Maarten Ornstein, Rima Kcheich en Mike Fentross presenteren nieuw project Barokmuziek van Huygens in het Arabisch vertolkt 8 januari, 2019 Ombre de Mon Amant, het splinternieuwe project van Maarten Ornstein, Rima Khcheich en Mike Fentross, speelt zich af in het nog vrijwel onontgonnen grensgebied tussen klassiek Arabische muziek, jazz en barok. Voor Ornstein is het bovendien de vervulling van een wens om twee werelden waarin hij zich de laatste jaren regelmatig beweegt, niet alleen met elkaar in contact te brengen maar werkelijk te verbinden op een manier die van beide kanten openheid en inspanning vereist. Later deze maand verschijnt het tweede album van Ornstein en Fentross met Kcheich als gast en presenteren ze hun project tijdens de Flamenco Biennale. Ton Maas vroeg Maarten Ornstein naar het waarom en hoe van deze unieke onderneming.
World Music Charts Europe - januari 2019 Plus de Transglobal World Music Charts Top-40 1 januari, 2019 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
Het jaar 2018 in MixedWorldMusic perspectief Extra's bij onze jaarlijstjes van 2018 31 december, 2018 Onlangs publiceerden we elders op MixedWorldMusic.com de Top 10 lijstjes van 2018 volgens onze redacteuren. Het album met de welluidende titel 'Istikrarli Hayal Hakikattir' van de Turkse zangeres Gaye Su Akyol werd gekozen tot album van het jaar.
De redacteuren gaven ook toelichtingen op hun lijstjes en hebben daarbij onder meer vermeld welk concert of festival ze het beste van 2018 vonden, welk boek het meeste opviel, en wat hun verwachtingen voor 2019 zijn.


Old Roots New Routes 2019 Nieuwe concertserie van Dutch Delta Sounds in Amsterdam 24 december, 2018 Het begint een traditie te worden. Voor de derde keer alweer organiseert Dutch Delta Sounds een serie concerten met wereldmuziek van eigen bodem, althans gemaakt door muzikanten die in Nederland gevestigd zijn. Het laat weer eens zien hoe divers de Nederlandse samenleving is en hoe rijk aan interculturele dialogen. Want het zijn niet alleen onversneden tradities die hier klinken, maar ook en vooral muzikale sporen die door migratie zijn getrokken.
Boi Akih XL op 21-12 in het Bimhuis wegens 21-jarig jubileum Duo Monica Akihary en Niels Brouwer in All Star formatie 18 december, 2018 Op vrijdag 21 december speelt Boi Akih & Friends in het Bimhuis in het kader van hun 21-jarig bestaan. Het duo van zangeres Monica Akihary en gitarist Niels Brouwer heeft een groot gezelschap bij elkaar gehaald om dit jubileum te vieren, musici met wie ze in die 21 jaar hebben samengespeeld nu op één avond bij elkaar.
Carmen Souza naar Eindhoven op zaterdag 12 januari Ze speelt haar album Creology 18 december, 2018 Vorig jaar bracht de in Lissabon geboren Kaapverdische zangeres Carmen Souza haar veelgeprezen album Creology uit. Materiaal van dat album en ongetwijfeld een 'best of' uit haar carrière gaat ze laten horen tijdens het concert in Muziekgebouw Eindhoven op 12 januari, het enige concert in de Benelux.
MixedWorldMusic Top 10 van 2018 - Gaye Su Akyol nummer 1 De beste world music albums van 2018 16 december, 2018 De MixedWorldMusic.com Top 10 van 2018 is samengesteld door de medewerkers van MixedWorldMusic. Zij stelden ieder hun eigen lijst op, wat opgeteld resulteerde in de gezamenlijke Top 10 van 2018.
Drie weken Flamenco Biënnale van 18 januari tot 10 februari 10 steden 25 locaties 50 voorstellingen 11 december, 2018 We zagen zangeres Rosario La Tremendita schitteren tijdens diverse edities van de Flamenco Biënnale, steeds met andere projecten. Nu is ze terug met haar eigen formatie in de zevende editie van dit dans- en muziekfestival dat inmiddels wereldwijd erkenning geniet vanwege de oorspronkelijkheid van programmering.

Een onvoorstelbare hoeveelheid voorstellingen passeert tijdens dit festival, waarvan sommigen speciaal voor de Flamenco Biënnale zijn geproduceerd. Ze doen tijdens drie weken 10 steden in Nederland en België aan, op 25 locaties.
In dit artikel op MixedWorldMusic belichten we de hoogtepunten op muziekgebied. Met veel videovoorproefjes en een Spotify playlist.

World Music Charts Europe - december 2018 Plus de Transglobal World Music Charts top-40 1 december, 2018 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
Vivalda Dula Een symbiose van Angolese en westerse muziek 9 november, 2018 De Angolese zangeres/percussioniste Vivalda Dula is een opkomende ster in de Afrikaanse muziek. Zij bracht onlangs haar nieuwe album 'Dula' uit. Na de ep 'Insanidade Mental' (2013) en de cd 'Africa' (2015) is dit haar derde album. Voor haar muziekcarriere was ze actief als danseres in twee Angolese dansgroepen. Rik van Boeckel sprak met haar tijdens de Womex in Las Palmas, Gran Canaria, en was na de Womex getuige van haar optreden in The Paper Club in Las Palmas.
Sevdahzangeres Amira even soeverein als aaibaar in De Duif Moeiteloos laverend tussen vorstelijk en volks 3 november, 2018 Zangeres Amira Medunjanin uit Sarajevo geldt als een van de grootst levende vertolkers van de sevdah, een liedtraditie die voor de Bosnische identiteit even belangrijk is als fado voor de Portugese. Ze was al eerder in Nederland te zien, maar in de voormalige Amsterdamse kerk De Duif trad ze op voor overwegend 'eigen' publiek. En dat had zo zijn gevolgen. Ton Maas volgt Amira al sinds haar plaatdebuut uit 2003 en had zich dus verzekerd van een plaatsje.
World Music Charts Europe - november 2018 Plus de Transglobal World Music Charts top-40 1 november, 2018 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.