Concert- en uitgaanstips december Van klassieke Indiase zang tot de Mexicaanse Elvis maandag 5 december, 2011

Feestmaand december barst van de interessante optredens. De medewerkers van MixedWorldMusic.com tippen de concerten waar ze het meest naar uitkijken: het afscheidsconcert van Ojos de Brujo, het staartje van de Five Guitars-tournee, het Turkse soefi-ritueel van de wervelende derwisjen, Tsjetsjeense zang, de dochter van Ravi Shankar met haar nieuwe project en nog veel meer.


Galata Mevlevi Music & Sema Ensemble 
De sema is een prachtig ritueel van de Mevlevi, een soefi-orde uit Istanbul, hier beter bekend als de draaiende derwisjen. Onder leiding van Sheik Nail Kesova heeft het Galata Mevlevi Music & Sema Ensemble zich ontwikkeld tot een van de topgroepen binnen de broederschap.
do 1 december: Zuiderpershuis, Antwerpen
vr 2 december: CC De Adelberg, Lommel
za 3 december: CC De Velinx, Tongeren
zo 4 december: Tropentheater, Amsterdam

Pushkar Lele
Kenners verbazen zich over de gerijpte interpretaties van de jonge Noord- Indiase khyal-zanger Pushkar Lele. Onderzoekend, innovatief en geïnspireerd kiest Lele zijn eigen weg, jeugdig fris maar tegelijkertijd doortrokken van tradities. Lele's soepele stemwendingen en zinderende vibrato's worden begeleid door Sanjay Deshpande op tabla en Suyog Kundalkar op harmonium.
do 1 december: Rasa, Utrecht
vr 2 december: Tropentheater, Amsterdam
zo 4 december: De Regentes, Den Haag
di 6 december: CC Maasmechelen

The Five Great Guitars featuring Habib Koité
De Groningse meestergitarist Jan Kuiper verdiepte zich de afgelopen jaren in de rijke muziekcultuur van West-Afrika. African Blues is het programma van zijn gezelschap The Five Great Guitars. Met de Malinese gitarist en zanger Habib Koité als special guest, nemen de gitaristen Jan Kuiper, Erwin Java, Zoumana Diarra en Digmon Rooves het publiek mee op een reis door de rijke Afrikaanse muziekcultuur.
vr 2 december: De Regentes, Den Haag
za 3 december: Tropentheater, Amsterdam

Theodosii Spassov en Joaquín Grilo
Om de ruimte tussen de Flamenco Biënnales te vullen, ging eind september de concertserie Intermezzo Flamenco van start met de flamencojazz van UHF. Begin december wordt de serie voortgezet met een samenwerkingsproject van fluitist Theodosii Spassov en flamencodanser Joaquín Grilo. Tijdens de afgelopen Flamenco Biënnale werkten ze samen in het project Sin Muros. Dat smaakte naar meer, en nu brengen zij hun eigen programma ¡Tui-To! (That’s it).
vr 2 december: Rasa, Utrecht
za 3 december: LantarenVenster, Rotterdam
zo 4 december: Bimhuis, Amsterdam
wo 7 december: Verkadefabriek, Den Bosch

Mdungu
Op 27 november presenteerden ze hun tweede cd, Gambian Space Program, en nu zijn ze op tournee. Wie het nieuwe repertoire van deze Afrikaans/Amsterdamse groovejazzgroep wil horen, moet een van deze optredens bijwonen.
vr 2 december: De Doelen, Rotterdam
vr 9 december: De Piek, Vlissingen
za 10 december, Parkstad, Heerlen
za 17 december, Paradox, Tilburg

Shantel
De eerste blik die ik ooit opving van Shantel was toen hij op het podium een fles wodka open trok om aan het publiek uit te delen. Toen was hij dj/producer en zette hij de boel op z’n kop met de muziek van zijn mix-album Bucovina Club: Balkantraditionals voorzien van knallende beats. In de jaren erna is hij met een band het podium op getrokken en wist hij met veel bravoure elke festival en iedere zaal naar zijn hand te zetten met een ongebreidelde energie.
za 3 december: Tivoli, Utrecht
zo 4 december: De Oosterpoort, Groningen
ma 5 december: Melkweg, Amsterdam
12 december: AB, Brussel

Ensemble Aznach
Ensemble Aznach brengt hypnotiserende meerstemmige zang uit Tsjetsjenie. De liederen vertonen verwantschap met de dwingende en bekende Bulgaarse vrouwenzang, met een vrouw die als voorzanger optreedt, terwijl het koor een basis van langgerekte tonen legt. Sommige liedjes zijn a capella, andere worden begeleid op onder meer accordeon.
za 3 december: Rasa, Utrecht
vr 9 december: Tropentheater, Amsterdam

Das Racist
Das Racist, curieuze naam voor een band, maar verontrustend? Nou nee, je zou wel gek zijn om je act zo te noemen als je écht fout bent. Das Racist, een doldwaze New Yorkse kruising van (Aki Nawaz’) Fun-Da-Mental en de Jeugd van Tegenwoordig, is natuurlijk het tegenovergestelde, zie voor het ultieme bewijs de multicultisong & clip Ek Shaneesh.
zo 

