Mercan Dede
Ricardito & Quinteto Tipico Oriental
Don Carlos & Dub Vision Band
Zita Swoon
Prem Sanyas - Light of Asia
Capilla Flamenca
Kareyce Fotso
Bombino
Céu
Ballroomquartet
Dhafer Youssef
Russkaja
Cheikh Lô
Seun Kuti
Black Pencil - Pulso Llanero
Tashi Lhunpo Monks
Jaune Toujours & Gangbé Brass Band
Amsterdam Klezmer Band
Orquesta Típica El Afronte
Aurelio
Toumani Diabaté
Concert- en uitgaanstips oktober Zeer divers en kwalitatief hoogwaardig aanbod deze maand woensdag 28 september, 2011

Het nieuwe seizoen is alweer in volle gang en dat zullen we weten ook! Van prachtige samenwerkingsprojecten als dat van Zita Swoon met musici uit Burkina Faso, of Colombiaanse jazzcats met de oude rotten van de cumbia, tot gegarandeerde voltreffers als Cheikh Lô, Mercan Dede en Céu: oktober biedt heel veel moois. Hieronder de tips van onze medewerkers. Wat kun je echt niet missen de komende maand!

Mercan Dede Istanbul Quartet
Mercan Dede is de bijzondere Turkse dj-producer-fluitist die als geen ander naadloos traditie aan moderniteit kan koppelen. In de Mixed Media Lounge tijdens Music Meeting 2010 speelde hij een indrukwekkende akoestische sessie. In die sfeer zal het concert van zijn Istanbul Quartet in Bozar, Brussel, plaatsvinden. Hij neemt twee derwisj-dansers mee. Het concert vindt plaats in het kader van het de Sufi Night (30-9) omringende programma.
za 1 oktober: Bozar, Brussel

Ricardito & Quinteto Tipico Oriental
La Vieja Trova Santiaguera was de eerste oude-mannen-son-groep uit Cuba die de wereld veroverde. De Buena Vista Social Club volgde en in hun kielzog werd het succes van La Vieja Trova nog groter. Ricardo ‘Ricardito’ Ortiz was zanger bij de groep, en komt nu, op 77-jarige leeftijd, met zijn eigen band Quinteto Tipico Oriental voor ons spelen. Nostalgie-de-luxe!
za 1 oktober: Bimhuis, Amsterdam

Don Carlos & Dub Vision Band
Oprichter en voormalig lid van rootsreggaehelden Black Uhuru komt met zijn band en gewapend met materiaal van twaalf soloalbums, zijn Black Uhuru-catalogus en een kleine veertig (!) jaar live-ervaring. Good vibes gegarandeerd.
di 4 oktober: 013, Tilburg
za 8 oktober: Petrol, Antwerpen

Zita Swoon Group
Het zijn altijd risicovolle projecten: Europese en Afrikaanse muzikanten bij elkaar brengen om een symbiose tot stand te brengen. Stef Kamil Carlens, frontman van Zita Swoon, trok in januari 2010 naar Burkina Faso en startte het project Wait for Me op met balafonist Mamadou Diabaté Kibié en zangeres Awa Demé. De eerste serie optredens in de Benelux waren overweldigend: een geslaagde fusie. In oktober start de tweede serie.
wo 5 oktober: Schouwburg Het Park, Hoorn
do 6 oktober: Odeon, Zwolle
wo 12 oktober: Leidse Schouwburg
vr 14 oktober: Theaters Tilburg
za 15 oktober: Theater De Regentes, Den Haag
vr 21 oktober: Chassé Theater, Breda
za 22 oktober: Theater Heerlen
ma 24 oktober: Stadsschouwburg Groningen
wo 26 oktober: Theater de Veste, Delft

