Dat was 2023 voor de Mixed-redacteuren - Op naar 2024 De concerten, festivals boeken en albums van 2023 - de wensen voor 2024 zondag 31 december, 2023

MixedWorldMusic publiceert jaarlijks de MixedWorldMusic jaarlijst, resultaat van de Top 10 lijstjes die de redacteuren van MixedWorldMusic opstelden. Naast hun persoonlijke jaarlijstjes hebben de redacteuren ook hun bespiegelingen over 2023 en hun vooruitzichten voor 2024 genoteerd. Lees ze in dit artikel!


Elders op MixedWorldMusic vind je de Top 10-en van 2023 van de Mixed-redacteuren, en de album eindlijst, met als nummer 1 Vernon Chatlein's Imershón. 
Klik hier voor alle MixedWorldMusic jaarlijsten van 2023  


In onderstaand artikel wijden de redacteuren uit over wat ze het beste van 2023 vonden en waar ze naar uitkijken in 2024. 


 

TON MAAS
Het nummer 1 album voor Ton Maas in 2023 was 3’Ain – Sea of Stories.

Zijn album top 10 van 2023 vind je elders op MixedWorldMusic.com.


Zijn hoogtepunten van 2023 wat betreft concerten, video’s en boeken, inclusief zijn hartewens voor 2024 omschrijft hij als volgt: 

‘De Music Meeting in Nijmegen was dit jaar wederom mijn favoriete festival, dankzij onder meer de verrassende combinatie van de Japanse Junko Ueda en haar boeddhistische recitaties met de Franse artrockformatie PoiL, die samen overigens ook te zien waren op het Houtfestival in Haarlem. Maar het hoogtepunt van drie dagen Music Meeting was toch het optreden van zangeres Maria Mazzotta, die haar publiek in emotioneel opzicht alle hoeken van de denkbeeldige kamer (lees: Hortus) liet zien.


Neemt niet weg dat als ik één absoluut muzikaal piekmoment van het jaar moet noemen, ik niet anders kan dan kiezen voor het fantastische duo Cocanha uit Occitanië in Zuid-Frankrijk tijdens de Womex in A Coruña. Geraffineerde percussie op basis van traditionele occitaanse ritmes en daaroverheen virtuoze samenzang. Ongelofelijk hoe met zulke simpele middelen en zonder technologische ingrepen zulke complexe, rijk geschakeerde en gevarieerde muziek kan worden gemaakt.


Qua video valt mijn keus op de integrale registratie van het concert dat Boi Akih in wel zes verschillende bezettingen gaf in het Bimhuis ter gelegenheid van de uitreiking van de Boy Edgar Prijs aan Monica Akihary. Voor niks en niemendal te zien op BimhuisTV. 


En wat boeken betreft, kwamen de virtuele speekselklieren al meteen op gang toen de langverwachte pil over wereldmuziek door producer Joe Boyd werd aangekondigd. Helaas zal And The Roots Of Rhytm Remain pas in het voorjaar van de drukpers rollen, dus daarmee is meteen ook mijn hartewens voor 2024 onthuld.’

 

CHARLIE CROOIJMANS
Het nummer 1 album van 2023 voor Charlie Crooijmans was
Naïssam Jalal – Healing Rituals
Dit is een live uitvoering van een van de composities op het album: 


Haar album top 10 van 2023 vind je elders op MixedWorldMusic.com.


Als beste Nederlandse producties van 2023 noemt ze Vernon Chatlein – Imershón, Boi Akih – From and to infinity en Gustavo Pazos Conde – Rincon de las Penas

Mooiste TV-serie in de zomer: Van Bahia tot Brooklyn met Nina Jurna 
Met Nina Jurna heb ik samengewerkt voor de podcast Latin Impact, dat een vervolg krijgt in 2024.

Mooiste concert: Prijsuitreiking Boy Edgar prijs aan Monica Akihary, waarbij ze samen met Niels Brouwer (Boi Akih) in verschillende samenstellingen optrad (foto door Ton Maas). Schitterend om te zien hoe Monica en Niels zichzelf zijn en tegelijkertijd een worden met de andere muzikanten.


Beste festival in het buitenland
: Encontro de Culturas do Mundo in Imbassaí (Bahia) in Brazilië, een heel intiem festival waar de diversiteit van Brazilië en de wereld wordt gevierd. Luister hier de reportage die ik maakte.


