Roberto Fonseca
Ensemble Tirana
JuJu: Justin Adams & Juldeh Camara
Internationals
Zion Train
Gilberto Santa Rosa
Merdan Taplak
Monica Akihary op INDOmania
Antonio Zambujo
Söndörgo
Ciara Sidine
Bassbraai Tropical Tour
La Chiva Gantiva
La Manouche
Lucas Santtana
Rajendra Prasanna
Rabih Abou-Khalil
Tidziwani Bandi
La Kinky Beat
Baloji
Ambrassband
Band of Gypsies
Roberto Fonseca
Concert- en uitgaanstips april De muzikale lente is in aantocht zondag 1 april, 2012

Langzaam wordt de komst van het festivalseizoen voelbaar: niet alleen met kleine evenementen als INDOmania, het Band of Gypsies-duel en de gezamenlijke Bassbraai Tropical Tour, maar ook met dansconcerten als dat van salsakanon Gilberto Santa Rosa en festivalacts als La Kinky Beat en La Chiva Gantiva. De medewerkers van MixedWorldMusic.com kozen weer de krenten uit de muzikale pap van deze maand.


Ensemble Tirana
Betoverende, smartelijke zang van het zeskoppige mannenensemble uit Tirana. De nummers kenmerken zich door een zich traag ontwikkelend, meerstemmig klankweefsel, waaruit nu en dan klaaglijke trillers opstijgen.
zo 1 april: 15.00 uur, Tropentheater, Amsterdam

JuJu: Justin Adams & Juldeh Camara
Een niet voor de hand liggende combinatie die inmiddels al drie succesvolle cd's opleverde. Justin Adams legt een stevige gitaarbasis die je in de hoek van bluesrock zou kunnen leggen, Camara tingelt daar zijn spooky improvisaties op de riti overheen. En andersom weet Adams dan weer goed weg met de Noord-Afrikaanse rootsblues van de Gambiaanse griot.
do 5 april: Zuiderpershuis, Antwerpen
vr 6 april: Rasa, Utrecht (dubbelconcert met Mdungu)
za 7 april: Tropentheater, Amsterdam

Internationals
Cd-release party van de Internationals. Het achtkoppige Vlaamse gezelschap begon in 1998 als een old school skaband – gemodelleerd naar The Skatalites –, inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een band met een volledig eigen sound. Een soulvol vintagegeluid, doorweven met invloeden van afro, calypso, reggae en jazz. Na een lange adempauze sinds 2008 staan ze nu klaar voor een nieuwe hete zomer en een nieuwe cd.
vr 6 april: Trix, Antwerpen

Zion Train
Dubpionier Zion Train uit Wales maakt zonder meer de lekkerste dansdub die er bestaat. Zeker live, als de geëngageerde band, onder leiding van dj/bassist/producer Neil Perch, haar elektronische sound mixt met akoestische instrumenten (veel brass) en vocalen. Eind vorig jaar verscheen hun laatste album State of Mind op hun Universal Egg-label.
za 7 april: Tivoli, Utrecht
zo 8 april: Melkweg, Amsterdam
vr 13 april: Muziekgieterij, Maastricht
do 19 april: 013, Tilburg


Gilberto Santa Rosa
El Caballero de la Salsa in Nederland? Daar moet je naartoe. Zeker in een zaal als de Melkweg, die intiemer is dan de blikkerige stal waar het orkest van Gilberto Santa Rosa een paar jaar geleden op North Sea Jazz werd weggezet. Wat is er heerlijker dan dansend een regen aan meezinghits voorbij te horen komen?
zo 8 april: Melkweg, Amsterdam

Merdan Taplak
De feestgarantie voor al uw partijtjes, de Antwerpse dj Merdan Taplak, bracht recent zijn debuutplaat In it for the honey uit, en oogst overal succes met zijn zinderende elektronische partymuziek, tot aan Turkije toe. Met groot gemak husselt hij Turkse volksdansen, Balkan-coceks, balearic disco, rauwe hiphop, elektrofunk en dubstep door elkaar.
zo 8 april: De Casino, Sint-Niklaas
do 12 april: Trix, Antwerpen
za 14 april: De Vooruit, Gent
vr 20 april: Stuk, Leuven
za 28 april: Into the Spring, Vlieland