Prem Sanyas - Light of Asia
Prem Sanyas - Light of Asia is een klassieke, stomme film uit 1929 van de Duitse regisseur Franz Osten. De film vertelt in zwartwitbeelden over de weg die prins Siddhartha Gautama aflegde naar verlichting. Het geeft tevens een prachtig beeld van Rajasthan ten tijde van de Maharaja. De film wordt live muzikaal ondersteund door Ensemble Divana uit Rajasthan, dat onder meer optrad met Ravi Shankar en Yehudi Menuhin.
do 6 oktober: 20.30 uur, Zuiderpershuis, Antwerpen
vr 7 oktober: 20.30 uur, Tropentheater, Grote Zaal, Amsterdam

Capilla Flamenca en Madjid Khaladj Ensemble
De vroege polyfone muziek (1350-1600) uit de Lage Landen en Frankrijk, uitgevoerd door Capilla Flamenca, gaat een dialoog aan met de klassieke muziek van Perzië. Hoe verschillend ook, de tegenwoordig 'exotisch' klinkende muziekstijlen vertonen in hun uitgangspunten opmerkelijke overeenkomsten met de vroegpolyfone muziek van Europa. Vlaanderen meets Iran.
za 8 oktober: 20.30 uur, Zuiderpershuis, Antwerpen
zo 9 oktober:15.00 uur, Tropentheater, Grote Zaal, Amsterdam

Kareyce Fotso en Aly Keïta
Een intiem dubbelconcert van twee Afrikaanse supersolisten. Kareyce Fotso kreeg afgelopen zomer heel Afrikafestival Hertme stil met haar fantastische optreden. Zichzelf begeleidend op gitaar, eenvoudige percussie-instrumenten of duimpiano zingt zij met haar sterke, ietwat hese stem prachtige pareltjes: nu eens rustig, meditatief of repetitief, dan weer met onstuitbare uitbarstingen vol energie en passie. De Ivoriaanse vituoos Aly Keïta kent de balafon werkelijk van binnen en van buiten: hij bouwt ze namelijk zelf. Keïta verdiende zijn sporen in de jazz en speelde al eerder in het Tropentheater. Nu laat hij zijn muzikale veelzijdigheid horen in dit solo-optreden.
zo 9 oktober: 15.00 uur, Tropentheater, Kleine Zaal, Amsterdam

Ben Goldberg Trio
Behoort tot de beste klarinettisten ter wereld. Deze veteraan uit de Amerikaanse klezmerbeweging (Klezmorim, New Klezmer Trio) is een drijvende kracht in de eigentijdse jazz en maakt als lid van Tin Hat ook zeer vernieuwende kamermuziek op het snijvlak tussen jazz, folk en country.
zo 09 oktober: Rasa, Utrecht

Bombino in World Sessions
Gitarist Bombino bereikt steeds opnieuw extatische hoogten in zijn solo’s. Dan rukt hij de hals van zijn instrument uitdagend omhoog en danst uitgelaten over het podium, zonder ook maar een enkele noot te missen. Zodra een nummer is afgelopen, keert hij zich kortstondig met een scheef lachje naar het publiek en mompelt ‘merci beaucoup’. Vervolgens stort hij zich zo snel als hij kan in het volgende nummer. Dat tekent Bombino. In een serie World Sessions wordt een concert gecombineerd met een live-interview en een korte film over deze Toearegmuzikant.
di 11 oktober: De Oosterpoort, Groningen
do 13 oktober: Korzo, Den Haag
vr 14 oktober: Muziekgebouw Eindhoven
do 20 oktober: Vredenburg Leeuwenbergh, Utrecht
vr 21 oktober: De Doelen, Rotterdam
za 22 oktober: Podium Mozaïek, Amsterdam


Céu
Ze is een van de meest indrukwekkende Braziliaanse zangeressen van dit moment. Elk nummer van Céu's meest recente album Vagarosa is een avontuur op zich, met onverwachte wendingen en klanken, mooie, aanstekelijke melodieën met complexe arrangementen, en een warme stem. De concerten vinden plaats in het kader van het Europalia.Brasil Festival.
wo 12 oktober: De Warande, Turnhout
do 13 oktober: Theatre Royal, Namen