Beste festival in Nederland
: Le Guess Who. Eigenlijk heel wonderlijk dat oudere festivals (Roots, Music Meeting) hun best doen om nieuwe wereldse muzikanten te zoeken om een jonger publiek aan te trekken, terwijl LGW (ouderwetse) muziek uit verre culturen (die jaren geleden wekelijks in Rasa of het Tropentheater te zien waren) naar NL haalt. Zie mijn verslag elders op deze site


Verder ben ik benieuwd naar de nieuwe productie van World Opera Lab van Miranda Lakerveld die op een zorgvuldige manier muziek en mythes bij elkaar weet te brengen, waarbij de geëngageerde boodschap aan de mens evenzo belangrijk is.

 

STAN RIJVEN
In de Top 10 van Stan Rijven staat het Belgische Las Lloronas op de eerste plaats, met het album Out Of The Blue.

Zijn album top 10 van 2023 vind je elders op MixedWorldMusic.com.


Bubbling under
- V.A.- Retimbar, Levantar Do Chao (Revolução d’Alegria)
- Jean-Luc Thomas & Gab Faure- Gwiad (Label Hirustica)
- Fra!- Chale Wote (Walboomers Music)


Beste world heruitgave
Ahl Nana 
- L’Orchestre National Mauritanien (Radio Martiko) 

 
Beste world documentaire
‘Raï is Not Dead’ (director: Simon Maisonobe; producers: ZED & ARTE- France, 2022).
Wat reggae in de jaren ’70 symboliseerde voor de emancipatie van de Jamaïcaanse popcultuur, betekende raï in de jaren ’80 voor de Algerijnse pop. Deze schitterende, als tv-serie uitgegeven zoektocht naar de oorsprong, doorbraak & invloed van de raï-muziek vertelt het hele verhaal.
Raï is Not Dead biedt de broodnodige correctie op het heersende anglo-amerikaanse narratief. Weliswaar in 2022 geproduceerd maar in 2023 uitgezonden, en nu te bekijken op Arte en hier: Beste boekuitgaven
- Victor Joseph & Rein Spoorman: Musik Maluku. De geschiedenis van de Molukse muziek in Nederland, Jakarta en Maluku’ (Stichting Multiculturele Muziek Studies- 2023).
Joseph is journalist, Spoorman musicoloog en muzikant. Samen compileerden ze het ultieme naslagwerk over de Molukse muziekgeschiedenis in Nederland. Oftewel een uitputtend overzicht van Hawaii-muziek, krontjong, Indorock, lagu-lagu ensembles, funk en experimentele pop. Met daarnaast aandacht voor traditionele muziekinstrumenten, bepalende artiesten en recente ontwikkelingen op de Molukken. Daarmee is Musik Maluku een even welkome als noodzakelijke aanvulling op onze jazz- en populaire muziekhistorie. Zonder die Molukse invloeden had de Hollandse Hawaii-stroming nooit bestaan, de Nederbeat anders geklonken, de jazz aan rijkdom ingeboet. Is M&M een tandeloos snoepje, deze MM een delicatesse voor de ware muziekproever. 

- Lizzy van Leeuwen: ‘Volksvreemd vermaak. De Oost en de West op de Nederlandse podia voor en tijdens de Duitse bezetting’ (Prometheus- 2023).
Volksvreemd vermaak is een onbekend gebleven verhaal over het amusementsleven tijdens de Duitse bezetting in Nederland. Hoe waren podiumartiesten van kleur uit Suriname en Nederlands-Indië de Duitsers én de NSB te slim af? Destijds kwamen podiumartiesten uit de koloniale gebiedsdelen om in het werk: Surinaamse jazzcombo’s, Javaanse dansers, Maleise krontjongbands en Indische hawaiian-ensembles boekten volle zalen. En, waarom waren zij in Nederland?

 

In Memoriam
Rob Agerbeek (Batavia, 28/9/1937- Den Haag, 5/7/2023)
Harry Belafonte (New York, 1/3/1927- New York, 25/4/2023)
Rudi van Dalm (Banka, 25/2/127- … 4/4/2023)
Astrud Gilberto (Salvador, 29/3/1940- Philadelphia, 5/6/2023)
Erkin Koray (Istanbul, 24/6/1941- Toronto, 7/8/2023)
Charlie Ndiaye (1948- Dakar, 26/8/2023, Baobab-bassist, Senegal)
Ryuchi Sakomoto (Tokyo, 17/1/1952- 28/3/2023, Japan)
João Silva/ Djunga Di Biluca (Sao Vincente, 13/2/1929- Rotterdam, 17/4/2023)
Juan Tajes (Montevideo, 1946- Amsterdam, 22/11/2023)
Sarah Tavares (Lissabon, 1/2/1978- Lissabon, 19/11/2023) - foto.

