Programma-items zaterdag 19 mei
Programma-items zondag 20 mei
Programma-items maandag 21 mei
Het programma van de Mixed Media Lounge is te vinden op MixedWorldMusic.com
Blokkenschema zaterdag 19 mei - klik op het plaatje voor vergroting
Blokkenschema zondag 20 mei
Blokkenschema maandag 21 mei
Sahad and The Nataal Patchwork
Antonio Castrignanò
Kareyce Fotso
Sysmo


Oum
Saz'iso
La Mambanegra
Red Baraat
Derek Gripper
Flat Earth Society
Quartabê
Seun Kuti
Vardan Hovanissian & Emre Gültekin
Amsterdam Klezmer Band &Söndörgö
Neco Novellas & Shishani Vranckx
Marco Mezquida
The Brother Moves On
Wende


Alles over International Music Meeting 2018 In pinksterweekend op volledig vernieuwd festivalterrein in Nijmegen zaterdag 19 mei, 2018

De International Music Meeting neemt al vele jaren haar naam letterlijk. Muziekontmoetingen te over weer dit jaar op het driedaagse festival in Nijmegen tijdens het pinksterweekend. Juist nu muziekstijlen minder dan ooit te duiden zijn als puur world music of puur jazz, laat Music Meeting al die stijlen organisch ineenvloeien. Het programma van 2018 staat weer als een huis en gaat plaatsvinden op een volledig opgeschud festivalterrein. Een editie om niet te missen dus! See you there, 19-20-21 mei! 

MixedWorldMusic zal op de vernieuwde Music Meeting opnieuw aanwezig zijn met de Mixed Media Lounge: interviews en miniconcerten met de festivalartiesten. Oyo is de naam van onze nieuwe locatie in het bos van Park Brakkenstein, vernoemd naar een belangrijke historische stad in Nigeria. Nikko is de naam van het grote podium dit jaar. Ziro vind je tussen de bomen op een intieme, overdekte plek. Op het Forssa podium maak je optredens mee van workshopbands en dj’s. Op weg naar de Mystic in de Hortus kom je in de exotische botanische tuin misschien wel een muzikale verrassing tegen. En Mini is er voor de kinderen!

PS Klik op de foto's in de linkerkolom om ze groot te zien.

Tickets
Al met al een geheel nieuw ingedeeld festivalterrein, waarbij hoort dat de ingewikkelde ticketconstructies uit vorige jaren vervangen zijn door een simpele recht-door-zee aanpak: je betaalt één prijs voor de hele dag. Of je bestelt een passe-partout voor drie dagen. Het is ook nog eens ridicuul laag geprijsd voor de tientallen topacts die op dit festival staan, verdeeld over zes podia.

Tickets in de voorverkoop: 1-Day Ticket € 29,-; 3-Day Ticket: €75,-
Klik hier voor het bestelformulier.  

Mixed Media Lounge
Zoals gezegd: met MixedWorldMusic.com  runnen we dit jaar opnieuw de Mixed Media Lounge.
Klik hier voor het tijdschema van de Mixed Media Lounge


Op deze pagina belichten we de bands en artiesten die voor ons bij MixedWorldMusic de highlights van dit festival zijn. We illustreren dat met een door ons gemaakte Spotify-playlist en een Youtube-playlist, om naar te luisteren en in te kijken! Scroll erdoorheen en je weet meteen wat je kan verwachten op Music Meeting. Juweeltjes zitten erbij!


Playlists

Youtube-playlist met 30 video's van de festivalartiesten 2018. Samengesteld door de redactie van MixedWorldMusic. Scroll door de video's met >|


Spotify-playlist, 25 tracks van de festivalartiesten 2018, 2 uur lang, samengesteld door de redactie van MixedWorldMusic.