Ballroomquartet
Dansbaar en werelds klankenpallet van kwartet uit Leuven. Met mandoline, accordeon, viool, de Indiase bulbul tarang, en theremin, xylofoon en elektronica. De laatste studioplaat werd geproduceerd door Blixa Bargeld. Ballroomquartet bracht dit jaar een Best of uit en tekende voor de soundtrack van Lena, de nieuwe film van Christophe van Rompaey (Aanrijding in Moskou).
do 13 oktober: 22.00 uur (gratis), Vooruit, Gent

Dhafer Youssef Abu Nawas Rhapsody
Toen ik Dhafer Youssef eens ontmoette tijdens een jazzfestival op Sardinië, zei hij over zijn aanstaande concert, een beetje spottend: ‘You know, I’m just going to sit there and do my thing like I always do.’ Voor hem is het misschien gewoon wat hij met zijn stem kan, maar voor een toeschouwer is het iedere keer weer intens, emotioneel en verheffend wat hij daarmee bij je teweegbrengt.
wo 12 oktober, Lantaren/Venster, Rotterdam
vr 14 oktober: Bimhuis, Amsterdam


Russkaja
Als je band Russkaja heet, wat kun je dan anders spelen dan Russische ska? En, oké, deze pretentieloze feestband met Russische zanger, Hongaarse drummer, Duitse violist, Oekraïense bassist, en trompettist, gitarist en saxofonist uit Oostenrijk speelt ook nog een moppie rock en balkan. Laten zelfs Hava Nagila fris klinken. De legendarische RK De Veulpoepers BV krijg je er op het boerenrockfestijn Festyland gratis bij.
za 15 oktober: Festyland, Volkel/Uden

Cheikh Lô
Laatst in de auto, toen er op de radio niets van waarde te vinden was, vond ik in het handschoenenvakje een kopie van de cd Ne la Thiass – een ouwetje van Cheik Lô. Verbazingwekkend hoe goed hij toen al was; ik heb genoten! En wat een doorbraak betekende dat album voor hem! Inmiddels heeft hij een paar mooie cd’s op zijn conto staan, en live is hij verrassend: je weet van te voren niet wat hij gaat doen, of hij geniaal zal zijn of ‘gewoon’ geweldig.
do 13 oktober: Rasa, Utrecht
vr 14 oktober: 4 AD Club, Diksmuide
za 15 oktober: Zuiderpershuis, Antwerpen
zo 16 oktober: Melkweg, Amsterdam
ma 17 oktober, Oosterpoort, Groningen

Seun Kuti en Jungle by Night
Zoon van, begeleid door Egypt 80. Dus vette afrobeat. Verder op het programma: Neerlands heetste afrobeatband: Jungle by Night.
za 15 oktober: 20.00 uur, Paradiso, Amsterdam
do 20 oktober: Ancienne Belgique, Brussel (zonder Jungle by Night)


Puerto Candelaria Presents Cumbia Society
Wie er vorige winter bij was, voelt misschien nog steeds het hete vuur van de spetterende, Colombiaanse formatie Puerto Candelaria. Ook nu weer spelen zij onder aanvoering van pianist Juan Diego Valencia hun dwarse opvatting van cumbia. Maar deze keer zijn ze op pad met een bijzonder project: Puerto Candelaria Presents Cumbia Society.
do 20 oktober: 20.30 uur, Zuiderpershuis, Antwerpen
vr 21 oktober: 20.30 uur, Tropentheater, Grote Zaal, Amsterdam
za 22 oktober: 21.00 uur, Rasa, Utrecht

Tashi Lhunpo Monks
Traditionele maskerdansen en meditatieve gezangen en muziek uit Tibet. Voorafgaand (19.45-20.15 uur) een inleiding door Saskia Törnqvist.
za 22 oktober: 20.30 uur, Tropentheater, Grote Zaal, Amsterdam

Jaune Toujours & Gangbé Brass Band
De Gangbé Brass Band houdt van samenwerken. Op Music Meeting 2011 speelde de balzersformatie uit Benin samen met Hazmat Modine, nu kruisen ze de degens met de Belgische balkanformatie Jaune Toujours. Dat wordt een heus blazersfestijn!
wo 12 oktober: Molière, Brussel 
do 13 oktober: handelsbeurs, Gent
za 15 oktober: De Spil, Roeselaere
zo 16 oktober: Arenbergschouwburg, Antwerpen