 

JAÏR TCHONG
Het nummer 1 album van 2023 voor Jaïr Tchong was
Naïssam Jalal – Healing Rituals

Zijn album top 10 van 2023 vind je elders op MixedWorldMusic.com.

Beste world heruitgaven
Ali Farka Touré, Voyageur (World Circuit)
The Chris Joris Experience, Out of the night (W.E.R.F. Records, eindelijk op vinyl)
 

 
Live
Les Bantous de la Capitale op Visa for Music. Schitterende reconstructie van klassiek-Congolese afrolatin, uitgevoerd door 17 koppig gezelschap.


Veelbelovende artiesten
Pianist Amaro Freitas en gitarist Thiago Nassif (allebei Brazilië), percussionist Steven Brezet (NL), de Brusselse componiste/geluidskunstenares Pak Yan Lau en de Marokkaanse zangeres Aïta Mon Amour die ik in Rabat op Visa for Music een geweldig optreden zag geven in de week dat Wilders zijn electorale zege vierde. Esinam en Zee-Skirts zie ik ook erg naar uit.


Beste festival
Ik was dit jaar voor het eerst op Visa for Music in Rabat. Naast goede concerten ook om een andere reden een belangrijk festival: naar verluidt is het het enige showcase event van het Afrikaanse continent. Nu het een na het andere Europese land valt voor de rattenvangers van extreem-rechts zou het nog wel eens extra belangrijk blijken als culturele brug over de Middellandse zee.

Boek/film:
Helaas geen world docs of boeken gelezen dit jaar .. (wel jazz)

In Memoriam
De dood van Felix Hildenbrand, bassist en programmeur van On the Roof, greep me erg aan. Ik kende hem alleen van afstand en bezocht met ex-vriendin regelmatig zijn prachtige dakconcertserie in Amsterdam-Noord, en dacht altijd dat hij zijn zaakjes goed op orde had. Hij was ook werkelijk altijd buitengewoon aardig en geïnteresseerd op een kalme manier. Ook de dood van de Kaapverdische Sara Tavares raakt me, binnen de lusafone muziekcultuur had zij een opmerkelijk eigen stem waarin nog veel meer toekomst zat.


Verwachting

Voor Nederland zie ik het inktzwart in. Wilders zal gaan uitvoeren wat hij al jarenlang zegt te gaan doen. De normalisering van fascistoïde politiek is voltooid met de aanstelling van Bosma als kamervoorzitter. Helaas valt Nederland in een internationaal patroon en denkt iedere ingevoerde Belg dat ook hier in België extreem-rechts gaat winnen bij de volgende verkiezingen. Daarmee blijft de belangrijkste strijd, die om het milieu, onderbelicht, ondergefinancierd en fataal onderschat. Nog afgezien de wederzijdse haat en wantrouwen die dit modieus extreem-rechts zal aanwakkeren. Ik zie het inmiddels zo zwart in dat ik van de weeromstuit een soort van aan wanhoop grenzend optimisme voel: iedere dag opnieuw nog een dag genieten van wat nog eventjes wel kan en is: zoals de muziek, met name: live. Hoe langer ik werkzaam ben in de muziek, hoe dieper mijn waardering voor de musicus en de componist. Dat zijn de ware soldaten, niet van geld en kogels, maar van de symboliek en de metafoor. Het enige wat ons nog kan redden.

Tenslotte een tip voor iedereen die denkt dat het wel zal meevallen en dat onze democratische instituties sterk genoeg zijn:  kijk Mephisto (István Szabó, 1981) met Klaus Maria Brandauer als acteur die contrecoeur probeert overeind te blijven, onder de aanvankelijk charmerende invloed van een nazi. Zelden werd verwording van moraal zo aangrijpend in beeld gebracht als in deze film.

