Fatoumata Diawara
Dobet Gnahoré
Kareyce Fotso
Manou Gallo

Concerten voor Mali in Amsterdam Fatoumata Diawara, Acoustic Africa 3, Salif Keita, Music for Mali zaterdag 2 februari, 2013

Met vier concerten in februari geven de Melkweg en Paradiso in Amsterdam extra aandacht aan de penibele situatie waarin Mali momenteel verkeert. Speciaal voor musici was de machtsgreep van extremisten in Noord-Mali desastreus: ze werden onderdrukt en hun studio’s en instrumenten vernield. De concerten van Salif Keita, Acoustic Africa en Fatoumata Diawara geven aandacht aan de situatie in Mali. Paradiso zet nog een tandje bij door ruimte te geven aan het project Music for Mali op 5 maart, een benefiet om instrumenten in te zamelen voor Malinese muzikanten, m.m.v. Jungle by Night en We Are Here (de band uit De Vluchtkerk in Amsterdam-West met initiatiefnemer Laurens Joensen, Fay Lovsky, en Moussé Dramé).


De Amsterdamse podia vragen met de drie concerten aandacht voor de rijke muzikale traditie van het Afrikaanse land, die momenteel ernstig bedreigd wordt. Voor de twee Malinese concerten is vanaf vandaag een combiticket verkrijgbaar à € 45 (ex combilidmaatschap). Daarnaast vindt in de Melkweg op 16 februari Acoustic Africa 3 plaats, een avond met drie Afrikaanse zangeressen en muzikanten uit o.a. Mali, waarvoor ook een combiticket wordt verkocht.

SALIF KEITA
zondag 10 februari 2013 – Paradiso
De bekende Malinese zanger Salif Keita maakt afropop, beïnvloed door West-Afrikaanse muziekstijlen en muziek uit Cuba, Spanje, Senegal en Ivoorkust. Keita wordt ook wel The Golden Voice of Africa genoemd. De zanger werd als albino geboren en had een zware jeugd; niet alleen door zijn handicaps (waaronder slechtziendheid), maar ook door zijn directe familiebanden met Suniata Keita, oprichter van het Malinese rijk. Toch koos hij voor de muziek, ondanks het gegeven dat zijn omgeving daar niet altijd achter stond. Zijn optredens zijn keer op keer een sensatie. Het volledige podium wordt gevuld door een uitgebreide band, en Keita presenteert zich als fantastische frontman tussen traditionele Afrikaanse instrumenten als de kora, balafon en djembé.
zaal open: 19.30 uur | aanvang: 20.30 uur | € 22,50 (ex lidmaatschap)

https://www.paradiso.nl/web/Agenda-Item/Salif-Keita.htm 

ACOUSTIC AFRICA 3
feat. 
Dobet Gnahoré, Manou Gallo & Kareyce Fotso 
zaterdag 16 februari – Melkweg
Na het wereldwijde succes van twee eerdere edities (onder meer met Habib Koité, Vusi Mahalasela en Oliver Mtukudzi) focust deze derde muzikale reis zich op de rijkdom van de vrouwenstem in de Afrikaanse tradities. De kracht van het lied, van het zingen, hoor je in de stemmen van Dobet Gnahoré, Manou Gallo en Kareyce Fotso, drie vrouwen uit Ivoorkust en Kameroen. Hun muziek, geworteld in de voorouderlijke roots, verwelkomt ook nieuwe Afrikaanse en Afro-Amerikaanse invloeden zoals funk, blues, en afropop. De drie topzangeressen worden onder anderen begeleid door de Malinese Zou Diarra, die, voor zover bekend, de enige muzikant ter wereld is die een kora met maar liefst 44 snaren bespeelt.
zaal open: 20.00 uur | aanvang: 21.00 uur | € 22,50 (ex lidmaatschap)
https://www.melkweg.nl/artikelpagina.jsp?artikelid=204017

 

