René van Peer - Dat was 2021 - Op naar 2022 Redacteuren van MixedWorldMusic blikken terug op 2021 - en vooruit naar 2022! woensdag 29 december, 2021

MixedWorldMusic publiceert jaarlijks de MixedWorldMusic jaarlijst, resultaat van de Top 10 lijstjes die de redacteuren van MixedWorldMusic opstelden. 
In afzonderlijke artikelen hebben een aantal redacteuren de toelichtingen, terugblikken en vooruitzichten gepubliceerd. 

Klik hier voor die MixedWorldMusic jaarlijsten van 2021 
inclusief een Spotify-playlist. 

 

In deze aflevering van de serie komt René van Peer aan het woord, met zijn Top 10, terugblik op 2021 en vooruitblik op 2022. 

 

Mijn jaarlijst 2021: 

1. Nynke Laverman - Plant

2. Arooj Aftab - Vulture Prince

3. Raed Yassin - Archeophony

4. Linde Nijland - Ten Years

5. Orchestre International du Vetex - Plaza Mayor

6. Les Filles de Illighadad - At Pioneer Works

7. Natik Awayez - Manbarani

8. Comorian - We Are an Island, But We're Not Alone

9. Porest - Cancer in the Soft Breeze

10. Diverse artiesten - Dagara, Gyil Music of Ghana’s Upper West Region

 

Concert
Net als alle andere muziekliefhebbers (en -journalisten) heb ik het bezoek aan concerten en festivals grotendeels gemist. Uitzondering waren enkele gelegenheden die net konden plaatsvinden in perioden waarin de touwtjes wat gevierd werden. Daar zaten weinig wereldmuziekoptredens bij. Wel heb ik nog het optreden van Nynke Laverman kunnen meemaken van het programma Plant, met repertoire van haar recente gelijknamige album over de manier waarop mensen met de aarde en hun directe omgeving omgaan. Met een schitterend vormgegeven toneelbeeld (doorschijnende banen textiel die van het plafond hingen, en waarop films geprojecteerd werden) en een meesterlijke uitvoering door Laverman zelf en slagwerker Sytze Pruiksma was dat een bijzondere ervaring, een prachtig concert. Opvallend was dat ze de volgorde van de nummers die op het album staan veranderd had, en er een paar nieuwe gedichten aan had toegevoegd. Daardoor ontstonden intrigerende nieuwe verbanden en betekenissen.

 

Video
Op YouTube een paar keer een flinke duik in het verleden gedaan. Oude optredens van The Kinks en The Rolling Stones bekeken, maar ook een oude live opname van de Ierse folkrevival band Planxty

 

Heruitgave
Veel gelezen, maar niets op het gebied van wereldmuziek. Wel een sublieme heruitgave aangeschaft van muziek die eerder alleen op 78-toeren platen uitgebracht was, Excavated Shellac: An Alternate History of the World’s Music (1907-1967) op het onvolprezen label Dust-to-Digital. Honderd opnamen van over de hele wereld, bijeengebracht door Jonathan Ward, verschenen als download en nu genomineerd voor een Grammy.

 

Belofte
Ik weet niet of je Arooj Aftab nog kunt bestempelen als een belofte, op 36-jarige leeftijd en met een Grammy nominatie op zak, maar voor mij was ze een ontdekking. Mijn hoop is dat de grenzen het komend jaar zodanig weer open gaan dat ze hier kan komen optreden.


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024