 

Erk Willemsen
Het nummer 1 album van 2023 voor Erk Willemsen was PoiL Ueda – Yoshitsune

Drie heftige albums op 1, 2 en 3 van mijn Top 10, van PoiL Ueda, BCUC en Pixvae. Ik had daar zin in dit jaar: heftige muziek; dat raakt me uiteindelijk het meeste. Wat niet wegneemt dat ik enorm kan genieten van de verstildere muziek van de nummer 4, 5 en 6 van mijn lijst, van Vernon Chatlein, Shakti en Boi Akih. Nummer 7 en 8 representeren mijn oude liefde voor Cubaanse en West-Afrikaanse muziek, Harold López-Nussa en Teun Creemers. En 9 en 10 zijn hedendaagse projecten die ik zeer waardeer, van Echoes of Zoo en  Balimaya Project. Het helpt natuurlijk als je dat wat je op een album hoort live hebt gezien. Dit jaar gold dat voor PoiL Ueda, Vernon Chatlein en Boi Akih. Eerder zag ik ook BCUC, Pixvae, Harlod López-Nussa en Echoes of Zoo. Leve de live muziek!

Zijn album top 10 van 2023 vind je elders op MixedWorldMusic.com.

Boek 
Oor Recensiebijbel. Een enorm lijvig boekwerk van 444 pagina's waarin Oor 6666 albumrecensies gebundeld heeft uit haar 50-jarig bestaan., prachtig geïllustreerd, becommentarieerd per genre-hoofdstuk. Een werkelijk briljante uitgave. 
In het hoofdstuk 'Global' komen reggae, latin en afrikaanse muziek aan bod, met een paar mooie recensies door 'onze' Pieter Franssen die 40 jaar lang de Caribische en Latijns-Amerikaanse muziektradities volgde voor Oor. Over de legendarische rootsreggae plaat The Heart of The Congos (1977) schrijft hij 'The Congos reiken tot grote hoogte in het dynamische geluidsbrouwsel dat Lee Perry in zijn Black Ark Studios stoofde.'  


Festival 
Ik mag het eigenlijk niet zeggen, want ik werk op dit festival. Maar juist daarom zie ik met hoeveel passie, deskundigheid en ervaring dit festival wordt samengesteld, wat afstraalt op alles en iedereen: Music Meeting, mijn all time favoriete festival! Dit jaar speelde Gyedu Blay Ambolley op het Music Meeting All Ears podium  een fraaie set, aanvullend op zijn hoofd-optreden. Aan het slot van de video een erg leuk interview door Alessio Surian met Ambolley en gastsolist Peter Somuah. Hilarisch: Ambolley aan het slot van het interview: 'The first ever created rap music comes form the shores of Ghana, West Africa!'


Concert
Er zijn van die formaties die je voor het eerst ziet en je meteen bij de keel grijpen. Daarna wil je ze steeds weer zien. PoiL Ueda is zo'n formatie. Op Womex 2022 zag ik ze voor het eerst, daarna op het Houtfestival en afgelopen mei op Music Meeting. Er staan nog geen video's online waarin het gevoel dat ik krijg als ik er met mijn neus bovenop sta tot z'n recht komt, maar deze geeft een beeld: 


Radio
De NPO laat het natuurlijk helemaal afweten; is per slot van rekening een linkse omroep, zo roept iedereen, maar qua cultuur slaan ze toch vaak heel erg rechtsaf, voorzover je van links en rechts kan spreken bij cultuur cq muziek... Dus we zijn afhankelijk van de streams. En dan ben ik fan van de volgende initiatieven: 

Radio Wira Wiri: het maandelijkse programma gepresenteerd door 'onze' Charlie Crooijmans, met de nieuwste, vaak onontdekte muziek! 

Pinguin Radio World: een eindeloos doorlopende stream die we met MixedWorldMusic samenstellen. Zet 'm vooral eens aan! 

Concertzender: Ritmundo van 'onze' Stan Rijven, El Mundo van Ab de Haas en Wereldmineralen van Karel Kooijman.


Podcast 
Afropop Worldwide is een mooie tweewekelijkse podcast.

Van grote historische waarde is Been All Around This World waarin het Alan Lomax archief met veldopnamen van 100 jaar geleden wordt ontsloten met thema-uitzendingen. Music Meeting maakte een Music Meetup podcastserie in 8 delen over het leven als artiest, middels interviews met tal van artietsen die op Music Meeting hebben gespeeld.  Youtube-kanaal
De wereld van Youtube is ongelimiteerd. Een paar kanalen die me dit jaar hebben geboeid: 

NPR, de onvolprezen Tiny Desk Concerts, met dit jaar onder meer Arooj Aftab, Omar Sosa & Seckou Keita SUBA Trio, Marta Pereira da Costa, Meridian Brothers en een prachtige aflevering met Shakti: 


Afrikafestival Hertme
heeft op haar kanaal inmiddels een enorm video-archief opgebouwd. Dit jaar zag ik djembéspeler Adama Dramé voor het eerst in vele jaren weer daar spelen, met als altijd ontroerend spel, ook weer gelukkig op video vastgelegd! 

