Succes voor Fatoumata Diawara In een uitverkocht Podium Mozaïek zondag 11 april, 2010

De eerste twee avonden van Fatoumata Diawara’s World Sessions-serie zijn een groot succes geworden. Werd het in de Rotterdamse Doelen een intiem dansfeestje na afloop, in het uitverkochte Podium Mozaïek in Amsterdam begon het dansfeest al halverwege het concert. Diawara toonde zich een innemende persoonlijkheid met een grote hoeveelheid talenten.

door Erk Willemsen

Fatoumata Diawara wordt wel vergeleken met Oumou Sangaré, omdat ze de wassouloutraditie omarmd heeft en backing vocals heeft gedaan bij de vooraanstaande Malinese zangeres. Maar sinds haar optreden vorig jaar op het Amsterdam World Festival is Diawara een stuk verder opgeschoven naar de kant van die andere Malinese grootheid, Rokia Traoré. De songs zijn misschien nog niet zo doorwrocht als die van Traoré, maar in dans en performance is ze even geweldig. En ze weet de traditie heel goed te combineren met de muziek van nu.

De avond begint met een prima geproduceerde documentairefilm over de in Ivoorkust geboren Malinese zangeres. Ze praat openhartig over haar jeugd, het verzoek van Salif Keita aan haar om vooral te gaan zingen, en de vrijheid die Parijs haar gebracht heeft. En we zijn getuige van spontane repetities en het songschrijversproces. Het live-interview na de film komt wat moeilijk op gang, maar Diawara weet wel meteen het publiek om haar vinger te winden en creëert daarmee onmiddellijk een intieme sfeer.

Na het interview begint ze verstild, om langzaamaan de band erbij te betrekken, met drums, bas, gitaar en backing vocals. De drummer bepaalt voor een groot deel het verschil in sound vergeleken met de set die ze vorig jaar in Amsterdam deed. Rockier, funkier.

In haar beste Engels legt ze de songteksten vóór iedere nummer uit – teksten met grote maatschappelijke betrokkenheid. Ze trapt veelal open deuren in, maar de authenticiteit is maximaal, en daarom ontwapend en door de pure oprechtheid waardevol. Bijvoorbeeld als ze over het generatieconflict spreekt, en zeker als het om vrouwenbesnijdenis gaat. De omslag van mooi en gevoelig naar hard swingend weet ze naadloos te maken, en voordat je het weet staat het halve publiek op de gelijkvloerse podiumvloer te dansen.

Haar achtergrond als actrice en vooral als die van danseres verloochent ze niet. Met afgetraind lijf – haar buikspieren staan vol in het zicht – weet ze de soepelste bewegingen te maken en daarmee het – vooral vrouwelijk – dansend publiek uitstekend te inspireren. Een geweldige sfeer was het gevolg, met een toegift die eeuwig lijkt te duren, en wel nog langer had mogen zijn.

Het is te hopen dat Fatoumata Diawara haar album, dat bij het fameuze World Circuit (het label van Buena Vista Social Club en Ali Farka Touré) uit gaat komen, snel gaat afmaken, want het zou zonde zijn als ze zich niet nog dit jaar op de internationale kaart zou zetten. Maar zelf gaf ze aan dat ze haar acteerkant niet wilde verwaarlozen en eerst nog 'even' in drie films moet spelen.

Lees hier het interview dat MixedWorldMusic.com deed met Fatoumata Diawara.

World Sessions IV – Fatoumata Diawara – de overige avonden
13 april: 20.00 uur, De Oosterpoort, Groningen
14 april: 21.00 uur, Luxor Live, Arnhem
15 april: 20.30 uur, Korzo5Hoog, Den Haag
7 april: 20.00 uur, Vredenburg Leeuwenbergh, Utrecht
18 april: 20.00 uur, Theaters Tilburg
www.worldsessions.nl

Later dit voorjaar en deze zomer speelt Fatoumata Diawara ook nog op de volgende festivals:
24 mei: Global Village Festival, Amersfoort
26 juni: Ortel Afro Latino Festival, Bree, België
11 juli:  Afrika Festival Hertme

Meer over de achtergrond van Fatoumata Diawara vind je in een ander artikel op MixedWorldMusic.com.

Vorig jaar stond Diawara voor het eerst op een podium in Nederland, tijdens het Amsterdam World Festival. Haar indringende, enthousiaste voorkomen maakte meteen indruk. Al tijdens haar akoestische optreden in de Mixed Media Lounge – dat voorafging aan haar officiële optreden – werd duidelijk dat ze een performer pur sang is en een bijzondere zangeres.
Luister hier naar dat optreden

En beluister ook het interview
dat ze deed in de Mixed Media Lounge met Mixed-medewerker Charlie Crooijmans.

 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024