Joe Driscoll en Sekou Kouyaté in de Mixed Media Lounge
Ontmoeting Driscoll, Kouyaté, Ayisoba Mixed Media Lounge op Music Meeting 2013 maandag 27 mei, 2013

Joe Driscoll en Sekou Kouyaté hebben elkaar leren kennen op het festival Nuits Metis in Marseille. Interviewer Kevin Toma vraagt in de Mixed Media Lounge naar hun samenwerking en het gebruik van de taal, want de een spreekt geen Frans en de ander geen Engels. Vlak voordat de groep het podium betreedt vond weer een ontmoeting plaats; dit keer tussen Driscoll en King Ayisoba. In de video zie je letterlijk de eerste noten die het tweetal samenspeelt, backstage. Op zaterdag 25 mei 21.10 wordt een deel van het interview en optreden uitgezonden in het programma De Zaterdagavond van de VPRO op Radio 6.

De Zaterdagavond van de VPRO op Radio 6: 25 mei, 21.10: de sessie van rapper en muzikant Joe Driscoll, kora-speler Sekou Kouyaté en koloko-speler en zanger King Ayisoba, opgenomen afgelopen weekend op festival Music Meeting in Nijmegen. De eerste twee spelen sinds een tijd samen maar Kouyaté en Ayisoba leerden elkaar vlak voor het optreden pas kennen. Ook later on demand terug te luisteren: www.radio6.nl/dezaterdagavond

 
Dat ze elkaars taal niet spraken – tegenwoordig gaat het al een stuk beter – was op zich niet zo'n punt. Nadat ze op dat festival in Marseille bij elkaar waren gezet, bleek dat ze een goeie match waren.  Driscoll woont inmiddels in Marseille en ze hebben on the road veel lol om elkaar.

Op de vraag van Toma of Kouyaté niet moe is van het predikaat 'de Jimi Hendrix van de kora', zegt hij dat hij Jimi Hendrix enorm respecteert maar ze niet te vergelijken zijn. Driscoll heeft ook een bijnaam: Joe, the gangster with the iron lungs!

Cee Lo Green heeft hem die naam gegeven, omdat Driscoll – nog in z'n hiphoptijd – een human beatbox deed op z'n loopstation. De naam komt goed van pas, want 'it takes an iron lung to keep up with Sekou'.

Kouyaté en Driscoll leren veel van elkaar op muzikaal gebied. Ze laten elkaar voortdurend YouTube-filmpjes zien, het is een echte culturele uitwisseling. Ze spelen veel samen, maar ook in aparte projecten. Zo speelt Kouyaté met Roberto Fonseca, 'something completely different'.

Na het eerste lied komt King Ayisoba met zijn tweesnarige koloko en aparte, geknepen stem. Ze hebben net naast het podium voor het eerst wat noten en akkoorden uitgewisseld. Het is dus een kakelvers en uniek optreden! En waar het over gaat? 'Unity, escape from the modern world'. Er past hier maar één woord bij, Irie!

 

Een video-impressie van het optreden van Driscoll en Kouyaté.

Een momentopname van de eerste uitwisseling tussen Dricoll en Ayisoba.

Video van het nummer dat Driscoll, Kouyaté en Ayisoba samenspeelden.

 

(tekst en video's Charlie Crooijmans)


 


meer nieuws
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024