Marala Trio

Charlie Crooijmans - Dat was 2022 - Op naar 2023 Redacteuren van MixedWorldMusic blikken terug op 2022 - en vooruit naar 2023! woensdag 28 december, 2022

MixedWorldMusic publiceert jaarlijks de MixedWorldMusic jaarlijst, resultaat van de Top 10 lijstjes die de redacteuren van MixedWorldMusic opstelden. In afzonderlijke artikelen hebben een aantal redacteuren de toelichtingen, terugblikken en vooruitzichten gepubliceerd.

 

Klik hier voor alle MixedWorldMusic jaarlijsten van 2022 

inclusief een Spotify-playlist. 

 

In deze aflevering van de serie komt Charlie Crooijmans aan het woord, met haar Top 10, terugblik op 2022 en vooruitblik op 2023. 

Charlie Crooijmans 

1. OKI - Tonkori in the Moonlight (1996-2006)

2. Somi - Zenzile: The Reimagination of Miram Makeba

3. Leyla McCalla - Breaking the Thermometer

4. Cimarrón - La Recia

5. Alabaster dePlume - Gold

6. The Good Ones - Rwanda… You See Ghosts, I See Sky

7. Maya Youssef - Finding Home

8. BKO - Djine Bora

9. Yoni Avi Battat - Fragments

10. Compagnie Rassegna - Qui-Vive!

 

Top 5 NL/België

1. Black Flower - Magma

2. Minyeshu - Netsa

3. Baul meets Saz - Banjara

4. Meral Polat - Ez Ki Me

5. Wouter Vandenabeele & Tom Theuns – Chansons pour les Oiseaux Qui Ne Savent Pas Voler

 

Het indrukwekkendste concert van 2022 was op het Oostenrijkse festival Glatt & Verkehrt in Krems an der Donau van het Spaanse Marala Trio: Kunstkopf-Konzert. De locatie was een museumzaal waar in het midden een kunstmatige hoofdmicrofoon stond opgesteld, in de vorm van een kop, zo eentje voor je koptelefoon. De kop maakte het mogelijk dat geluidservaringen in 3D-geluid via een koptelefoon naar de oren van het publiek werden getransponeerd. Samen met een violist cirkelde het trio rond de kop, zong a capella, fluisterde iets in het oor, schreeuwde iets verder weg, terwijl de viool op en onder de vocale melodieën improviseerde. Echt magisch! Door de koptelefoon leek het net alsof je zelf in het midden stond.

 

Mijn hoogtepunt van de Womex 2022 was het optreden van de Braziliaanse Kastrup met zijn band. Creatieve drumpartijen van Kastrup, geweldige percussionist, baritonsaxofonist en gitarist. Kastrup leek in de verte op Ney Matogrosso door hoe hij zich bewoog in het midden van het podium.

 

Er komen zo veel goede albums uit de laatste tijd. Zo had ik ook graag Etran de L’Aïr met Agadez, Souad Massi met Sequana en In the Footsteps of Rumi van Ghalia Benali, Constantinople, Kiya Tabassian in de lijst willen hebben.
Gelukkig kun je deze en heel veel andere muziek horen in mijn maandelijkse radioprogramma op Mixcloud. Een keer in de maand komt er een aflevering van Radio Wira Wiri uit met een eclectische selectie van nieuwe albums; de meeste komen uit de digitale 'bak' van de Transglobal World Music Chart.

 

 


Wil je zelf een album in de chart hebben? Stuur dan je digitale cd naar Transglobal World Music Chart, waar meer dan zestig dj’s uit de hele wereld aan verbonden zijn.


meer nieuws
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
vrijdag 29 maart, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 maart, 2024
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024