Monica Akihary krijgt Boy Edgarprijs 2023 Gisteren bekendgemaakt - op 6 december de officiële uitreiking zaterdag 24 juni, 2023

Met een nieuw Boi Akih album net uit en een bijzonder concert op North Sea Jazz in het vooruitzicht kreeg Monica Akihary gisteren het grote nieuws dat ze de belangrijkste prijs in de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek krijgt. Het Fonds Podiumkunsten maakte dit nieuws bekend tijdens het InJazz festival in Rotterdam, dat wordt georganiseerd door Buma Cultuur.   


De jury over Monica Akihary:
'Monica Akihary is een musicus die al jaren gestaag bouwt aan een opwindend oeuvre en daarin optrekt met vele muzikale partners. Ze zoekt actief het avontuur op in deze - vaak gedurfde - samenwerkingen en stopt niet daar waar het schuurt. Met haar eigen koers die ze steeds verlegt, verrast ze musici en publiek. Ze is niet alleen te zien op de belangrijkste Nederlandse jazzpodia en -festivals, maar ze weet zich ook internationaal te profileren. Tijdens liveoptredens maakt ze diepe indruk als improvisator en verhalenverteller.”   
  

Een eerste reactie van Monica: "Ik ben zeer vereerd en dankbaar dat ik de belangrijkste muziekprijs voor Nederlandse jazz en improvisatie, de Boy Edgarprijs mag ontvangen. Deze erkenning en waardering voeden mijn passie voor het creëren van muziek. Het is een motivatie voor mijn voortdurende toewijding aan muziek. Ik voel me echt geroerd door de toekenning van deze eervolle prijs."


Boi Akih

Monica Akihary is een vocalist en tekstdichter en thuis in muzikale tradities uit alle windstreken. In haar werk zoekt ze actief samenwerkingen op met uiteenlopende (jonge) musici en dichters, waarbij ze soms in het Engels zingt, soms in het Haruku, de taal van het Molukse eiland waar haar vader is geboren. Monica Akihary vormt al meer dan vijfentwintig jaar samen met gitarist-componist Niels Brouwer een duo onder de naam Boi Akih en treedt wereldwijd op.

Momenteel tourt Akihary met Boi Akih door Nederland, met het net uitgebrachte album From and to Infinity, hun tiende album inmiddels. Een van de concerten is op het North Sea Jazz Festival, waar Monica tevens curator is van het programma Sounds of Diversity. Lees meer hierover in een eerder gepubliceerd artikel op MixedWorldMusic


Prijsuitreiking 
op 6 december in Bimhuis  
Op 6 december wordt de prijs feestelijk uitgereikt in het BIMHUIS in Amsterdam, tijdens een muzikaal programma dat Monica Akihary zal samenstellen. Daarbij wordt Akihary beloond met het prijzengeld van € 25.000 en de bronzen wisselsculptuur ‘John Coltrane’ van Jan Wolkers.


Jury Boy Edgarprijs

De jury van de Boy Edgarprijs bestaat uit: Shishani Vranckx, Marieke Meischke, Bart Maris, Mike Bindraban, Adri Braat, Raluca Baicu en Maite Hontelé. De jury stond onder onafhankelijk voorzitterschap van Cécile de Vos.     


Over de Boy Edgarprijs

De Boy Edgarprijs is de belangrijkste prijs in de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek. De prijs is vernoemd naar de Amsterdamse jazztrompettist en bigbandleider Boy Edgar. Edgar leverde een belangrijke bijdrage aan de erkenning van jazz als hoogwaardige kunstvorm.

Het Fonds Podiumkunsten organiseert sinds 2022 het selectieproces en reikt de prijs elk jaar uit aan een uitvoerend musicus die op bijzondere wijze bijdraagt aan het genre. De prijs wordt ondersteund door Buma Cultuur, Sena Performers en North Sea Jazz.


Eerdere winnaars van de prijs
(die uitgereikt wordt sinnds 1980) waren onder veel anderen Ronald Snijders, Ack van Rooyen, Tineke Postma, Jasper Blom, Martin Fondse, Anton Goudsmit, Oene van Geel, Benjamin Herman, Eric Vloeimans, Tony Overwater, John Engels en Willem Breuker. 

 


meer nieuws
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024
KV Express en Tref begeleiden Balfolk in Amsterdam e.o.
woensdag 17 januari, 2024
Dubbelconcert Dareyn Q.7 en Tony Overwater’s Spirits ft. Rima Khcheich
maandag 15 januari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 januari, 2024