FATOUMATA DIAWARA
dinsdag 26 februari – Melkweg
Fatoumata Diawara brengt een nieuw jazzy en funky geluid uit Mali. Vorig jaar overdonderde ze met haar debuutalbum Fatou, schitterde ze met haar sensuele stem en eigen composities in Later with Jools en stond ze wekenlang nummer 1 in de World Music Charts, een hitlijst samengesteld door radiomakers uit heel Europa. In haar nog korte carrière werkte ze ook nog eens samen met grootheden als Oumou Sangaré, Youssou N’dour en Herbie Hancock. Haar muziek, haar stralende aanwezigheid én haar grote danstalent maken een liveshow van deze dame een ware lust voor oog en oor. In haar liedjes brengt ze sociale taboes, zoals het bespreekbaar maken van vrouwenbesnijdenis en het streven naar uitbanning ervan, aan de orde. Daarnaast mengt ze zich fel in discussies die haar land aangaan.
zaal open: 19.00 uur | aanvang: 20.30 uur | € 35,00 (ex lidmaatschap)

https://www.melkweg.nl/artikelpagina.jsp?artikelid=2040503 

 

MUSIC FOR MALI
Mali is het armste land van de wereld. Maar misschien wel het rijkste land wat muziek betreft. Muziek is als zuurstof voor haar inwoners. Een jaar geleden grepen moslim-extremisten de macht in Noord Mali. De sharia werd ingevoerd en alle muziek werd verboden. Studio’s, radiostations en instrumenten, waaronder veel gitaren, werden kapot geslagen en in brand gestoken. Onlangs zijn grote delen van Mali weer bevrijd, niet zonder verlies.

Dit concert en deze instrumenten-inzamelingsactie is bedoeld om de muzikanten, die een jaar lang zijn onderdrukt en hun instrumenten zijn kwijtgeraakt, nieuwe (tweedehands) gitaren te bezorgen en ze weer te laten ademen. Dus heb je een gitaar of versterker die je niet meer gebruikt, lever hem dan op deze avond in Paradiso in. Gitarist en singer/songwriter Laurens Joensen zal met de ingezamelde instrumenten naar Mali reizen om ze persoonlijk af te leveren.

Veel muzikanten hebben hun medewerking al toegezegd. Verwacht in elk geval: Jungle By Night, Laurens Joensen, Fay Lovsky, Moussé Dramé en We Are Here, de band uit De Vluchtkerk in Amsterdam-West, waar honderd uitgeprocedeerde, maar niet uitzetbare asielzoekers verblijven. Onlangs verzorgde deze band een zéér succesvol voorprogramma bij het concert van de Malinese zanger Salif Keita in Paradiso.

Momenteel wordt er ook gewerkt aan de documentaire 'Music for Mali', een film over het belang van muziek voor Malinezen die niet veel anders hebben en het belang van de Malinese muziek voor de wereld. In de film zitten ontmoetingen en gesprekken met verschillende Malinese muzikanten, zoals Bassékou Kouyate, Salif Keita, Fatoumata Diawara, die de oproep deden om instrumenten te verzamelen. De film zal uiteindelijk muzikant Laurens Joensen volgen op zijn reis naar het noorden van Mali om de ingezamelde instrumenten persoonlijk af te leveren.

Om de film af te maken is financiële steun nodig: zie voor meer info: www.cinecrowd.nl  (Music For Mali). Steun de manifestatie, de film en zodoende de onderdrukte muzikanten van Mali. Eén ding weet je zeker: je krijgt er fantastische muziek voor terug.

MUSIC FOR MALI
Jungle by Night, KC the Funkaholic, Laurens Joensen, Fay Lovsky, Moussé Dramé en We Are Here
dinsdag 5 maart 2013, Paradiso, Amsterdam 

meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Charts Top-40
woensdag 1 december, 2021
Applaus maskeert contrast in Concertgebouw
woensdag 10 november, 2021
Slotconcert Old Roots New Routes alsnog met publiek
zondag 7 november, 2021
Een van de bijzondere showcases op de Womex 2021 in Porto
dinsdag 2 november, 2021
Plus de Transglobal World Music Charts Top-40
maandag 1 november, 2021
Showcases en conferentie, 27-31 oktober 2021
maandag 1 november, 2021
Inclusief een uniek concert van het Alain Pérez Quinteto
donderdag 28 oktober, 2021
Plus de Transglobal World Music Charts Top-40
vrijdag 1 oktober, 2021
Porto - 27 tot en met 31 oktober
zondag 19 september, 2021