Korte programmatoelichtingen per dag

Artist in Focus Becca Stevens (VS)
Alle drie de dagen van Music Meeting doet de Amerikaanse zangeres Becca Stevens een concert, steeds in een andere setting en bezetting. Als de Artist in Focus van deze editie verkent ze uiteenlopende muzikale werelden en brengt die smaakvol samen. Daarbij houdt ze knap de balans tussen avontuur en vakmanschap. Dat is te horen op haar eigen platen, maar ook daar waar ze als gast optreedt, bijvoorbeeld bij Snarky Puppy. Maar welke muzikale richting ze ook kiest, steeds is ze herkenbaar als zichzelf. Ze is bovendien een zangeres die de afstand tussen haar en de luisteraar onmiddellijk opheft.
Op de zaterdag speelt ze met het Attaca Quartet. Op zondag doet ze een soloconcert en maandag is ze te horen met Chamber Tones, het trio van Jesse van Ruller, Clemens van der Feen en Joris Roelofs. Van klassiek getint, naar folk en jazz dus! 

Zaterdag 19 mei
Sahad and The Nataal Patchwork (Senegal)

Op het snijvlak van afrobeat, mali-blues, rock en jazz presenteert de Senegalese formatie Sahad and The Nataal Patchwork een enerverende afropop show. Hun swingend allegaartje wordt flink aangelengd met vette bassen, groovy trombones en trompetten, fusion met synthesizer en smeuïge zang van bandleider en gitarist Sahad Sarr.

Antonio Castrignanò (Italië)
Hij komt uit Salento in het zuiden van Italië en behoort tot de vernieuwers van de tarantella, de opzwepende dansmuziek uit Italië, die wordt aangedreven door virtuoos spel op de tamburello (tamboerijn). Voor Antonio Castrignanò is de traditie van de tarantella niet museaal maar springlevend. Hij geeft er een eigentijdse draai aan met een stevige dosis rock en een Keltische twist, maar dan wel eentje met de energie van The Pogues. 

Kareyce Fotso (Kameroen)
Ze is gezegend met een licht hese, krachtige stem en brengt een grote diversiteit van stijlen, van traditionele Kameroense muziek tot blues en folk. Kareyce Fotso zingt over polygamie, gedwongen huwelijken, armoede en geweld, en presenteert deze zware onderwerpen in half gesproken, half gezongen liedjes; een sterke bühnepersoonlijkheid die hartstochtelijk zingt, vurig danst en swingend gitaar speelt. Haar optreden wordt begeleid door gitarist Fabien Degryse.

Sysmo (België) ft Santiago Vazquez (Argentinë)
Een nieuw percussiefenomeen, overgewaaid uit Buenos Aires maakt furore in Brussel. Elk Sysmo-event is uniek: de componist dirigeert met een unieke internationale gebarentaal, ontwikkeld door de Argentijnse slagwerker Santiago Vasquez, een grote groep percussionisten en vertaalt de energie van het publiek naar ritme en klanken. De muziek is uniek en tegelijkertijd toegankelijk, en er is veel ruimte voor experiment en improvisatie.


En verder op de zaterdag 
Saxofonist Donny McCaslin is bekend van zijn bijzondere bijdrage aan David Bowie’s album Blackstar en is, met 12 albums op zijn naam, al meer dan twintig jaar actief in de New Yorkse jazzscene.
Derek Brown is ook al zo'n waanzinnige saxofonist. Hi speelt solo(!) in genres van jazz tot klassiek tot funk, die hij verkent met beatbox-achtige technieken. Creemers-Duijkers-Gominde is een piano-bas-drums trio dat Braziliaanse choro en sambajazz speelt. 
Bottasso-De Boer creëren onder de noemer Digital Nature of Life een organisch rendez-vous tussen akoestische muziek en elektronica met veel ruimte voor improvisatie. 
De Marimba-Madimba Conférence is een eerstmalige ontmoeting tussen verschillende maar verwante instrumenten en stemmen in een negenkoppig multinationaal gezelschap. 
Atmaça is een kwartet met de Syrische klarinettist Gaeth Almaghoot. Hij trof in Rotterdam de uit Griekenland afkomstige gitarist Alexander Chrysostomides en de Bulgaars-Turkse percussionist Veys Dzhesur. Bassist Karel van der Eijk sloot zich vervolgens van ganser harte bij het drietal aan.
En natuurlijk doet Becca Stevens een concert, vandaag met het Attaca Quartet.

