Nynke met gitarist Manuel Cazas
Nynke Laverman... op de vlakte Friese opener op Apollo podium Music Meeting zaterdag 18 mei, 2013

Het openingsconcert van Nynke Laverman werd gegeven in een goedgevulde Apollo tent. Zij deelde het podium met vier musici waarmee ze haar nieuwe project Alter ten gehore bracht: 'een keerpunt in mijn leven', zoals ze het zelf noemt.


Nynke is een persoonlijkheid die met gemak en overtuiging een grote zaal aankan. Dat bewijst zij dit jaar op de Music Meeting waar ze het openingsconcert verzorgde in de grote Apollo tent.

Met haar nieuwste project Alter brengt ze niet alleen de Friese taal (weer) tot leven, maar horen we ook de Friese 'noardske balke', een soort citer die betoverend bespeeld wordt door percussionist Sytze Pruiksma. Links van hem staat Jan Roel Hamersma die een immens imposante marimba laat zinderen, aangevuld door het prachtige bayanspel (accordeon) van Oleg Fateev, die subtiel de ornamenten bestiert. Flamencogitarist Manuel Cazas, haar vierde begeleider, doorspekt zijn spel ingenieus met de Zuid-Spaanse signatuur.

Nynke Laverman zingt prachtig met een licht lieflijke heesheid in de hoogte. Haar stem heeft souplesse en fijnzinnigheid, maar helaas is dat ook haar makke. Elke zin start met een kort sforzando (aanzwellen) dat op den duur vermoeiend wordt om naar te luisteren en haar zang iets onnatuurlijks geeft. Bovendien heeft haar stem iets behoudens en schept daarmee enige afstand. Jammer, en, hoe mooi gespeeld ook, het blijft hierdoor enigszins op de vlakte.

Twee uurtjes later deed Nynke Laverman een mini-concert en interview in de Mixed Media Lounge. Ze vertelde Ton Maas over hoe ze jaren geleden de uitdaging zocht in het combineren van de Friese taal met mediterrane muziek, meer specifiek de fado. Na omzwervingen via Mexico laat ze met haar project Alter flamencoinvloeden toe in haar muziek. 'Maar het is geen flamenco, want ik zou niet eens weten hoe je een flamenconummer maakt, maar de invloeden zijn zeker aanwezig.'

Bekijk hier een fragment van het korte concert dat Nynke met gitarist Manuel Cazas in de Mixed Media Lounge gaf.

(tekst en video door Mattie Poels)


 


meer nieuws
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten
donderdag 2 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024