Stéphane Karo

26-koppige Band of Gypsies komt naar Benelux Taraf de Haïdouks plus Kočani Orkestar is Band of Gypsies zaterdag 17 maart, 2012

Vorig jaar baarde de combinatie van twee van de beste Balkanorkesten al opzien op het Dranouter festival en op North Sea Jazz, en met het album ´Band of Gypsies 2´. Op 15 april staan ze, 26 man sterk, in Paradiso, Amsterdam, twee dagen daarvoor op het Balkan Trafik festival in Brussel, en in mei op Music Meeting in Nijmegen en het International Gipsy Festival in Tilburg.


Het is weer tijd voor de grote battles. Fanfare Ciocarlia en het Boban & Marko Markovic Orkestra gingen elkaar al flink te lijf vorig jaar, live én op de cd Balkan Brass Battle, en ook Taraf de Haïdouks en Kočani Orkestar kruistten de degens al, op diverse festivals en met het album Band of Gypsies 2. Band of Gypsies komt naar de Benelux voor vier concerten in april en mei.
Taraf de Haïdouks, 'Orkest van de Eerbiedwaardige Rovers', is een Roemeense band die voortborduurt op de oeroude muzikale traditie van de lautari, de professionele Roemeense gipsymuzikanten. Kočani Orkestar komt uit Macedonië en is befaamd als dé brassband uit de regio. De combinatie van deze grote bands levert waanzinnige strijkers- en blazerspartijen op, virtuoos accordeonspel, een alom aanwezig cimbalom, en fantastische tuba-bassen als basis; dit natuurlijk naast de soms melancholische, soms uitzinnig feestelijke vocalen en keiharde percussie.

Roemenië & Macedonië
Taraf de Haïdouks – met muzikanten van tussen de 20 en 78 jaar oud – speelde alleen in de eigen regio, totdat ze daar in 1990 werden ontdekt door twee Belgische reizigers. Met hun album Band of Gypsies uit 1997, waarop Kočani Orkestar al enkele nummers meespeelde, brak Taraf de Haïdouks internationaal door. Ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van Taraf de Haïdouks is Band of Gypsies 2 uitgekomen. Hierop is de samenwerking met Kočani Orkestar geïntensiveerd; er is een eigen repertoire gecomponeerd.
Kočani Orkestar is een van de meest funky blaasorkesten uit de Balkan. Hun muziek wordt dan ook gedraaid en geremixt door de beste balkanbeat-dj’s. Het gezelschap uit Macedonië speelt gipsymelodieën en Turkse en Bulgaarse ritmes met een vleugje latin. Gepassioneerde solo’s op sax, trompet, klarinet en accordeon worden begeleid door een beukende ritmesectie met drums en vier tuba’s.

Band of Gypsies
Band of Gypsies is een ontmoeting van stijlen, culturen en religies. De leden van Taraf de Haïdouks spreken Roemeens (Romaanse taal) en zijn christenen. De Kočani's spreken Macedonisch (Slavische taal) en zijn moslims. Ze communiceren met elkaar met behulp van oude Roma-talen. Sleutelfiguur in de samenwerking is Stéphane Karo, die beide bands al jaren produceert: vijf albums van Taraf de Haïdouks en vier van Kočani Orkestar.


Bezetting
Ilie Iorga, Paul Giuclea (zang); Constantin Lautaru (zang, viool); Ajnur Azizov, Demir Shakirov (zang); Raim Zejnelov (zang, trompet); Falcaru Gheorghe (fluit); Filip Simeonov (klarinet); Djeladin Demirov (saxofoon, klarinet); Serchuk Alimov, Nebi Kanturski (trompet); Bilent Ashmedov (tuba); Robert Gheorghe, Anghel Gheorghe (viool); Nijazi Alimov, Shukri Zejnelov, Suad Asanov (baritongitaar); Ion Tanase (cimbalom); Vlad Costel, Vinko Stefanov (accordion); Marin P. Manole (zang, accordeon); Vlad Viorel (contrabas); Enis Alimanovski (tapan); Ersoj Kazimov (darbuka); Atika Toualit (dance)

Lees de recensie door Ben Ackermans van Taraf de Haïdouks & Kočani Orkestar - Band of Gypsies 2, elders op deze site.

Concerten
vr 13 april: Bozar, Brussel (Balkan Trafik)
zo 15 april: Paradiso, Amsterdam; tickets? klik hier.
zo 27 mei: Music Meeting, Nijmegen
ma 28 mei: International Gipsy festival, Tilbrug

 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024