Zondag 20 mei - Eerste Pinksterdag 

Oum (Marokko)
Bij zangeres Oum versmelten de tradities van jazz en world music naadloos. Geboren in Casablanca, groeide ze op in Europa om in 2004 in Marokko terug te keren. Daar ging ze haar opvoeding van hiphop en jazz mengen met traditionele Marokkaanse muziek. Luister naar haar laatste album Zarabi.

Saz'iso
(Albanië)
Samengebracht door producer Joe Boyd (Pink Floyd, R.E.M.) is Saz'iso met hun authentieke Albanese volksmuziek voor het eerst live te zien in Nederland. Het album At Least Wave Your Handkerchief At Me (ondertitel: The Joys and Sorrows of Southern Albanian Music) is door medewerkers van MixedWorldMusic gekozen tot beste world music album van 2017.

La Mambanegra (Colombia)
Ook hún plaat El Callegüeso y su Mala Maña belandde in de MixedWorldMusic Top 10 van 2017. La Mambanegra is afkomstig uit Cali, de salsahoofdstad van Colombia, waar muziek dag en nacht uit bars, huizen en auto’s schalt. Deze soepel swingende negenmansformatie onder aanvoering van toetsenist Jacobo Vélez put inspiratie uit de latinmuziek zoals die in de jaren zeventig in New York gespeeld werd en voegt er flinke scheuten funk en hiphop aan toe.

Red Baraat (VS)
De oerbron van de opruiende feestmuziek van deze band uit Brooklyn is de bhangra uit Punjab, Noord-India, waarin de dhol drum van oudsher een hoofdrol als aanjager vervult. Maar de zesmansformatie put zijn muzikale inspiratie niet alleen uit India. Ze is ook duidelijk beïnvloed door de marching bands uit New Orleans en heeft bovendien de oren te luister gelegd in Cuba en Brazilië. Over de missie van Red Baraat kunnen we kort zijn: feestvieren tot iedereen erbij neervalt!

Derek Gripper (Zuid-Afrika)
Gitarist Derek Gripper raakte ooit in de ban van de 21-snarige kora en ging die vertolken op akoestisch gitaar, met verbluffend resultaat. Maar hoezeer hij ook gegrepen werd door de West-Afrikaanse koramuziek, er is meer in de wereld. Zo bewerkte hij ook stukken van de Braziliaanse componist Egberto Gismonti – geschreven voor acht- of tiensnarige gitaar of voor piano. En natuurlijk blijft hij ook zijn klassieke achtergrond eer aandoen. 

Flat Earth Society & David Bovée 'Boggamasta' (België)
Een energieke smeltkroes van vijftien topmusici onder leiding van componist en producer Peter Vermeersch. Samen met gitarist David Bovée brengt de Vlaamse formatie Flat Earth Society het rauwe, groovy en uitzinnige muziekproject Boggamasta.

En verder op de zondag:
Nizar Rohana wordt tot de allerbeste ûdspelers ter wereld gerekend. Hij woont sinds vijf jaar in Nederland. Speciaal voor Music Meeting vormt hij een duo met percussionist Udo Demandt
Bij het Braziliaans Quartabê vliegt de luisteraar met de band mee, van ophitsende dansbeats naar gevoelige ballads, van vuige hiphop naar elegante jazz of brute rock. Vaak klinkt dat spannend en nogal vreemd, maar de vier musici hebben het ideale midden gevonden tussen weten wat je doet en geen idee hebben waar je heengaat. 
Mariá Portugal, drumster van Quartabê, doet op Music Meeting ook een geïmproviseerd concert met dinsosaurussen van de Nederlandse jazz Jasper van 't Hof en Paul van Kemenade, onder de titel Portugal-Van Kemenade-Van 't Hof 
De acht zangers (m/v) van het Amerikaanse vocale ensemble Roomful of Teeth uit de VS bespelen het hele spectrum van atonale hedendaagse klassieke muziek totaan luchtige popsongs, en dat met een flinke dosis humor. 
En natuurlijk doet Becca Stevens een concert, vandaag het soloconcert!