INDOmania
De Melkweg en Stichting INDOmania presenteren op maandag 9 april (Tweede Paasdag) een grootschalig evenement met Indische muziek, performances, literatuur, film, beeldende kunst en eten onder de noemer INDOmania 4. Elke zaal in de Melkweg krijgt een ander Indisch karakter: van oud koloniaal tot extreem modern Asiatisch. Met o.a. Diederik van Vleuten, Loïs Lane, Adriaan van Dis, Arnold van Dongen, Erwin van Ligten (Julya Lo'ko), Rudy de Queljoe, Patrick Drabe en Marcel Fisser. Ook Monica Akihary maakt haar opwachting. Samen met haar trio Brouwer-Akihary-Bhattacharya, harpiste Lavinia Meijer en pianist Feiko Deutekom heeft ze speciaal voor INDOmania 4 een nieuw programma samengesteld.
ma 9 april: Melkweg, Amsterdam

Antonio Zambujo
Sinds we in 2010 zijn album Guía hoorden, volgen we de bijzondere fadozanger Antonio Zambujo op de voet. Goed nieuws dus dat hij naar Nederland komt in april. Hij heeft niet alleen een prachtige stem, maar ook een werelds oor: in zijn fado zijn invloeden uit pop, jazz en Braziliaanse muziek te horen.
do 12 april: Zuiderpershuis, Antwerpen
vr 13 april: Rasa, Utrecht
za 14 april: Tropentheater ,Amsterdam

Söndörgo
Hongaarse muziek heeft alles: betovering, verfijning, ritme, melancholie en prachtige meerstemmigheid. Maar toch is die muziek nog relatief onbekend. Misschien dat Bartok of  Muzsikas een belletje doet rinkelen, maar musici en bands van nu trekken toch veel minder aandacht in de muziekscene dan die uit buurlanden. Zijn de Hongaren te bescheiden ? Alle reden om dit vijftal te gaan ontdekken, met hun mix van traditionele en hedendaagse Hongaars-Kroatisch-Servische muziek.
do 12 april: Tropentheater, Amsterdam
vr 13 april: Zuiderpershuis, Antwerpen
za 14 april: De Oosterpoort, Groningen
vr 20 april: Rasa, Utrecht
za 21 april: N9, Eeklo

Ciara Sidine
The Guardian noemde haar briljant, en muzieklabel Music & Words heeft grote plannen met haar. Een nieuwe ster is verschenen aan het Amerikaans-Ierse firmament. Het debuutalbum Shadow Road Rising van singer-songwriter Ciare Sidine verraste zowel kenners als buitenstaanders in Ierland en Groot-Brittannië. Nu is het de beurt aan het vasteland van Europa.
vr 13 april: Paard van Troje, Den Haag
za 14 april: Paradiso, Amsterdam
zo 15 april: Roepaen, Ottersum

Bassbraai Tropical Tour
Braai is Zuid-Afrikaans voor barbecue. Tijdens de Bassbraai Tropical Tour gooien drie 'tropische' acts de beste bass op de barbecue voor een dansbare portie cumbia, kuduro, dancehall, moombahton, bailefunk, soca, bashment en kwaito. Skip & Die is een samenwerking tussen Zuid-Afrika’s heetste afrostepzangeres Cata.Pirata en producer Jori Collignon (Nobody Beats The Drum). Achter Fellow zit de Arubaanse producer Michael Lampe (tropische beats en analoge synths), en Bomb Diggy Crew maakt 'tropical bass'.
za 7 april: Tivoli De Helling, Utrecht
zo 8 april: Melkweg Oude Zaal, Amsterdam
vr 13 april: Muziekgieterij, Maastricht
do 19 april: 013, Tilburg