 

Music Meeting All Ears
Dit kanaal, tijdens covid opgezet, laat prachtig gefilmde optredens, interviews en meer zien. Mijn favoriet van dit jaar: 


Tot slot: nummer 1 in de MixedWorldMusic Top 10 is het bijzondere album van Vernon Chatlein. Voor Slagwerkkrant, het magazine waar ik uitgever van ben, spraken we met Vernon over dat album, dat helemaal in het teken staat van Vernon’s onderzoek naar zijn muzikale roots, en dan vooral de Muzik di Zumbi: 'Dat is een heel oude muziekstijl van Curaçao, vanuit de jaren net voor de afschaffing van de slavernij tot zo jaren vijftig. Daarna leek het een beetje weg te ebben, tot er een groep kwam die het veel speelde en daarmee heel populair werd: Isoko. Zij speelden echt de pure stijl, met de traditionele slaginstrumenten, en met veel zang en fluit.
‘Een heel typisch instrument dat bij Muzik di Zumbi hoort en dat Isoko ook gebruikte, is de Bentá, een soort mondboog. Je tikt op die ene snaar met een stokje, terwijl je ’m dicht bij je lippen houdt. Je mond fungeert dan als een soort klankkast. Daarmee kun je dan de boventonen manipuleren. Het is dus heel ritmisch, maar je hebt ook melodie, en door die ene snaar ook een drone-klank die doorloopt.'Pieter Franssen

Het nationaal en internationaal alom geprezen album False Lankum van de Ierse formatie Lankum is de nummer 1 van 2023 voor Pieter Franssen. 


Zijn album top 10 van 2023 vind je elders op MixedWorldMusic.com.


Beste world rereleases
Sun Ra and his Intergalactic Research Arkestra - Paradiso Amsterdam 1970
John Coltrane & Eric Dolphy - Live at Village Gate 1961


Beste concert ex aequo
Lankum
Wende Snijders
Arooj Aftab


Beste festival
Le Guess Who, met grillige, geweldige optredens van The Harvest Time Project: A Tribute to Pharoah Sanders, Ndox Electrique: van de veters geblazen door verzengende rituele drum n bass zangpunk uit Senegal, en Faiz Ali Faiz, quawali op eigen achtmanskracht, na lange tijd sinds hun overrompelende concert tijdens de Flamenco Biennale 2006.


Veelbelovend
Naaz
Raye
Luna Zegers

Voor de rest doe ik er het zwijgen toe. Let’s hope for the best of  four worlds. Shalom.

 

René van Peer
Nummer 1 album van 2023 voor René van Peer is
Ndox Électrique - Tëdd Ak Mame Coumba Lamba Ak Mame Coumba Mbang (Les Disques Bongo Joe). 

Zijn album top 10 van 2023 vind je elders op MixedWorldMusic.com.


Boek
Ragnar Johnson - A New Guinea Journey(Ideologic Organ)
Ragnar Johnson en Jessica Mayer bereisden in de jaren ’70 Papua Niugini om de muziek van de mensen daar op te nemen. Die kwamen eerst uit op het Quartz Productions label van David Toop, later op Rounder records, en nu op Ideologic Organ. Dat label heeft een reisverslag van Johnson uitgebracht, een facsimile van zijn manuscript, met doorhalingen en correcties. Interessant en ontluisterend inkijkje in wat hem als verwende westerling te wachten stond toen hij zich in die contreien waagde.


Meest belovende act
Ik heb geen lijstje van heruitgaven en concerten. Te weinig tegengekomen, dan wel bezocht. Meest belovende act is ook nummer 1 op mijn lijstje van albums: Ndox Électrique. Het is een vervolg op Ifriqiyya Électrique, opnieuw met François Cambuzat en Gianna Greco. Dit Frans-Italiaanse duo (gitarist, bassiste en elektronica-bespelers) is voor dit project van Tunesië naar Senegal afgereisd. Daar maakten ze kennis met een bezetenheidsritueel dat verwant is aan de Stambouli, die in slavernij weggevoerde inwoners van West-Afrika met zich meegenomen hadden naar het Mediterrane land. Het gezelschap was al te gast in Le Guess Who? in Utrecht. Helaas gemist.