 

Maandag 21 mei - Tweede Pinksterdag 

Seun Kuti & Egypt 80, featuring Soweto Kinch (Nigeria)
Bas Springer schrijft op deze site over de gloednieuwe plaat van Seun Kuti: 'Toen de Nigeriaanse zanger, saxofonist, afrobeatpionier, bandleider en politiek activist Fela Kuti in 1997 overleed, ‘erfde’ zijn destijds veertienjarige zoon Seun Fela’s veertienkoppige begeleidingsband Egypt 80. De afgelopen jaren heeft Seun Kuti (inmiddels 35) zich geprofileerd als vaandeldrager van een nieuwe generatie afrobeatmuzikanten. Seun Kuti speelt rauwe afrobeat 'versie 2.0' met hypnotiserende gitaarriffs, diepe funkbas, dampende jazzy blazers, loeistrakke percussie en uiteraard messcherpe politieke teksten; een onversneden afrobeatparty, waarbij de geest van Fela nooit ver weg is.' Kortom, een niet te missen concert, met bovendien als speciale gast de getalenteerde Britse mc/altsaxofonist Soweto Kinch, die op virtuoze wijze soul, jazz en hiphop combineert. 

Vardan Hovanissian & Emre Gültekin (Armenië, Turkije)
De muziek van dit duo ademt weemoed. Vardan Hovanissian is een meester op de duduk, het dubbelriet-blaasinstrument dat de tragiek en melancholie van Armenië als geen ander vertolkt. Emre Gültekin omlijst zijn bariton met fijnzinnig spel op Turkse langhalsluiten als baglama, kopuz en tanbur, en af en toe een framedrum. Ze maakten een prachtig album samen, Adana

Amsterdam Klezmer Band & Söndörgő (Nederland & Hongarije)
Een unieke combinatie van twee van Europa's beste wereldmuziekformaties maakt momenteel een zegetocht langs de podia van de Benelux tot in Oekraïne. Op MixedWorldMusic schreven we over het concert op Balkan Trafik in Brussel: 'De Amsterdam Klezmer Band liet samen met de Hongaarse formatie Söndörgö de majestueuze 'Hall Horta' bijna ontploffen op de dansvloer.' Waar bij de Amsterdam Klezmer Band de blazers domineren, wordt bij Söndörgő het klankbeeld beheerst door duizelingwekkend getokkel op de verschillende varianten van de mandoline-achtige tambura. Met een stevig Balkanfundament als basis wordt er ongegeneerd gegrasduind in al wat smaakt naar meer.

De Uitdaging: Shishani Vranckx & Neco Novellas (Namibië, Mozambique)
Thijs Borsten organiseert met zijn project De Uitdaging nieuwe, sprankelende muzikale samenwerkingen, voorbij iedere nauwe genredefinitie. Voor Music Meeting brengt hij de Mozambikaanse Neco Novellas en de Namibisch-Belgische Shishani Vranckx samen op het podium. Neco Novellas is een begenadigd gitarist en ware stemkunstenaar. Shishani Vranckx, geboren in Namibië, heeft een achtergrond als singer-songwriter, maar heeft de laatste jaren met de groep Namibian Tales haar roots geïntegreerd in haar muziek. Binnen de Afrikaanse muziek zijn Namibische en Mozambikaanse stijlen veelal onbekend: dit project maakt aan die situatie een einde.