4 december: De Kreun, Kortrijk
wo 7 december: Trix, Antwerpen
do 8 december: Sugar Factory, Amsterdam
vr 9 december: 013, Tilburg

za 10 december: Metropool, Hengelo

Samba Chula de Sao Braz & Criolina Dj's
Tijdens de World Music Expo (Womex) 2010 was de groep een van de grote verrassingen. Samba Chula speelt de chula, de voorloper van de samba, zoals die ooit door de Bantu-slaven naar de suikerplantages in Bahia, Brazilië, werd gebracht. De chula, letterlijk 'waardeloos', bestaat uit continu repeterende, hypnotiserende gitaarlijntjes, ondersteund door opzwepende percussie en ritmische vraag-en-antwoord-zang. De Chula wordt met uitsterven bedreigd, maar dat is wel de laatste gedachte die bij je opkomt bij het luisteren van deze groep. Samba Chula brengt deze muziek met ontzettend veel spelplezier en op ongekunstelde wijze.
wo 7 december: Ancienne Belgique, Brussel (zonder dj's)
do 8 december: Rasa, Utrecht
vr 9 december: Zuiderpershuis, Antwerpen
za 10 december: Tropentheater, Amsterdam
zo 11 december: De Centrale, Gent (zonder dj's)

Anoushka Shankar
Met het zojuist uitgekomen album Traveller vestigt sitarspeelster Anoushka Shankar defintief haar naam op het wereld(muziek)podium. In samenwerking met de Spaanse producer Javier Limón heeft ze op deze cd een prachtige symbiose tot stand gebracht tussen Indiase muziek en flamenco. Aan haar de uitdaging dit album live voor het voetlicht te brengen in het Brusselse Bozar. Met Sandra Carrasco, zang, Pirashanna Thevarajah op mridangam en gatham (trommels), Melon Jiménez op flamencogitaar, en Sanjeev Shankar op shehnai (fluit).
vr 9 december: Bozar, Brussel

Maite Hontelé
Sinds de Nederlandse trompettiste Maite Hontelé naar Colombia verhuisde, is haar Nederlandse discipline en talent langzaamaan vermengd met de Latijns-Amerikaanse sabor (smaak): een gouden combinatie. Tijdens deze concerten speelt ze met haar 'Europese' band, met zangeres Yumaria Grijt, Marc Bischoff op piano, Mick Paauwe op bas, Daniel Hahnfeld en Gerardo Rosales op percussie, en Elena Gonzalez op dwarsfluit.
vr 9 december: De Doelen, Rotterdam
za 17 december: Rasa, Utrecht
zo 18 december: Tropentheater, Amsterdam

Ojos de Brujo
De echt állerlaatste concerten van Ojos de Brujo – ze vinden plaats in Utrecht en Amsterdam. Tien jaar lang heeft de formatie uit Barcelona grenzen verlegd en de flamenco gemoderniseerd en geschikt gemaakt voor de poppodia en -festivals. De albums waren stuk voor stuk juweeltjes, boordevol ideeën. Ongemeen opwindend waren de concerten, keer op keer weer. De laatste twee jaar leek het vuur langzaamaan te doven,waarna de groep besloot te stoppen. Als afsluiting werd een overzicht-cd samengesteld en een lange afscheidstournee gemaakt. Die laatste komt nu tot een slotakkoord in december. Nog één keer Ojos kijken en beleven. Mis het niet!
za 10 december: Tivoli, Utrecht
zo 11 december: Paradiso, Amsterdam

El Vez
Ontelbare versies zijn er van Feliz Navidad, maar die van El Vez blijft toch een van de zwoelste. De Mexicaanse Elvis komt naar de Lage Landen met al zijn Merry MeX-mas-hits én andere coverclassics. Onstuimige revue met The Memphis Mariachis & The Lovely Elvettes
za 10 december: Handelsbeurs, Gent
zo 11 december: Tivoli De Helling
, Utrecht
za 17 december: Patronaat, Haarlem

Marius Preda's Unknown All Stars
In opdracht van het International Gipsy Festival in Tilburg 2010 stelde de Roemeense cimbalomspeler Marius Preda een ensemble naar keus samen en presenteerde nieuwe composities. Het werd de sensatie van het festival, niet in de laatste plaats dankzij het aanstekelijke spelplezier van het gezelschap. Preda en zijn negen 'onbekende sterren' zijn weer terug in Nederland en verkennen op een muzikale reis vanuit Boekarest de hele wereld, van India tot New Orleans.
zo 11 december: Tropentheater, Amsterdam

Omar Souleyman
Hij speelde in augustus de X-Ray-tent op Lowlands plat. Dat deed hij met een heel simpel maar doeltreffend concept: een keiharde computerbeat, langzaamaan verrijkt met virtuoos Arabisch toetsenwerk, waarna hij een langgerekte, van veel nagalm voorziene, steeds hoger klimmende zangtoon inzette, ieder nummer weer, en telkens was dit weer hét sein voor het publiek om wild te worden. Een hele ervaring om je daarin onder te dompelen. Tijdens het State X festival kan dat!
13 december: Paard van Troje, Den Haag


Straf

Straf uit Den Bosch bestaat uit zeven gepokte en gemazelde muzikanten. De groep maakt Nederlandstalige polderpolka. Denk Mano Negra vs Pogues vs Pater Moeskroen vs Alex Roeka. Brabantse mestizo dus, aanstekelijk, oorspronkelijk en gepassioneerd. Straf deelt het podium met Russkaja.
do 29 december: W2 Den Bosch

Francis de Souza, Jeanne Schmartz, Erk Willemsen, Dieter van den Bergh, Michel Vink, Elda Dorren
 


meer nieuws
woensdag 22 november, 2023
Nieuwe en onbekende geluiden op allerlei locaties in Utrecht
woensdag 15 november, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 november, 2023
Showcases en conferentie, 25-29 oktober 2023
zaterdag 28 oktober, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 oktober, 2023
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
zondag 17 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023