Boi Akih presenteert nieuw album From and to Infinity in Bimhuis zaterdag 17 juni Albumrelease en concerttour vrijdag 16 juni, 2023

Op 17 juni verschijnt het nieuwe album From and to Infinity van Boi Akih, een vierdelige compositie van gitarist-componist Niels Brouwer met teksten van vocalist Monica Akihary, samen de kern van de groep Boi Akih. Brouwer schreef dit werk oorspronkelijk voor het 70-koppige bamboefluit-orkest Molucca Bamboowind Orchestra uit Ambon Stad. Voor het nieuwe gelijknamige album zette hij de muziek om in arrangementen voor een unieke bezetting met orgels, blokfluiten, kora, percussie, gendèr (gamelaninstrument), gitaar en stem. De albumrelease wordt op 17 juni gevierd met een concert in het Bimhuis in Amsterdam.


From and to Infinity
voert je mee op de golven naar het Molukse eiland Ambon. De zee, verklankt in het orgel, verbindt het met de rest van de wereld. Je ervaart een reis met contrasten en parallelle universa. Met zang in de oude taal het Haruku, de woeste adem van het orgel, de microtonale toetsen van de Balinese gendèr, het heldere getokkel op de gitaar en West-Afrikaanse kora, een ongebonden blokfluit, een gruizige e-gitaar en percussie. Het is akoestisch versus elektronisch, mechanisch versus organisch, sferisch versus ritmisch. 


From and to Infinity bestaat uit vier delen
die elk een voor Brouwer belangrijk aspect van het eiland Ambon vertegenwoordigen: The Sea, Dryland, The City en Joy.


Samen met de Hongaarse blokfluitist Dodó Kis, koraspeler Sekou Dioubate uit Guinee en pianist Nora Mulder is het album opgenomen in het Orgelpark in Amsterdam, met de unieke orgels daar. De stukken die oorspronkelijk voor het bamboe-orkest – van piccolo- tot contrabas-bamboefluit – zijn gecomponeerd, worden nu uitgevoerd op orgels door Nora Mulder. Voor de live-uitvoeringen hebben Brouwer en Mulder een kistorgel omgebouwd om het voor deze compositie geschikt te maken. Het orgel heeft nu in totaal 219 pijpen. Zowel de mechanische tractuur als de registerknoppen zijn vernieuwd en er zijn 24 extra baspijpen toegevoegd.


Monica Akihary
- zang, baskalimba, live sequencer
Niels Brouwer - gitaren
Sekou Dioubate - 35-snarige kora, slitdrum
Dodó Kis - blokfluiten
Nora Mulder - orgels


Het album zal ook uitgevoerd worden op North Sea Jazz
in het kader van het thema Sounds of Diversity. Voor dit concert komt de Balinese gamelanspeler I Made Subandi speciaal over naar Nederland. In 2022 speelden Brouwer en Akihary samen met hem op Ambon dit project in de uitvoering met het Molucca Bamboowind Orchestra. Dat concert wordt de dag erna ook nog in de Buiksloterkerk in Amsterdam uitgevoerd en 16 juli in 's-Heer Arendskerke. Op 15 oktober staat Boi Akih in Utrecht. 


Concerten

Za 17 juni | 20:30 | Bimhuis  Amsterdam  Album release-concert
Za 08 juli  | 20:15 | North Sea Jazz Festival Rotterdam
met special guest I Made Subandi
Zo 09 juli  | 15:30 | Buiksloterkerk  Amsterdam-N
met special guest I Made Subandi
Zo 16 juli  | 15:00 | Een Bunder Kunst 's-Heer Arendskerke
met special guest I Made Subandi
Zo 15 okt | 15:00 | TivoliVredenburg Utrecht


Monica Akihary
is daarnaast door North Sea Jazz uitgenodigd als curator van het programma Sounds of Diversity, waarmee NSJ de diversiteit in het Nederlandse muzieklandschap viert. Zij heeft hiervoor jonge musici met een Molukse en Indische achtergrond uitgenodigd. De culturele diversiteit is te horen in hun muziek en in hun teksten. Ze vroeg de band van gitarist Rafael Devánte Sinay en multi-instrumentalist Gino-Cochise een speciaal programma te maken, waarbij spoken word-artiesten Djé-rimo en Darsay een nieuwe input geven aan hun muziek. Jaycilee Teterissa, een vocalist met een zeer krachtige stem, treedt op met acid jazzband Tristan.


Boi Akih

Sinds 1997 vormen gitarist en componist Niels Brouwer en vocalist en tekstdichter Monica Akihary onder de naam Boi Akih een duo dat de vaste en onscheidbare kern vormt van samenwerkingen met uiteenlopende musici en dichters. Ze zijn inmiddels thuis in muzikale tradities uit alle windstreken: van moderne jazz tot klassieke Indiase muziek en van Melanesische, Afrikaanse en Europese folk tot geïmproviseerde muziek. Al die verschillende tradities en invloeden klinken door in de kleur en textuur van hun muziek en in de bijzondere verzameling van vaak zelfgebouwde instrumenten.

www.boiakih.com 


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024