Kouyaté/Neerman
Kouyaté/Neerman, vibrafoon en balafoon
Danilo Pérez
African Connection
Pedro Luis Ferrer
Timuçin Sahin
Ibrahim Maalouf
Getachew Mekuria
Marc Ribot
Wereldmuziekzomer in het Amsterdamse Bimhuis In juni en juli: Kouyaté/Neerman, Danilo Pérez, African Connection, Pedro Luis Ferrer, Timuci Sahin, Ibrahim Maalouf, The Ex & Getachew Mekuria, en Marc Ribot zondag 6 mei, 2012

Nu de meeste world music concertzalen al met reces gaan, neemt het Bimhuis in Amsterdam het stokje geruisloos over, te beginnen aanstaande zaterdag met het Kouyaté/Neerman Quartet.


Van 9 juni tot en met 14 juli 2012 maar liefst zeven world music concerten in het Bimhuis. Een korte doorloop.

KOUYATÉ/NEERMAN QUARTET
Psychedelica, dub, Afrikaanse jazz en buitenaardse funk komen samen in deze Parijse band. David Neerman, avonturier op vibrafoon, heeft zijn geestverwant gevonden in Lansiné Kouyaté. Deze Malinese meester van de balafon, de West-Afrikaanse xylofoon, speelde o.a. met Salif Keita, Baaba Maal en Omar Sosa. Kouyaté en Neerman spelen als duo én met hun kwartet. Op het repertoire staat onder meer een bedwelmende cover van Serge Gainsbourg, als ode aan de kleurrijke Parijse scene.
zaterdag 9 juni 

DANILO PÉREZ TRIO
Net als zijn thuisland Panama verbindt het pianospel van Danilo Pérez twee continenten. Noord-Amerikaanse jazz en soul, en Latijns-Amerikaanse ritmes versmelten in zijn ‘pan-Amerikaanse’ composities. Op achtjarige leeftijd studeerde hij al klassiek piano aan het conservatorium. Later speelde hij op Grammy-winnende albums van Dizzy Gillespie, Arturo Sandoval en Wayne Shorter.
woensdag 13 juni

AFRICAN CONNECTION
De Spaans-Marokkaanse zangeres Sinna Casita en ‘voice of Senegal’ Mola Sylla zijn de smaakmakers van The African Connection, het project van pianist en producer Thijs Borsten. Zij worden ondersteund door Afro-beats en soulvolle blazers. Samen klinken ze magisch, de rauwe hiphop- en r&b-stem van Sinna en de pure zang van Mola Sylla.
donderdag 21 juni

PEDRO LUIS FERRER
Troubadour Pedro Luis Ferrer geeft zijn eigen draai aan de traditionele Cubaanse muziek, zoals trova, son, changüi en vooral guaracha's. Sinds de jaren zeventig is hij actief als componist, arrangeur, zanger, gitarist en tresero. Zijn treffende teksten zijn vaak afkomstig uit zijn familietraditie en becommentariëren het hedendaagse leven. Onlangs verscheen de cd Tangible, waarop invloeden uit Arabische muziek en jazz te horen zijn.
zaterdag 30 juni

TIMUCIN SAHIN / TYSHAWN SOREY / ERIC VLOEIMANS
ENCOUNTER TURKEY
De Turks/Nederlandse gitarist en componist Timuçin Sahin presenteert een trio met Neerlands beroemdste trompettist van dit moment, Eric Vloeimans, en de New Yorkse rising star en muzikale vernieuwer, drummer Tyshawn Sorey. De drie musici bundelen kracht, virtuositeit en schoonheid in hun improvisaties. Sahin, die zowel zes- als zevensnarige fretloze gitaren bespeelt, daagt zijn muzikale partners uit met zijn composities.
dinsdag 3 juli

IBRAHIM MAALOUF
‘DIAGNOSTIC’ TOUR
Trompettist Ibrahim Maalouf maakt zeer persoonlijke muziek, die getekend is door zowel de schoonheid als het geweld in zijn geboorteland Libanon. Maalouf mikt rechtstreeks op de ziel van de luisteraar. Onlangs rondde hij een albumtrilogie af. Met zijn fabuleuze techniek bespeelt hij alle emoties, charmeert hij met thema’s van Chopin en Michael Jackso,n en verrast hij met zijn passie voor heavy metal.
donderdag 5 juli

THE EX & GETATCHEW MEKURIA & FRIENDS
Na afloop: DJ'S ANDY & TERRIE
The Ex heeft het opnieuw voor elkaar gekregen om de legendarische Ethiopische saxofonist Getachew Mekuria naar Nederland te halen voor een grandioos feest. Het blijft een wonderlijke combinatie, de uit de Amsterdamse kraakscene afkomstige punkband en de gigant uit Addis Abeba die nu 65 jaar op het podium staat. Toch krijgen ze iedereen aan het dansen door rauw spel te koppelen aan verleidelijke melodieën. The Ex reist vaak door Ethiopië en creëert hierdoor een levendige muzikale wisselwerking met Nederland. Ook vanavond wordt de groep weer flink uitgebreid, met onder anderen saxofonist Ken Vandermark uit Chicago en de Ethiopische dansers Melaku Belay en Meselu Abebay.
vrijdag 6 juli

MARC RIBOT Y LOS CUBANOS POSTIZOS
Marc Ribot mag bij een breed publiek vooral bekend staan als gitarist bij Tom Waits en Elvis Costello, zijn ruim dertigjarige carrière voerde hem van no wave tot free jazz, en langs werken van componist John Cage en de Haïtiaanse gitarist Frantz Casseus tot de filmmuziek van Walk the Line (2005). Los Cubanos Postizos brengen Cubaanse dance-songs op onnavolgbare wijze tot leven, met dampende ritmes, warmbloedig toetsenspel en Ribots kenmerkende gruizige licks. Met Horacio 'El Negro' Hernández op drums.
zaterdag 14 juli


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 augustus, 2020
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 juli, 2020
Dankzij aanpassingen eindelijk weer live muziek
maandag 29 juni, 2020
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
dinsdag 2 juni, 2020
Van Fela Kuti tot The Good, The Bad & The Queen
vrijdag 1 mei, 2020
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 mei, 2020
Stan Rijven herdenkt Bas Springer in twee uur durende uitzending
zaterdag 25 april, 2020
vrijdag 24 april, 2020
Het muzikale liefdewerk van Michael Baird
donderdag 16 april, 2020
Haar gevangenschap gaat over veel meer dan voogdijschap
zaterdag 4 april, 2020