Amsterdam Klezmer Band
Mocht er een competitie bestaan voor meest maffe festivalnaam, dan zal Het Internationaal Vogelverschrikkersfestival in Valkenswaard vast hoge ogen gooien. Negen dagen kunst, muziek en theater, en gratis toegankelijk. Dat is wat je je erbij moet voorstellen. Inclusief smaakvolle muziek, waaronder dit jaar de Amsterdam Klezmer Band, Neerlands meest dansbare klezmerband. Ook ‘global dancefloor music’-formatie Sinas treedt op en La Boutique Fantastique.
zo 23 oktober: Vogelverschrikkersfestival, Valkenswaard

Black Pencil - Pulso Llanero
De joropo is een vrolijke, levendige muziekstijl uit Venezuela en Colombia, met swingend, vingervlug tokkelwerk, en een ritmisch complex karakter. Black Pencil speelt nieuwe composities van Turkse, Zuid-Amerikaanse en Nederlandse toonkunstenaars (w.o. Chiel Meijering, Guus Janssen en Selim Dogru), die zich lieten leiden door de kenmerken van de joropo. Bezetting: Jorge Isaac (blokfluit & elektronica), Matthijs Koene (panfluit), Esra Pehlivanli (altviool), Enric Monfort (slagwerk), Marko Kassl (accordeon), en Mehmet Polat op ud als gastmuzikant.
do 27 oktober: 20.30 uur, Tropentheater, Kleine Zaal, Amsterdam

Orquesta Típica El Afronte
De jonge honden van Orquesta Típica El Afronte uit Buenos Aires, Argentinië, sparen hun instrumenten niet. Rauw en ongepolijst brengen zij de hoogtijdagen van de tango weer tot leven. Geen driedelig krijtstreep en geplakte haren dus, maar jeans, sneakers en een mutsje over weerbarstige krullen.
do 27 oktober: 20.15 uur, De Doelen, Jurriaanse Zaal, Rotterdam
vr 28 oktober: 20.30 uur, Zuiderpershuis, Antwerpen
za 29 oktober: 20.30 uur: Tropentheater, Grote Zaal, Amsterdam

Aurelio Martínez
Na het al te vroege overlijden van Andy Palacio uit Belize is de Hondurese Aurelio Martínez nu de trotse vaandeldrager van de hartverwarmende, swingende muziek van de Garifuna.
wo 26 oktober: De Oosterpoort, Groningen
do 27 oktober: De Roma, Antwerpen (naast Fatoumata Diawara)
vr 28 oktober: LantarenVenster, Rotterdam
za 29 oktober: Tivoli, Utrecht
zo 30 oktober: Tropentheater, Amsterdam


Toumani Diabaté
Mali’s grootste – in ieder geval bekendste – koravirtuoos.
ma 31 oktober: 20.30 uur, Bimhuis, Amsterdam

Met bijdragen van Saskia Bender, Tineke van Brederode, Erk Willemsen, Francis de Souza, Dieter van den Bergh, Ton Maas en Elda Dorren
 


meer nieuws
Porto - 27 tot en met 31 oktober
zondag 19 september, 2021
Een persoonlijk relaas
vrijdag 17 september, 2021
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 30 augustus, 2021
Vernieuwde bezetting in vorm tijdens On The Roof
zaterdag 14 augustus, 2021
Het levenswerk van Felix van Lamsweerde
zaterdag 14 augustus, 2021
On The Roof blijft verrassen
maandag 9 augustus, 2021
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 augustus, 2021
donderdag 29 juli, 2021
De grootmeester van de duduk
vrijdag 9 juli, 2021
Nieuw online muziekkanaal Music Meeting All Ears releast elke zaterdag nieuwe video's en podcasts
zaterdag 3 juli, 2021