La Chiva Gantiva
Mestizoband La Chiva Gantiva leverde met haar debuut Pelao een van de meest aanstekelijke Belgische platen van 2011 af. De groep uit Brussel heeft gemixt bloed door de aderen stromen: Colombiaans, Frans, Vlaams, Waals en Vietnamees. De muziek kruist tussen Colombiaanse folk als champeta, mapalé en cumbia, en afrobeat, surf, soul, P-funk, jazz en crossoverrock. Dit alles in een volkomen vanzelfsprekende, bruisende Spaans- en Franstalige mix. Zie het interview elders op deze site. Een concert in samenwerking met MixedWorldMusic in de Mixed-serie van Grounds.
7 april: Grounds, Rotterdam

La Manouche
Het gipsygitaarduo La Manouche wordt gevormd door zanger-gitarist Mou’che Palts en flamencogitarist Manito. Deze middag presenteren zij hun nieuwste album. Het repertoire van dit tweetal is een samenstelling van traditionals uit de Sinti- en Romacultuur. Rauwe ongepolijste stemmen, vurige improvisaties, kortom, gipsyswing in de stijl van Hotclub de France.
zo 15 april: Paradox, Tilburg

Lucas Santtana
Nieuwe, hippe stromingen in de Braziliaanse muziek worden vertegenwoordigd door Céu, Luísa Maita, en de laatste tijd vooral door Lucas Santtana, die met zijn album Sem Nostalgia een heel oorspronkelijke sound neerzet, met verrassende composities, stoelend op de muziek van Tropicalisten als Gilberto Gil en Caetano Veloso, maar absoluut eigen en hypermodern. Lange tijd stond de cd afgelopen jaar torenhoog in de Europese World Music Charts. De verwachtingen voor dit, zijn eenmalige Beneluxconcert in Rotterdam zijn dan ook hooggespannen. Zie ook het interview elders op deze site.
wo 18 april: LantarenVenster, Rotterdam

Rajendra Prasanna
Een optreden waarbij zowel de Indiase bansuri (bamboefluit) als de Indiase shenai (dubbelrietfluit) op hoog niveau gespeeld wordt is een zeldzaamheid. Rajendra Prasanna is een meester op beide instrumenten. Hij wordt begeleid door drie musici. Het grote publiek kent hem van zijn optreden met Pandit Ravi Shankar tijdens het concert ter nagedachtenis van Beatle George Harrison.
wo 18 april: CC Maasmechelen
vr 20 april: Tropentheater, Amsterdam
za 21 april: Zuiderpershuis, Antwerpen

Rabih Abou-Khalil
Rabih Abou-Khalil (Beiroet, 1957) wordt samen met Anouar Brahem gezien als de grote vernieuwer en grootmeester op de Arabische ud. De vanuit Duitsland opererende Libanees speelde met groten uit de (free)jazz. Recent zette hij Portugese gedichten op muziek en maakte zo zijn eigen variant van fadomuziek. Ook presenteerde hij een compilatie uit de laatste vijftien jaar van zijn carrière en bracht met Troubles in Jerusalem een cd uit met een bijzondere bezetting van ud, tuba, drums en strijkers.
vr 20 april: De Vooruit, Gent

Tidziwani Bandi
De laatste jaren komen de zogenaamde 'tradi-moderne' groepen uit Afrika sterk op, zoals Konono met hun duimpianotrance en Staff Benda Bilili met hun rolstoelcongopop. Tidziwani Bandi is een kwintet uit Mozambique en speelt populaire canindomuziek op een zelfgemaakt instrumentarium. Het resultaat is een superzomers en onweerstaanbaar swingend geluid, dat de hormoonspiegel tot ongekende hoogte opstuwt.
vr 20 april: Zuiderpershuis, Antwerpen
za 21 april: Rasa, Utrecht
zo 22 april: 15.00 uur, Tropentheater, Amsterdam