Marco Mezquida
De Catalaanse pianist Marco Mezquida komt voor een soloconcert naar Music Meeting. Jazz met vleugjes flamenco, rock en Ravel, maar dan alles vrij geïnterpreteerd met drang naar avontuur. Bij zijn spel beperkt Marco zich niet tot het klavier. Om de haverklap staat hij op van zijn kruk voor wat hand- en vingerwerk in het binnenste van de vleugel. 

The Brother Moves On (Zuid-Afrika)
Vorig jaar maakt BCUC diepe indruk op Music Meeting. Uit dezelfde muziekscene komt The Brother Moves On. De groep combineert aangrijpende vocalen met muziek die herinnert aan de psychedelische rock en jazz van de jaren zeventig, met gloedvolle samenzang en melodieuze baslijnen. 

En verder op de maandag:
Wende is op haar nieuwste plaat MENS op haar best: poëtisch, scherpzinnig, bevlogen en steeds weer verrassend in een gedurfde mix van Nederlandstalige luisterliedjes, electro en rock. Met haar song Voor Alles won ze onlangs de Annie M.G. Schmidtprijs. 
In het duo Knock on Wood speelt niet het grote gebaar de hoofdrol, maar de kracht van het kwetsbare, de intimiteit van het ingetogene. Zangeres Sanne Huijbregts en drummer Joost Lijbaart durven hun muziek klein te houden. Het publiek is getuige van het broze evenwicht, hoe gedurfd het is om zo zacht te zingen en zo beheerst te zijn in de percussieve begeleiding.
Het Amerikaanse trio House of Waters slaagt erin hondsmoeilijke muziek volkomen toegankelijk en ontspannen te laten klinken. Blikvanger in de bezetting is het hakkebord (citer, hammered dulcimer). Frontman Max ZT bestudeerde intensief Senegalese muziek en bracht twee jaar in India door voor diepgravend muzikaal onderzoek. Ze weten wat ze doen deze drie, op hakkebord, zessnarige bas en percussie. Fusion waarbij het virtuoze zo knap verborgen zit dat het pas laat de aandacht trekt. 
Pianist Koen Schalkwijk heeft zich met Koeniverse 3 featuring Joris Roelofs toegelegd op de Wurlitzer, de elektrische piano met de donkere, mysterieuze sound, toch wat scherper dan die van de verwante Fender Rhodes. De sound van basklarinettist Joris Roelofs vult het timbre van de Wurlitzer precies goed aan. Dat in combinatie met de akoestische ritmesectie laat de muziek van Koeniverse 3 transparant, warmbloedig en lyrisch klinken.
En ondertussen zal Becca Stevens haar laatste van de drie concerten die ze op dit festival geeft, doen op deze maandag, waarbij ook Joris Roelofs weer een rol speelt.  

Tickets
Je betaalt één prijs voor de hele dag, waarbij je toegang hebt tot alle concerten op alle zes de podia. Of je bestelt een passe-partout voor drie dagen. 

Tickets in de voorverkoop:
1-Day Ticket € 29,-
3-Day Ticket: €75,-.
Klik hier voor het bestelformulier.  


Download het programmaboekje International Music Meeting 2018

Hieronder de voorzijde van het programmaboekje met blokkenschema's en uitgebreide toelichtingen op het programma. Je kan het boekje als pdf downloaden.
Klik hier.


meer nieuws
Aanstekelijke etnopop door Pools-Oekraïens samenwerkingsverband
donderdag 21 november, 2024
Aartsvader van de trekharmonica bezoekt gelukkig weer eens de lage landen
zaterdag 2 november, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 november, 2024
Jubilerend platenlabel blikt liever vooruit dan terug
dinsdag 29 oktober, 2024
Showcases en conferentie, 23-27 oktober 2024
zaterdag 26 oktober, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
dinsdag 1 oktober, 2024
Afscheid van een unieke stem
donderdag 19 september, 2024
donderdag 19 september, 2024