Savina met contrabassist Michalis Siganidis

Lamia Bedioui (l) en Savina met Siganidis en violist Kyriakos Gouventas
Percussionist Kostas Theodorou
Kostas met de waterfoon
Water in alle toonaarden   Savina Yannatou en Lamia Beioui met Primavera en Salonico in het Bimhuis maandag 20 maart, 2023

Je zou zomaar kunnen denken dat het zeskoppige ensemble waarmee de Griekse zangeres Savina Yannatou al ruim vijfentwintig jaar door de wereld trekt en albums maakt, haar begeleidingsgroep is. Historisch steekt het echter anders in elkaar. Primavera en Salonico  bestond al eerder en zocht in 1995 een zangeres voor een project met Sefardisch Joodse muziek uit Thessaloniki. Die vonden ze in Savina Yannatou en vanaf dat moment waren zij en het ensemble onafscheidelijk. Ook de Tunesische zangeres Lamia Bedioui behoort al langer tot de entourage van het gezelschap. Zo was ze te horen op de albums ‘Songs of the Mediterranean’ en ‘Terra Nostra’. In het nieuwe programma ‘Water Song’ (cd pas in het najaar verkrijgbaar) speelt ze voor het eerst een wat prominentere rol. Niet alleen neemt ze de liederen in het Arabisch voor haar rekening, ze zingt ook een aantal duetten met Yannatou. Zaterdagavond trad de groep op in het Amsterdamse Bimhuis. Ton Maas was er bij voor MixedWorldMusic.

 
door Ton Maas (tekst en foto’s)

Bij aanvang van het concert was het even schrikken, want vanwege een overdosis galm op haar microfoon bleef er van de ragfijne dictie van Yannatou weinig over en verdronken de woorden in het ensembespel. Dat euvel werd gelukkig snel verholpen en daarna was het anderhalf uur lang met volle teugen genieten. Al sinds Songs of the Meditteranean (1998) bestaat het repertoire van de groep uit liederen in verschillende talen, vooral die van de volkeren rondom de Middellandse Zee. Je zou het bijna hun handelsmerk kunnen noemen.

Voor het eerst in het Gaelic
De liederen in Water Song zijn afkomstig uit Griekenland, Corsica, Jemen, Cyprus, Noord-Macedonië, Egypte, Klein-Azië, Italië, Engeland, Spanje, Tunesië, Irak, de Verenigde Staten en Ierland. Savina zingt dit keer voor de allereerste keer in het Ierse Gaelic. De muziek is veelal gebaseerd op traditionele melodieën, maar Yannatou’s achtergrond in impro en eigentijdse muziek klinkt nadrukkelijk door. Regelmatig laat ze de tekst links liggen en laat haar stem woordloos door de registers zwieren, koerend, kirrend en een enkele keer zelfs krijsend.

Shakespeare passeert de revue
Het thema water wordt in alle toonaarden belicht. Soms letterlijk, zoals in Ivana, waarin een dorstig iemand om water smeekt, soms dichterlijk bevrijdend, zoals in het lied over de goudvis die naar de rivier verlangt en net zo lang huilt tot zijn kom overstroomt en hij kan ontsnappen. Zelfs Shakespeare passeert de revue, als Savina in Oud-Engels op aangrijpende wijze het door Robert Johnson in de zeventiende eeuw getoonzette gedicht Full Fathom Five uit The Tempest vertolkt. De enige begeleiding komt van water, uit de waterfoon in handen van percussionist Kostas Theodorou, die het instrument met de strijkstok bewerkt terwijl hij het als een wijwatervat laat slingeren.

Blue notes en wiegende swing
Een ander verrassend hoogtepunt is de Amerikaanse spiritual Wade in the Water, waarin Yannatou overtuigend in de huid van een r&b-zangeres kruipt en de blue notes hun werk laat doen. Primavera en Salonica bewijst dan niet alleen moeiteloos te kunnen schakelen tussen al die verschillende mediterrane en oosterse stijlen, maar ook te kunnen grooven en een heerlijk wiegende swing in huis te hebben. Het lied over de vluchtende slaven wordt kunstig verweven met het Egyptische Allah Musau, over het dopen van kinderen in de Nijl, waarbij Yannatou en Bedioui elkaar niet alleen afwisselen maar ook de versregels door elkaar rijgen.

Ademloos aan de lippen hangend publiek
Als de voor de verandering nu eens écht welverdiende staande ovatie na de toegift is geluwd, keren de beide zangeressen nog een keer terug voor een tweetal a capella gezongen liederen. Ademloos hangt het publiek aan hun lippen. Al zingend stapt Yannatou weg van haar microfoon, neemt Bedioui bij de hand en begeleid haar naar de zijkant, terwijl ze haar stem langzaam laat wegsterven. Héél even blijft de zwangere stilte onaangeroerd.... tot het applaus nog een laatste keer losbarst.

 

 


meer nieuws
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 juni, 2024
Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort
dinsdag 28 mei, 2024
Meer dan 50 Indiase concerten en optredens
dinsdag 28 mei, 2024
Nieuwe klanken met eeuwenoude wortels
zondag 26 mei, 2024
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024