La Kinky Beat
Ze maakten al een paar cd's, maar het gaat bij La Kinky Beat eigenlijk maar om een ding: touren, touren en nog eens touren.  De lente kan dus echt beginnen met deze energieke band – lekkere beats, ska, reggae, salsa, punk – alles in hun ketel wordt tot kookpunt opgestookt en probeer dan maar eens stil te blijven staan.
za 21 april: SuperMarkt, Den Haag
ma 30 april: Koninginnedagfestival, Eindhoven

Baloji
We hebben hem al vaker gepromoot, hij 'was' cd van de week, we hebben hem geïnterviewd: juist! we krijgen geen genoeg van hem. De Congolees-Belgische rapper Baloji verrast dan ook keer op keer met zijn smaakvolle melange van rap, rock, soukous en elektronica. Op 28 april is hij in intieme setting te zien in Rotterdam in de Mixed-series. Nee, we krijgen géén genoeg van hem. Gaat dat zien! En lees het interview met hem elders op deze site.
za 28 april: Grounds, Rotterdam

Ambrassband
In de serie Balkan Fever Antwerp (editie 5) viert de 12-koppige Antwerpse fanfare Ambrassband haar tienjarig bestaan. De internationale Ambrassband – onder leiding van Gregor Engelen (zanger Antwerp Gipsy Ska Orkestra) – ontstond als een krakers-blazerscollectief en groeide het voorbije decennium uit tot een internationaal gewaardeerd muziekensemble, zie ook het optreden op het laatste North Sea Jazz. De muziek is een mix van traditionele balkan- en klezmertunes en eigen composities. In het voorprogramma Alejandro Toledo and The Magic Tombolinos.
za 28 april: De Roma, Borgerhout (Antwerpen)

Band of Gypsies
Tja, dit worden onvermijdelijk geweldige feestavonden, het samenwerkingsverband tussen Taraf de Haïdouks uit Roemenië en het  Kocani Orkestar uit Macedonië, twee van de allerbeste Balkanorkesten van de laatste decennia. Taraf de Haïdouks borduurt voort op de oeroude muzikale traditie van de lautari, de professionele Roemeense gipsymuzikanten. Kocani Orkestar is befaamd als dé brassband uit de regio. De combinatie van deze grote bands levert waanzinnige strijkers- en blazerspartijen op, virtuoos accordeonspel, een alom aanwezig cimbalom, en fantastische tuba-bassen als basis; dit natuurlijk naast de soms melancholische, soms uitzinnig feestelijke vocalen en keiharde percussie. Zie ook het artikel elders op deze site.
vr 13 april: Bozar, Brussel (Balkan Trafik)
zo 15 april: Paradiso, Amsterdam

Roberto Fonseca
Na bijna twee jaar is hij weer terug in de Benelux. Voor één concert slechts, maar wel een waar hij materiaal van zijn nieuwe, sterk door Afrikaanse muziek beïvloede cd Yo komt spelen. De concerten van de Cubaanse pianist Fonseca zijn immer een belevenis vanwege de combinatie van diepgang van muziek en losheid van presentatie. Hij is zonder meer een van de beste latinjazzpianisten van dit moment. Zie het interview uit 2010, elders op deze site.
do 26 april: AB, Brussel

Met deze maand bijdragen van Dieter van den Bergh, Saskia Bender, Francis de Souza, Erk Willemsen en Elda Dorren

 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Charts Top-40
vrijdag 1 oktober, 2021
Porto - 27 tot en met 31 oktober
zondag 19 september, 2021
Een persoonlijk relaas
vrijdag 17 september, 2021
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 september, 2021
Vernieuwde bezetting in vorm tijdens On The Roof
zaterdag 14 augustus, 2021
Het levenswerk van Felix van Lamsweerde
zaterdag 14 augustus, 2021
On The Roof blijft verrassen
maandag 9 augustus, 2021
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 augustus, 2021
donderdag 29 juli, 2021