De liefdescoupletten van Miguel Poveda Nieuwe cd Coplas del Querer 19 juni, 2010 Miguel Poveda kan niet meer stuk in Spanje. Was hij al een (flamenco)ster sinds hij enkele jaren geleden de Nationale Muziekprijs kreeg, sinds de zanger zijn “Coplas del Querer” (Liefdescoupletten) opnam met zijn vaste gitarist Chicuelo, is hij tot alle rangen en standen van pers en publiek doorgedrongen.
Zangeres Kate McGarrigle overleden Zij laat kinderen Martha en Rufus Wainwright achter 20 januari, 2010 Kate McGarrigle is op 63-jarige leeftijd overleden. Voor wie haar naam niets zegt: zij was een tijdlang getrouwd met de Amerikaanse singer-songwriter Loudon Wainwright III. Daarmee was ze de moeder van zijn kinderen: eigenzinnige singer-songwriters Rufus en Martha Wainwright. Maar ook McGarrigle zelf was een begenadigd zangeres. In feite was zij de eerste van de hele dynastie die mijn tere oorschelpjes beroerde, ooit, in duet met haar twee jaar oudere zuster Anna.
Gilles Peterson in Cuba Havana Cultura: een omvangrijk muzikaal project 20 juli, 2010 De invloedrijke Engelse dj en radiomaker Gilles Peterson toog ruim een jaar geleden naar Cuba om – zoals hij het zelf zegt – "de nieuwste muzikale talenten uit de latin, afrojazz, hiphop, funk, reggaeton en r&b" vast te leggen. Gesponsord – en ongetwijfeld geadviseerd – door het bekendste merk Cubaanse rum, vormde hij een huisband en nam in de vergane glorie van de befaamde Egrem-studio’s een dozijn tracks op. Op de tweede cd van Havana Cultura (The Search Continues) zette Peterson een reeks nummers van groepen die tijdens zijn verblijf indruk op hem maakten. De tour rondom de nieuwe cd start 17 november in Sugar Factory, Amsterdam.
Csávás Village Band in serie WMDC Mixed Zigeunermuziek uit Transsylvanië: pontozo, szegényes, sürü verbunk, csingerálás en oriëntaalse buikdansmuziek. 16 januari, 2010 In de serie WMDC Mixed Presents treedt donderdag 21 januari de Csávás Village Band uit Hongarije aan. WMDC Mixed Presents verkent de grenzen en raakvlakken van de traditionele wereldmuziek en programmeert (inter)nationale artiesten naast en in combinatie met nieuw talent; in samenwerking met Mixed.
Angelique Kidjo komt naar Bozar in Brussel ‘Optreden is mijn leven’ 14 januari, 2010 In januari kwam de nieuwe cd Oyo van de Afrikaanse superster Angelique Kidjo uit, met een keur aan gastartiesten, waaronder John Legend, Roy Hargrove en Dianne Reeves. MixedWorldMusic voelde haar aan de tand over haar nieuwe plaat. ‘Mensen willen schoonheid en geluk ervaren.'
Nieuwe cd Ali Farka Touré & Toumani Diabaté 'Ali & Toumani' verschijnt op 22 februari 10 januari, 2010 In the Heart of the Moon was de overrompelende eerste plaat die Ali Farka Touré, meester van de Mali-blues, en zijn pupil Toumani Diabaté uitbrachten in 2005. Het duo won er een Grammy Award mee. Binnenkort verschijnt de nieuwe cd van de gitarist en de koraspeler, opgenomen in Londen, kort na de release van In the Heart of the Moon. Het zijn de laatste opnamen van het duo. Touré overleed in maart 2006.

Gratis download Sierra Leone’s Refugee All Stars Voorpublicatie nieuwe cd op Cumbancha label 8 januari, 2010 Cumbancha geeft een nieuwjaarspresentje weg: download gratis het nummer 'Living Stone' van het nieuwe album van Sierra Leone’s Refugee All Stars, 'Rise & Shine', dat op 23 maart gaat uitkomen.
Lhasa overleden Canadese zangeres werd 37 jaar 6 januari, 2010 Voor wie Lhasa destijds alleen kende van haar twee platen, vol intieme, weemoedige en bespiegelende liedjes, leek de Mexicaans-Canadese zangeres in 2004 zo ongeveer de meest onwaarschijnlijke keuze om het slotconcert op het hoofdpodium van het Sfinks Festival bij Antwerpen te verzorgen. Maar Lhasa kwam, zong en overwon. Met haar bezwerende, lichthese stem wist ze ondanks de relatieve monotonie van haar songs het duizendkoppige publiek tot ademloos luisteren te verleiden. Het werd de meest gedenkwaardige finale die het festival ooit beleefde.
Download nu gratis de cd 'World Connection' 10 tracks van Mariza, Sara Tavares, Netsayi, Deolinda, Tito Paris, e.v.a. 5 januari, 2010 MixedWorldMusic.com en World Connection bieden bezoekers van deze site een gratis download aan van een volledige cd met niet eerder uitgebrachte tracks van Mariza, Waldemar Bastos, Blick Bassy en Elizabeth Ayoub, songs van Netsayi, Deolinda, Kiran Ahluwalia en Sara Tavares, en remixes van Saban Bajramovic door C-mon & Kypski en Tito Paris door de Easy Aloha's. Op de homepage van MixedWorldMusic.com kun je fragmenten voorbeluisteren. Hieronder vind je de downloadinstructies.
World Music Charts Europe - januari 2010 Céu, Kouyaté en Évora houden stand op nr.1, 2 en 3 2 januari, 2010 De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen.
MixedWorldMusic.com Jaarlijstjes 2009! Oumou Sangar�s Seya album van het jaar 26 december, 2009 Het jaar bijna voorbij. Tijd voor de jaarlijstjes! Redacteuren, medewerkers en relaties van MixedWorldMusic.com kozen het beste van 2009. �Seya� van Oumou Sangar� is gekozen als beste wereldmuziekalbum. In de vier overige categorie�n werden Mdungu, AKA Moon met Baba Sissoko, Staff Benda Bilili en Music Meeting als winnaars uitverkoren.
Netsayi centraal in World Sessions Poëzie in de strijd tegen de wereldmuziekpolitie 24 december, 2009 De Zimbabwaanse singer-songwriter Netsayi presenteerde kort geleden haar tweede cd, 'Monkey’s Wedding', een plaat met een krachtig, poëtisch en persoonlijk geluid. In februari doet ze zes Nederlandse theaters aan in het kader van World Sessions. ‘Dit is Zimbabwaanse muziek, gewoonweg omdat ik uit Zimbabwe kom.’