Verwachting

Dat sluit aan bij mijn verwachting. Het begrip Afro-Futurisme doet al enkele jaren steeds meer opgeld. In literatuur, maar zeker ook in muziek, waarin muzikanten Afrikaanse tradities en digitale technologie op vanzelfsprekende manier met elkaar verweven. Vier van de albums in mijn lijst kun je onder deze noemer vangen. Ik ga ervan uit dat we het komende jaar nog veel meer van dergelijke releases zullen zien.


Hoop

En hoop? Die heeft met de uitslag van de laatste kamerverkiezingen een flinke knauw gekregen. Angst voor het ‘vreemde’ (zijn dat dan geen mensen?) heeft bij een groot deel van het electoraat blijkbaar een doorslaggevende rol gespeeld in het stemhokje. Wantrouwen en onzekerheid als baken. Een scheldende, agressief opererende politicus als gids en leidsman.

 

Rik van Boeckel
Het nummer 1 album van 2023 voor Rik van Boeckel was
Vida van Omara Portuondo.

Zijn album top 10 van 2023 vind je elders op MixedWorldMusic.com.


Beste world concert
Afrikafestival Hertme


Meest veelbelovende artiest
Eljuri. Ze is geweldige gitariste en zangeres die ik graag aanbeveel voor een festival als Music Meeting.


2024
Ik hoop niet dat Wilders met zijn partij aan de macht komt want hij is zo slecht voor andere culturen die zeker in de wereldmuziek prima tot hun recht komen.
Ik hoop op meer cross-overs in de wereldmuziek.

 

Seb Bassleer
De nummer 1 voor Seb Basleer in 2023 was Idrissa Soumaoro - Diré (Mieruba ML)

Zijn album top 10 van 2023 vind je elders op MixedWorldMusic.com.

Beste NL: Alex Figueira – Mentallogenic (Music With Soul)
Beste BE: Echoes Of Zoo - Songs of Species (Aubergine)


Beste world heruitgaves
Iftin Band (Kooxda Iftin) - Mogadishu's Finest: The Al-Uruba Session (Ostinato Records)
V/A - The Soul of Congo - Treasures of the Ngoma label (Planet Ilunga)


Beste
world concert of festival
Goulash Disko festival 10 jaar editie (Kroatië)


Be
ste world muziekvideo, muziekdocumentaire of youtube video
Ballaké Sissoko, Kora Tales (Lucy Durán & Laurent Benhamou)


Beste boek
Michael Spitzer - The Musical Human (Bloomsbury)


Meest veelbelovende artiest
Gaïsha (België)


Verwachting (of hoop) voor 2024 (muzikaal, maatschappelijk wat je maar wilt)
Einde van oorlog en dictaturen/corrupte regeringen

 

Francis de Souza
Het nummer 1 album voor Francis de Souza in 2023 was
PoiL Ueda - Yoshitsune

Zijn album top 10 van 2023 vind je elders op MixedWorldMusic.com.

Voor beste concert van 2023 komen er meerdere in aanmerking, zoals het overweldigende optreden van PoiL Ueda op Peel Slowly And See, de muzikale subtiliteit en virtuoze polyfonie van het Franse Cocanha op de Womex, de psychedelische traditionele muziek uit Pakistan van Ustad Noor Baksh, ook op de Womex, en de krachtige Marokkaanse muziek van Aita Mon Amour op MIL in Lissabon.


Dat is dan direct een bruggetje naar de meest veelbelovende artiest, want van Aita Mon Amour verwacht ik wel het nodige in 2024. Dit duo, de Marokkaanse zangeres Wadid Mjama en de Tunesische Khalil Epi op elektrische gitaar, luit, toetsen en elektronica brengen een hedendaagse versie van traditionele Aita-muziek uit Marokko. Aita Mon Amour combineert feministische teksten en een sterke uitstraling met pakkende ritmes en melodieen. 

Mijn hoop voor 2024 is dat onze cultuursector gaat overleven want met de desastreus verlopen verkiezingen achter de rug en Plasterk's gedroomde kabinet in het vooruitzicht, ziet het er voor de cultuursector, en voor sowieso iedereen die een eerlijkere, groenere en duurzamere wereld ambieert, heel beroerd uit. Hopelijk glijden we niet af tot niveau Argentinië of Israel...


meer nieuws
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 juni, 2024
Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort
dinsdag 28 mei, 2024
Meer dan 50 Indiase concerten en optredens
dinsdag 28 mei, 2024
Nieuwe klanken met eeuwenoude wortels
zondag 26 mei, 2024
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024