Keïta over ‘het verschil’ Malinese zanger voor drie concerten naar Nederland 14 september, 2010 La Différence, het verschil. Salif Keïta spreekt zich op zijn nieuwe cd voor het eerst uit over zijn albino-zijn. Hij roept Afrika op ‘het verschil’ te respecteren. Een interview met MixedWorldMusic.com aan de vooravond van drie concerten in Nederland, van 22 tot en met 24 maart 2010.
Reggae-album van Youssou N’Dour Dakar-Kingston is ode aan Bob Marley 14 maart, 2010 Youssou N’Dour ging met zijn project Egypt diep, dieper, diepst. De indringende documentaire I Bring What I Love getuigde van de moeilijke maar uiteindelijk succesvolle weg van deze gedurfde onderneming. Na de tussenstop Rokku Mi Rokka is er nu Dakar-Kingston.
De diatonische accordeons van Danças Ocultas Portugees kwartet komt naar Nederland 26 maart, 2012 Lyrischer dan het persbericht dat de concerten van Danças Ocultas aankondigt, kan je het niet schrijven: ‘Muziek die als een speer je hart doorboort en die je intellectuele vermogens laat zweten. Muziek waarvan je het bestaan pas opmerkt als je je ervan bewust wordt dat je gemoedstoestand aan het veranderen is. Dat is de muziek van Danças Ocultas.’ Ze komen voor een eenmalig concert naar Muziekgebouw Eindhoven, in het kader van de Mixed World Music serie. Voorafgaand aan het concert, vanaf 19.30 uur, kan het publiek een live-interview met de musici bijwonen, afgenomen door René van Peer van MixedWorldMusic.

Nieuwe plaat Stef Bos is een 'Afrikaanse' cd 'Kloofstraat' in het Nederlands, Afrikaans en Xhosa 5 maart, 2010 De nieuwe cd van Stef Bos, Kloofstraat, is een Afrikaanse uitgave. Het is de eerste keer dat een Nederlandse singer-songwriter dusdanig is vergroeid met Zuid-Afrika en de Afrikaanse cultuur dat het een cd oplevert met materiaal dat zonder de invloed van dat land en die taal nooit zou zijn geschreven. De teksten zijn grotendeels in het Afrikaans of in Bos zijn Neder-Afrikaans, zoals hij het noemt, een niemandsland waar de meeste taalwetten wegvallen.